Gaz do Lantry

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Jeździ może ktoś Lantrą 1.5 j1 na gazie, może ktoś mi powiedzieć jak to autko zachowuje się z gazem, i przy okazji jako olej lać półsyntetyk czy może mineralny (teraz leje Lotosa 10w40 lotos po częśći ), a do gazu myślalem o jakimś lepszym np Castrol lub Elf.

Witam.

Ja Posiadam Lanterke J1 1,8 GT zalozony mam prosty gaz ciutke przerobiony przezemnie ) pali 11 - 12 L gazu ale smiga jak szalona jak na zwykly gaz nie sekwencje

A co do oleju uzywam teraz 15 w 40 mobill wczesniej wlany byl shell.

POZDRAWIAM

A i jeszcze jedno W rodzinie mam tez hyundai PONY z gazem silnik 1.5 wlasnie i tez przerobiony przezemnie ( regulacja Moja ) i chodzi ladnie.

POzdrawiam jeszcze raz.

Ja co prawda mam zagazowanego poniacza 1.3 na gaźniku, ale jeśli chodzi o gaz to jak chodzi auto zależy od instalacji jaką założysz, i jak zostanie ustawiona. Ja sam sobie dostrajam, znam swój wóz więc mogę to zrobić optymalnie. No i gaz jaki tankujesz też ma znaczenie jak tankowałem na stacjach "zawsze tanio" a potem przerzuciłem się na gaz ze statoil, jest różnica i się ją odczuwa w czasie jazdy, nie mówiąc już o zanieczyszczeniach parownika. Gaz dobra rzecz ale żeby auto pięknie chodziło to musi być dobra instalacja. Co do oleju to słyszałem, że lepsze są mineralne ja swojemu leje Lotos mineralny 15W40.

A jak wygląda sprawa z tak zwanymi "cofkami" (wybuch mieszanki w kolektorze dolotowym) kiedy ona następuje, bo ja mam dylemat czy wziąć zwykły gaz czy może sekwencje założyć. Wiadomo sekwencja lepsza ale czy warto inwestować tyle kasy w to auto??? Już sobie zadawałem pytania ile będę nim jeździł i takie różne wyliczenia robił to tak co najmniej 2 lata będę musiał smigać żeby sie zwróciło za sekwencje.

[ wiadomość edytowana przez: themati dnia 2007-04-03 06:59:57 ]

Z tego co wiem to sekwencja jest lepsza, lepsze przyśpieszenie i w ogóle dynamika auta, do tego montujesz sobie blossa i nie masz co się martwić o wystrzały. Z tym zwracaniem to jest różnie, ale osobiście to wole zajechać sobie na stacje i zatankować 30l gazu za ok 60zł niż benzyny za 100 z górką. Spokojnie mi to starcza na przejazd warszawa-elbląg i jeszcze zostaje.

Cytat:
2007-04-03 07:26:24, fiB pisze:
Z tego co wiem to sekwencja jest lepsza, lepsze przyśpieszenie i w ogóle dynamika auta, do tego montujesz sobie blossa i nie masz co się martwić o wystrzały. Z tym zwracaniem to jest różnie, ale osobiście to wole zajechać sobie na stacje i zatankować 30l gazu za ok 60zł niż benzyny za 100 z górką. Spokojnie mi to starcza na przejazd warszawa-elbląg i jeszcze zostaje.

Blos do sekwencji??????????????????????????????

No co Ty, kolego, zastanów się chwilę. Ja mam blosa, tylko dlatego, że mam LPG drugiej generacji.

Tez mialem ten dylemat czy zwykly cz sekwencje ale z brakow kosztow na tamta chwile zalozylem zwykly i nie zaluje podkrecilem troche i fura chodzi.
Ja na twoim miejscu zalozyl bym zwykly gaz, przeciez scigac sie chyba nie bedziesz )) a jak bedziesz zawsze masz Benzynke )

Pozdro

Co do blosa to zastępuje on standardowy mikser, jest od niego lepszy zwiększa osiągi, zmniejsza spalanie i redukuje strzały. Ale czy do sekwencji się go montuje tego na 100% nie wiem.

Cytat:
2007-04-02 20:54:45, themati pisze:
Witam! Jeździ może ktoś Lantrą 1.5 j1 na gazie, może ktoś mi powiedzieć jak to autko zachowuje się z gazem, i przy okazji jako olej lać półsyntetyk czy może mineralny (teraz leje Lotosa 10w40 lotos po częśći ), a do gazu myślalem o jakimś lepszym np Castrol lub Elf.

zanim wybierzesz gaz i olej, zdejmij pokrywę klawiatury i obejrzyj zawory, przynajmniej zajrzyj przez korek, widziałem nie raz co lotos robi w silniku, wszystko jest jakby czernione, ostatnie 10kkm w sonacie też zrobiłem na lotosie bo i tak chciałem się jej pozbyć, przez 270kkm silnik był w środku czysty, a po lotosie lepiej nie mówić; jak silnik w środku czarny i wlejesz lepszy olej mogą zacząć się kłopoty;
znam parę osób z gazem w Lantrze, instalka zwykła, przełącza się po dodaniu gazu, jeżdzą bez problemów już parę lat, ale tylko na gazie, benzyna tylko do odpalenia i od razu gaz

A jak wygląda sprawa ze spadkami mocy i co sadzicie o odcinaniu pompki paliwa po przełączeniu na gaz. Gazownik powiedział mi że nie ma problemu jak chce to mi założy ale osobiście odradza.