Falujące obroty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie ostatnio jak jadę autem po nagłym zatrzymaniu obrotybardzo falują (schodzą poniżej 500 i do 150 i odwrotnie)

Zaznaczę ,że jakiś miesiąc temu robiłem reset kompa i to chyba po tym się stało ?!?
Może to Lambda padła ???

Panowie pomocy

No po moim "przypadkowym" resecie kompa było nawet lepiej niż poprzednio... albo tak mi się wydawało. A obroty 150... może Ty masz dizla?

Armani mogą być różne przyczyny u mnie przestały falować obroty po wyczyszczeniu silniczka krokowego.Sprawdż czy nie łapie lewego powietrza gdzieś wokolicach filtra powietrza,ale zacznij od silnika krokowego.

dziwne wczoraj napisalem tu posta ktory chyba nie doszedl to nie jest wina lambdy ona nie ma z tym raczej wiele wspolnego..stawiam na silnik krokowy tak jak sergiusz lewe powietrze tez jest mozliwe ale tak duze skoki obrotow musialby byc wywolane stosunkowo duza nieszczelnoscia

Piotrek ... chodziło o 1500

A tak btw.. co to jest silniczek krokowy i gdzie takowe ustrojstwo się znajduje ??? (lamerskie pytanie )

A ja ostatnio eksperymentowałem z EGR i wg mnie objawy wskazują właśnie nań! Choć może to być silniczek krokowy (takie czarne cylindryczne cóś na kanale dolotowym nad przepustnicą, dochodzą do tego 3 kabelki, ma kształt hmm.. silniczka?)

Aha, silniczek krokowy można łatwo sprawdzić!
Przy rozgrzanym silniku stań na parkingu i obserwuj obroty silnika na biegu jałowym.
Powinno być około 850 obr/min.
Teraz włącz jednocześnie światła, ogrzewanie szyby i otwórz okna (jednocześnie)
Obroty powinny wyraźnie spaść, by po chwili powrócić do początkowych 850/min. Jeśli nie powrócą - silniczek wymaga czyszczenia/wymiany.

w moim espero tez falowaly obroty i czasami zawieszaly sie na 2000obrotow wyczyscilem silniczek krokowy i posprawdzalem czy nie mam przecietego weza co sie okazalo znalazlem przeciecie i zakleilem je jak wszystko skonczylem odpalilem auto i juz nic sie takiego nie dzieje pozdro