Cylinderek hamulcowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ile może kosztować cylinderek hamulcowy do 1.6 efi '91. Cieknie mi bestia i muszę go wymienić, a może można cylinderek naprawić ?

cylinderki kupisz za jakies 30/40 zł w zależności od sklepu

Można zmienić same gumki ale nie warto w koncu cylinderek nie kosztuje tyle

dokładnie - kupuj cylinderek. Są tylko dwa rodzaje - upewniej się jami masz u siebie i śmiało...

ostatnia cena w wawce to 35 pln.

Cytat:
2005-06-11 23:53:59, eres pisze:
ostatnia cena w wawce to 35 pln.

Cena z godziny 23:53?

Wiadomo, że po wymianie takiego cylinderka trzeba będzie odpowietrzyć układ i tu powstaje problem. "Fachowa " literatura podaje iż w essich MK V i wyżej należy tego dokonać specjalistycznym urządzeniem. "Standardowa" metoda odpowietrzania porzez pompowanie pedałem ham. jest niby nie wsakazana z uwagi na możliwość uszkodzenia pompy. Jak to w końcu jest ?

pompuj i sie nie przejmuj
jakis czas temu zmienialem hample z tylu - nowe bebny, szczeki, lozyska i czopy piasty no i oczywiscie cylinderki (koszt - 32pln za szt.) przy okazji wymienialem caly plyn w ukladzie - zabawy z odpowietrzeniem bylo duzo ale za to jak wjechalem na sciezke diagnostyczna teraz to widac efekty (nie mowiac o odczuciach podczas hamowania na drodze)

Cytat:
2005-06-12 08:55:36, suarez pisze:
Wiadomo, że po wymianie takiego cylinderka trzeba będzie odpowietrzyć układ i tu powstaje problem. "Fachowa " literatura podaje iż w essich MK V i wyżej należy tego dokonać specjalistycznym urządzeniem. "Standardowa" metoda odpowietrzania porzez pompowanie pedałem ham. jest niby nie wsakazana z uwagi na możliwość uszkodzenia pompy. Jak to w końcu jest ?

Albo też nic nie rób, postaw autko na 2 dni z dziobem do góry. Samo się odpowietrzy

pompuj pompuj. ja u sie w mkVII tak robiłem i wszystko gra i buczy

Jeśli będę zalewał nowy płyn (do tej pory pewnie był orginalny) czy muszę przepłukać układ czy wystarczy spuścic i zalać DOT-4?

wystarczy ze zlejesz stary

odciągnij ze zbiorniczka na płyn hamulcowy tyle ile się da - najlepiej jakimś gumowym wężykiem ze wszystkich zakamarków, potem zalej świeżego płynu i odpowietrzając spuść tyle, żeby zaczął lecieć świeży płyn. Jak będziesz to robił, to sprawdzaj co jakiś czas stan płynu w ziorniczku, żebyś nie wypuścił całego!! - chodzi tylko, żeby wyphnąć stary płyn z przewodów hamulcowych.

.....a gdyby po odpowietrzeniu cylinderków było coś nie tak, to odpowietrz korektory.........nie życzę komplikacji-piszę na wszelki wypadek

ostatnio to przerabiałem

Cytat:
2005-06-12 04:42:38, WilK pisze:
Cena z godziny 23:53?

normalnie spadłem z fotela
BTW:proszę nie łapac mnie za słówka

Dzięki wszystkim za rady i pomoc!

Czy można zmieszać płyn hamulcowy dwóch różnych producentów przy zachowaniu normy DOT 4?

Cytat:
2005-06-13 22:56:28, suarez pisze:
Czy można zmieszać płyn hamulcowy dwóch różnych producentów przy zachowaniu normy DOT 4?

Teoretycznie tak. Ale lepiej wymienić. Jutro mogę Ci podrzucić na spota DOT-4 dobrej marki 20 zł/litr

Wielkie dzięki ale niestety będę w pracy.

Oki.