| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-04-05 14:25:21 Współczujemy!
A skoro mechanik znalazł problem, to czemu nie podjął się jego naprawy? |
sebcio80 Daewoo Espero Wrocław | 2007-04-05 14:32:52 Naprawi jak kupie co trzeba i dostarcze mu czesci
Wole sam kupowac wszystko - po prostu taniej wychodzi i wiesz co wsadzasz do auta. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-04-05 15:19:12 z Twojego opisu niewiele wynika co do kierownicy jak i klimy.
Chyba nikt w klubie nie miał problemu z kierownicą podobnego do Twojego poisu. Co do klimy to w espero jej awaria to w 95% przypadków korozja skraplacza. jeśli w układzie nie ma ciśnienia to ja bym wymieniał skraplacz w ciemno i jechał potem dopiero do napełniacza. |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2007-04-05 15:28:23 Miałem taki właśnie przypadek. Kto był w zeszłym roku w iłkach to pamięta, że przyjechałem kierownicę trzymając na kolanach .
Ruchoma cześć kolumny trzyma się części nieruchomej na "zawiasie" który stanowią 2 stalowe sworznie. Sworznie te w gniazdach trzymają sie na słowo honoru - sa po prostu wbite i zapunktowane w 3 miejscach. U mnie po prostu owo "zapunktowanie" puściło i sworzeń sobie wyleciał. Na zlocie po prostu wbilem wypadnięty sworzeń i było git. Niestety, po pewnym czasie usterka powróciła. Wyleciał znowu ten sam a po tygodniu ten drugi
Wydaje się, że aby całkowicie pozbyć się problemu należałoby wymienić konstrukcję kolumny - ale jak znam życie sprzedawana jest jako komplet z kolumną i kosztuje krocie... Ja siobie poradziłem w ten sposób, że wbiłem jeszcze raz bardzo dokładnie obydwa sworznie, zapunktowałem dookoła (jest to karkołomne zadanie, bo dostęp jest paskudny ).
Sworznie od strony "zewnętrznej" mają nawiercony otwórt z gwintem (pewnie do ich wyciągania jak same nie chcą wypaść ). Sporządziłem z cienkiego sprężystego drutu (konkretnie mocowanie klapki zamykającej reflektor przód calibra) takie "U" którze siedzu w ww. otworze jednego sworznia, przechodzi pod kolumną kierownicze i drugim końcem opiera sie o zewnętrzną stronę drugiego sworznia. W ten sposób, sworznie są cały czs dociskane do wewnątrz co byc może zmniejsza ich chęć do wypadniecia.
Może troche skomplikowanie to opisałem, ale lepiej nie umim
[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2007-04-05 15:40:54 ] |
misiekwwa Opel Miasto Stołeczne Warszawa | 2007-04-06 06:47:21 Poszukaj na allegro. Ja miałem robić maglownice. Koszt nowej ze wspomaganiem w sklepie to kolo 3 tys. Regeneracja 800zl a koledzy z klubu pokazali mi jednego gościa który ma oryginalne części do daewoo w zajebistych cenach. I dałem za magiel 520 zl. (Teraz ma po 580zl ) Gość w 100% sprawdzony a tu masz link do jego przedmiotów. Jak nie ,a wystawionego czegoś to dzwoń on bardzo często załatwia części na zamówienie Części
[ wiadomość edytowana przez: misiekwwa dnia 2007-04-06 06:50:28 ] [ wiadomość edytowana przez: misiekwwa dnia 2007-04-06 06:52:01 ] |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2007-04-06 14:58:12 Coby dac wyobrażenie o co mi chodziło macie rysunek:
Sworznie (13) spinaja obudowy 12 i 25, które, niestety wykonane są z tzw szajs-metalu (ZnAl). Niestety, obudowa 26 nie występuje jako cześc zamienna tylko jako cały podzespół kpl o numerze: 530601 lub 530412 . Jak ktoś chce, może spróbowac poszukac obudowy 12. jej nr wg katalogu to 532083 lub 53030. Jedna wymiana to rujnacja całej kol kierowniczej. |