Z belka miedzy amorkami czy bez ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Postanowilem wyniesc to do rangi watku bo problem mysle jest istotny a tam gdzie byl moze zostalby nie wyjasniony

Cytat:

Panowie zmartwie was albo pociesze (niepotrzebne skreslic ) Nasze autka maja jeden feler, a mianowicie karoseria ich nie jest zbyt sztywna ( z przodu ,a nie wiem jak z cala reszta).
Proponuje wam pewien eksperyment odpalcie swoje bolidy, wyjdzcie z nich patrzcie na maske i poruszajcie kierownica i co , zaje$$$sty efekt nie?

Maska tancuje od jednej krawedzi do drugiej i nie swiadczy to o tym ze autka sa popsute , ten typ niestety tak ma .

Podejrzewam ze swoje pomiary na oko robiliscie przy skreconych kolach Wyprostujcie kola a szczeliny powinny byc po kazdej stronie rowne

Ciekaw jestem jak to jest w autkach z zamontowana belka miedzy amorkami.

Beleczka przydałaby się tak czy inaczej!!! W każdej sytuacji daje to efekt pozytywny! Tylko gdzie dorwać niedrogą rozpórkę do Espero?????? OTO JEST PYTANIE!-któż będzie tak mądry i.........P.S. PODOBNO w Radlinie /na Śląsku/ firma "MICHEL" /nie wim jak to z pisownią dokładnie/ może takie beleczki wykonać wg wzoru -tylko trza mieć jakiś firmowy wzorzec i można negocjować...zebrać parę zamówień i cena też pewnie byłaby ludzka! No ale może ktosik znajdzie prostsze wyjście?? Pozdrowionka!!

Noo, panowie, sam wlasnie szukam jakiejs niedrogiej ale ze sruba bo w przyszlym tygodniu zabieram sie do roboty przy autku!

Osobiscie nigdy nawet mi do głowy nie przyszło, aby sprawdzać sztywność nadwozia w Espero.

Z pewnością zamontowana rozpórka w pewnym stopniu usztywni nieco przód nadwozia.

Na chwilę obecną w związku z tym tematem przypomniał mi się temat z początków kariery Skody Felicji, gdzie montowane były ( nie pamiętam czy fabrycznie ) właśnie rozpórki. Ogólnie chodziło o usztywnienie nadwozia, gdyż brak owego elementu dodatkowego w znacznym stopniu doprowadzało do wypadania przedniej szyby w czasie jazdy na nierównościach.

Natomiast nawiazując do tematu fak jet faktem, że daje się odczuć pracę nadwozia w naszych bolidach.

Zastosowanie rozporki z pewnością najbardziej dało by się odczuć w przy konfiguracji z zawieszeniem fabrycznym. Przy zawieszeniu w opcji np. "Ventura" stanowiło by jedynie uzupełnienie.

el0!

primo:
Zastosowanie rozporki z pewnością najbardziej dało by się odczuć w przy konfiguracji z zawieszeniem fabrycznym. Przy zawieszeniu w opcji np. "Ventura" stanowiło by jedynie uzupełnienie.
IMHO jest raczej odwrotnie. W twardszym zawieszeniu drgania
mocniej przechodza na kolumny MPersona, a tm samym na nadwozie. Przy miekim wiekszosc jest 'wylapywana' na zawieszeniu.

sequndo:
mowicie o rozporce gornej, a dolna?
Zeby rozporka cos dala to 3ba zalozyc gorna i dolna. Wiem
ze tak sie robi w rajdach przy kolumnach MPersona...

Takie beleczki można zrobić też w Katowicach !
Znam takie miejsce, mają giętarki do rur itp.
Tylko tak jak pisze Bogdan1 - wzorzec lub rysunek i możemy działać - cena będzie niewygórowana !
A może ktoś wie jaki rodzaj metalu jest stosowany w tego typu beleczkach ?

NIo to nic tylko uśmiechnąć się do LEGA on ma rozpurke juz długi czas w swoim bolidzie..... może by machnoł foty albo zwymiarował swoją.????

Ja też byłbym chętny na taką beleczke do przodu.....

el0!!

Henbas spytaj sie jaki jest koszt robocizny/materialu...
bo moze sobie powiedza 200! to nawet szkoda z nimi gadac...

Kto ma mozliwosc wypozyczyc ze sklepu/hurtowni belke do ESPERO???

ja mam dalej wizje dwoch rozporek, bo jedna to nawet
polowicznie sie nie sprawdza...

Lego też ma giętarke...

Cytat:
2003-02-04 22:12:15, Pycel pisze:
Postanowilem wyniesc to do rangi watku bo problem mysle jest istotny a tam gdzie byl moze zostalby nie wyjasniony

Cytat:

Panowie zmartwie was albo pociesze (niepotrzebne skreslic ) Nasze autka maja jeden feler, a mianowicie karoseria ich nie jest zbyt sztywna ( z przodu ,a nie wiem jak z cala reszta).
Proponuje wam pewien eksperyment odpalcie swoje bolidy, wyjdzcie z nich patrzcie na maske i poruszajcie kierownica i co , zaje$$$sty efekt nie?

Maska tancuje od jednej krawedzi do drugiej i nie swiadczy to o tym ze autka sa popsute , ten typ niestety tak ma .

Podejrzewam ze swoje pomiary na oko robiliscie przy skreconych kolach Wyprostujcie kola a szczeliny powinny byc po kazdej stronie rowne

Ciekaw jestem jak to jest w autkach z zamontowana belka miedzy amorkami.

hmmm..czy mogę wtrącić swoje 3 grosiki?..........w sumie espero nigdy nie miąłem..ale ztego co wiem to jest to wersja rozwojowa opla ascona .....takie ruchy maski i przednich błotników to nie jest normalne( przynajmniej w oplach) ja niestety miałem identyczna rzecz w kadecie GSi przy szybkich ruchach fajerką chodziła mi maska i przednie błotniki..kolega miął to samo w asconie 2.0....natomiast w innych kadetach tego nie widziałem.....rozebrałem u siebie cały srodek i przód i oczom moim ukazał sie przerazający widok....cała przegroda ( która jest łaczona mniej wiecej w połowie spawami punktowymi była peknięta) ..ascona miała to samo...z tym że w niej po miesacu wywaliło mocowania amorów przez mache.....u mnie rozjechał sie cały przód i prakytyucznie auto musiało isc na rame.....aha a rozpórka była zamontowana..i górna i dolna.....i nic nie pomogła( była juz wczesniej)...po zespawaniu przegrody i ogólnym wzmocnieniu przodu ruchy ustały...tak wiec nie wiem czy sama rozpórka cos tu pomoże.....

Bylem dzis w http://www.zastec.pl i panowie nie potrafili dobrac na podstawie katalogow ale doradzili wykonanie samorobki.
Robert - http://www.jedrasik.pl pokazal mi jakas, ktora pasuje ale byla bez sruby i kosztowala w okolicach 350zl, swoja droga, jego Espero bedzie do sprzedania.

Znalazłem firmę, która jest w poczatkowej fazie produkcji rozpórek do Espero !
Jest to ta sama, o której częściowo wspomniał Bogdan1.
Z rozmowy telefonicznej dowiedziałem się, że rusza produkcja, a w sobotę zostanie odebrany pierwszy zamówiony egzemplarz. Jest to rozpórka z tzw. "rzymską śrubą", a jej koszt - 200 zł.
Co prawda na stronie netowej jeszcze jej nie ma, ale są pokazane dwie z innych aut.
A teraz sami popatrzcie na stronę

No to Panowie mam pomysła -trza by wstępnie zebrać listę chętnych /tak tylko szacunkowo do celów zapytanka ofertowego/ i jako firma wystąpić do MICHAEL-a z zapytankiem o cenę hurtową Esperowej rozpóreczki -myślę, że nie powinni krzyknąć więcej jak 150 za sztuczkę

Ja juz poslalem zapytanie (niestety o jedna sztuke) bo jakby nie patrzec, spieszy mi sie dosc powaznie.

Faktycznie, spróbujmy ustalic ilość chętnych na tą rozpórkę !
Może faktycznie uda się ją zakupić taniej, jeżeli zamówi się więcej sztuk ?
Jeszcze parę dni bez rozpórki nie zrobi nikomu żadnej różnicy !

Nie obrazajac nikogo ale wydaje mi sie, ze zanim sie zbierzemy minie kilka tygodni... A wolne miejsce w warsztacie udalo mi sie zalatwic na przyszly piatek.

Ptaszyna kupuj więc i daj firmie jasno do zrozumienia że jesteś przedstawicielem Klubu Espero i moga liczyć na większe zamówienie. Zacznij negocjacje i już!!!

Ja wchodzę w to na 200%!!!!!!!!!!!!! rozumiem że mówimy o rozpórce ze śruba rzymską..

Panowie pisałem to już...to teraz powtórze.... Michał - Lego ma gientarke do rur - i będzie robił sam rozpórki liczył że cena sztuki z nierdzewki wyjdzie ok. 200zeta.

Rozpórka z 1.5 nie pasuje do 1.8

To tyle ...a ! - i ja nie jestem chętny....może i espero ma mało sztywne nadwozie - ale jak dla mnie wystarcza, a w wynalazki się nie bawie...

Nie wątpię w możliwości Lega....ale trzeba mieć trochę doświadczenia żeby coś zrobić dobrze i konkretnie....Uważam, że pewniej jest wytargać /np.dzięki negocjacjom kolegi Ptaszyny/ od MICHAEL-a rozpórki, które są już prawie produkcyjne tyle, że za cenę hurtu /a wiem, że tak się da bo ktoś z b.pokaźnym rabatem ściągał do K-wic od nich chyba tłumiki czy coś do wydechu/....i to też nie 100 ale parę sztuków....to też hurt! Ja bym się pisał spoko na beleczkę!

NIo to teraz tak trzeba poprosic moderatora o zrobienie skrypciku gdzie mozna by sie wpisywac.... i robila by sie automatycznie lista ... mysle ze jestesmy w stanie wyrwac te beleczki po 150 `180zł za sztuke jesli zbierze się nas minimum 5 osob......