Pytanko o dobór miksera.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Walcze z nadmiernym spalaniem gazu moim "Kiju" 1.8 16V DOHC.
Łyka obecnie ok.18 litrów na setke niezależnie czy trasa czy miasto.
Wczoraj wymieniłem membrany w parowniku na oryginalne.
Sprawa stanęła na tę chwilę na mikserze.
Mikser jest średnicy 66 mm z klapą.
Czy do tego silnika zwężka o średnicy 30 mm.jest odpowiednia?
Pytanko generalnie do posiadaczy silników o podobnych parametrach .

pozdrawiam.

Co do sprawdzenia czy mikser jest dobry polecam stronę:
http://www.miksery.pl/

Przyjmuje sie ze mikser moze miec max 2/3 srednicy przepustnicy, bo gdy bedzie wiekszy moga wystapic problemy z regulacja instalacji.
Wyglada na to, ze ten mikser o sr. 30 mm do Twojego auta jest ok.

Co to za samochód i ile mocy ma silnik? Do wielopunktowych wtrysków miksery dobiera się mniej więcej tak:
60KM - 28mm
75KM - 30mm
90KM - 32mm
115KM - 34mm
Oczywiście są indywidualne różnice. Jeżeli rura ma 66mm, to możesz spróbować mikser np. 32mm (mam taki do silnika 1,.
Najlepiej sprawdź w warsztacie skład spalin i położenie silnika krokowego przy różnych obrotach (optymalnie podczas jazdy) to Ci wiele wyjaśni. Czy silnik przypadkiem nie stracił mocy po zainstalowaniu gazu? Również na benzynie? Poza tym po wymianie membran powinna byc przeprowadzona porządna regulacja (zakładam, że silnik na benzynie chodzi idealnie sonda, instalacja WN itd. w najlepszym porządku).
PS. miksr możesz również dobrać na stronie BRC (Czakram), często będzie to mikser soniczny.http://www.czakram.pl/katalog3.php?name=miksery

alternatywą jest blos - ja dzis założyłem 315zł mnie kosztowal

Sprawdzałem poszczegółne elementy odpowiedzialne za pracę silnika na gazie które mozna było dosć szybko zdiagnozować(świece ,filtry,sonda,przepływomierz) i sprawa stanęła narazie na parowniku no i mikserze..
Parownik się okazało że był już regenerowany ale bardzo nieudacznie.
Od strony membrany wodnej z 5 śrubek miało zerwany gwint i były przecieki płynu.Uszczelniany był reduktor dodatkowo silikonem wysokotemperaturowym.
Trudno powiedzieć czy jest duży spadek mocy przy takim mikserze bo wóz był już zagazowany jak go kupiłem.Moc motoru to standartowe 116 koni przy tego typu silniku.

Reasumując mikser o średnicy o większej średnicy byłby zalecany?

Pozdrawiam.