Felgi aluminiowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos może mi powiedziec jak odnowic felgi aluminiowe. Chyba gdzies to było na forum ale szukałem i nie moge tego znaleźć. Dokładnie chodzi mi o dwie rzeczy , a mianowicie czy wypiaskowanie felg im nie zaszkodzi czy lepiej czyścic je jakąś pasta? I drugie pytanie: czy po oczyszczeniu trzeba je lakierowac czy nie?

Kolejny majsterkowicz za pinć groszy!!!

Cytat:
2007-04-05 21:44:40, piotr_ek pisze:
Kolejny majsterkowicz za pinć groszy!!!

a nawet za pintnascie...... hahahaha

Najlepiej kup sobie nowe felgi i niebedziesz musial sie glowic a te co masz zostaw na zime

Nie przejmuj się Buba030 byle pisaniem. Oni piszą to co wiedzą.
W celu pełnej "regeneracji" alufelg należy je najpierw sprawdzić pod kątem mechanicznym tzn. czy nie są krzywe i czy nie wymagają prostowania. Jeśli wszysko jest OK, felgi najlepiej oddać do piaskowania i następnie malowania proszkowego. Czy zaszkodzi, rzczej nie jak ktoś wie jak to robić. Są to koszty, ale jak felgi są tego warte, to warto.
Można również zregenerować feligi amatorsko, ale nie będę tego opisywać bo zaraz bedą leciały głosy o druciarstwo.

Cytat:
2007-04-06 00:16:04, DENWER pisze:
Nie przejmuj się Buba030 byle pisaniem. Oni piszą to co wiedzą. W celu pełnej "regeneracji" alufelg należy je najpierw sprawdzić pod kątem mechanicznym tzn. czy nie są krzywe i czy nie wymagają prostowania. Jeśli wszysko jest OK, felgi najlepiej oddać do piaskowania i następnie malowania proszkowego. Czy zaszkodzi, rzczej nie jak ktoś wie jak to robić. Są to koszty, ale jak felgi są tego warte, to warto. Można również zregenerować feligi amatorsko, ale nie będę tego opisywać bo zaraz bedą leciały głosy o druciarstwo.

Dziękuję Piotr

Wreszcie Głos ROZSĄDKU ..."rzecz" ostatnio na forum BEZCENNA .../ bez wdawania się w szczegóły coby dymów nie było /

możesz wypolerować swoje felgi

ciekawa instrukja jest na forum MB

tutaj link

Cytat:
2007-04-06 00:16:04, DENWER pisze:
Nie przejmuj się Buba030 byle pisaniem. Oni piszą to co wiedzą. W celu pełnej "regeneracji" alufelg należy je najpierw sprawdzić pod kątem mechanicznym tzn. czy nie są krzywe i czy nie wymagają prostowania. Jeśli wszysko jest OK, felgi najlepiej oddać do piaskowania i następnie malowania proszkowego. Czy zaszkodzi, rzczej nie jak ktoś wie jak to robić. Są to koszty, ale jak felgi są tego warte, to warto. Można również zregenerować feligi amatorsko, ale nie będę tego opisywać bo zaraz bedą leciały głosy o druciarstwo.

dziekuje. O takie cos mi chodziło.
Na nowe felgi mnie na razie nie stac dlatego chce cos zrobic z tymi co mam. Piaskowanie może uda mi sie załatwic , natomiast malowanie proszkowe to dla mnie za drogi interes.
Może spróbuje sprayem. a czy pozostawienie ich bez malowania może byc? czy kiepsko to bedzie wyglądało?
Recznie nie bardzo chce mi sie to czyścic bo maja one wzór taki" szp[rychowy" i troche byłoby to kłopotliwe czyścic to wszystko zakamarek po zakamarku , stad było moje pytanie.

Cytat:
2007-04-06 01:53:59, Kolber7 pisze:
możesz wypolerować swoje felgi ciekawa instrukja jest na forum MB tutaj link

dzięki za info.
Jednak polerowanie raczej odpada z podstawowego powodu - nie podoba mi sie...... sorry ale tak juz mam
raczej wolałbym , zeby one były matowe , tzn może nie matowe tak zupełnie , ale takie polerowane jakoś mi nie podchodza.

No to dzisiaj załatwiłem sobie piaskowanie felg i wyszło lepiej niż sie spodziewałem. Po znajomości kosztowało mnie to 20 zł. Za komplet . Niestety na malowanie proszkowe sie nie zdecyduje ze względu na cene - cos koło 60 zł za sztuke mi krzykneli. Więc bedę "wykańczał" sprayem do felg i zobaczymy jaki tego efekt bedzie. Tzn wizualnie pewnie dobry , gorzej napewno bedzie z jakościa , ale to zobacze dopiero po kilku tygodniach albo miesiącach......