MotoNews.pl

Skrzypienie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
panowie skrzypie jak diabli a szczegolnie z rana jak np wjade w dziure lub na lezacego policjanta co to moze byc
laczniki mam wymienione guma drazku stab moga tak skrzypiec

guma na drazku tak jak mowisz lub tuleje wahacza.moze sworznie.u mnie tez skrzypi czasem jak pokonuje progi zwalniajace.wyczowam to pod lewa noga wiec podejrzewam duza tuleje

jak sprawdzic
co bo bym wtedy nie bral sie za gumy

Cytat:
2006-09-04 20:42:39, mmmmat pisze:
jak sprawdzic co bo bym wtedy nie bral sie za gumy

Dobry by byl kanal i osoba ktora rozbujała by samochod a ty bys nadsluchiwal gdzie skrzypi.Mozesz wziac tez breszke i sprawdzic nia luzy na tulejach lub poprostu jedz na szarpaki

bylem na szarpakach i nic nie skrzypi
a jak jade to skrzypi

Właśnie to przerobiłem.
Auto skrzpiało przy wolnej jeździe na muldach.Wymienione miało drążki stabilizatora i jedną tuleję wahacza.Reszta była ok.co sięokazało.Skrzypeinie było z drążka kierowniczego.Wystarczyło potraktować to odpowiednikiem WD 40 i jest cisza...Nareszcie UFFF

tuleje
mi skrzypialo tez jak przejezdzalem progi zwalniajace i okazalo sie ze z tulei prawie nic nie zostalo

No ja też nie mam złudzeń,że już długo na tej nie pojeżdżę ale jeszcze może do jesieni jakoś przemorduję

tylko wiesz, teraz wymienisz tylko zuzyta tuleje, a jak bedziesz czekal do jesieni to mozesz zniszczyc caly wachacz...

eee....jaki wahacz?Toż piszę,że nie wahacz ale drążek kierowniczy

drazek tzn od ktorej strony bo mi do dzis skrzypi opisz jak dostac sie wten punkt co cza posmarowac
dzieki

sie podczepie.. mi tez skrzypi glownie na progach... cos jakby guma.. wyczuwalne lekkie drganie w rytm skrzypniecia

U mnie tak skrzypialo, po peknieciu polowy jednego zwoju sprezyny, przy mocowaniu do kielicha na gorze.

archivi ja też dokładnie czułem przy skrzypieniu leciuteńkie drgania na kole kierownicy (takie mrowienie bardziej niż drganie)
A zrobiłem to tak.
Skręciłem koła w lewo aby dostać się do lewej strony i w prawo aby dostać się do prawej.Widać wtedy biegnący od koła drążek kierownicy (cieńka ośka) zakończony od strony koła gałką a od strony silnika osłoną gumową taką podobną jak jest przy półosiach.Na końcu tej gumy jest taka sprężynująca obejma (przynjmniej u mnie) ścisnąłem ją u góry kleszczami rozszrzyła się więc ją przesunąłem z gumy (nie zdejmuje się jej).Teraz dostęp do tuleji drążka jest już łatwy.Pod gumę włożyłem końcówkę "psikadła" ja akurat użyłem płynu 007 ale może być też WD40 a najlepszy byłby smar teflonowy w areozolu ale nie miałem takiego.Potem założyłem obejmę sprężynującą na gumę i to samo z drugiej strony.Skrzypienie ucichło po kilku a zniknęło po kilkunastu przejechanych kilometrach

[ wiadomość edytowana przez: Starlight dnia 2007-06-23 07:05:41 ]

[ wiadomość edytowana przez: Starlight dnia 2007-06-23 07:06:22 ]

U mnie skrzypiały gumy na przednich wahaczach wymieniłem całe wahacze i jest cisza

Cytat:
2007-06-23 14:12:38, magir pisze:
U mnie skrzypiały gumy na przednich wahaczach wymieniłem całe wahacze i jest cisza

Przy okazji - jakiej firmy kupiłeś wahacze? Zastanawiam się, czy te zamienniki za ok. 160zł są coś warte, czy wymienić tylko tuleje na oryginalne.

up...