Jakie świece do LPG?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W zwiazku z tym ze musze wymienic swiece, chcialem sie dowiedziec jakie by sie najbardziej nadawaly, zebym nie musial wymieniac za 50km (do 325 m50). pozdrawiam

hej zjezdziłem na gazie juz wiele kilometrów i zawsze używałem NGK są naprawde dobre. Jednakże ostatnio z uwagi na znaczny wzrost ceny przerzuciłem się na świece BRISK SILWER które są o wiele tańsze i nie miałem jak dotąd problemu z ich użytkowaniem. Jednakże gdybyś jednak wolał NGK to mam namiar na gościa z internetu który ci sprzeda NGK taniej niż w sklepie. Sam od niego kupywałem Brisk Silwer więc moge go polecić

po pierwsze. ten temat już był, więc poszukaj troszkę.
po drugie. ja osobiście nie mam przekonanioa do NGK bo moja e-28 zwyczajnie na nich jeździć nie chciała.
po trzecie. brisk to dobre świece, niestety nie wiem jak się sprawują w bmw.
po czwarte. jestem pewny że najlepsze do bmw sa świece beru, zresztą przewody wysokiego napięcia też, które są montowane fabrycznie do tej marki.
po piate. pozdrawiam

Ja mam założone w E34 525 z gazem świece NGK - nie ma żadnych problemów - sprawują się dobrze, ale koszt faktycznie dość wysoki

Cytat:
2004-11-05 09:16:21, Dryllo pisze:
Jednakże gdybyś jednak wolał NGK to mam namiar na gościa z internetu który ci sprzeda NGK taniej niż w sklepie.

można prosic o kontakt do tego gościa

Czy jak mam gaz sekwencyjny to mogę sobie wstawić 4 elektrodowe platynowe świece BERU ??? Jak dotąd mam standardowe NGK, ale podobno do silnika M50 standardowe świece to przeżytek i lepiej mieć coś mocniejszego. Słyszałem też, że 4 elektrody nie są dobre do gazu więc dlatego pytam. Piszcie co wiecie na ten temat.

Też znam opinię, ze do gazu lepsza jedna elektroda.

Ja do mojej E30 wkładałem rózne świece i na każdych sprawowała się idealnie, dlatego wyciągam wniosek, że jeśli masz sprawny układ zapłonowy i instalację gazową to szkoda przepłacać za świece. W budowie świecy wielkiej filozofii nie ma, a zapalić gaz łatwiej niż benzynę. Poza tym gaz zostawia mniej nagaru na świecach(przekonasz się jak wyjmiesz stare świece, między innymi uwazam, ze zalety wieloelektrodowych świec nie sa na gazie wykorzystane.
Moze brzmi to prostacko, ale chcę uniknąć analitycznego wywodu.
To tyle z moich doswiadczeń.
Pozdrawiam

Mój gazownik uważa że do gazu tylko NGK. Jak narazie mu zaufałem i raczej dobrze na tym wychodzę.
TU możesz sprawdzić jakie świece NGK podejdą do Twojego silnika.
Ostatnio szukałem z ciekawości na allegro i różnica w cenie sklep-net jest ogromna, więc polecam NGK z internetu.
Pozdrawiam

Sprawdzałem już kiedyś na tej stronie NGK jakie świece pasują do mojego silnika i pasują tylko jedne, które zresztą mam obecnie zamontowane są to te standardowe. Jeszcze w kwietniu zamierzam kupić sobie 6 nowych cewek BERU i razem z nimi chciałbym też jakieś świece najlepiej właśnie też BERU. Skoro 4 elektrody są kiepskie do gazu to może jedno elektrodowa ??? Akurat firma ta ma tylko w swojej ofercie jedno elektrodowe oraz cztero elektrodowe świece więc jak nie 4 elektrody to pozostaje mi ta druga. Pytanie moje czy lepsza będzie świeca BERU jedno elektrodowa od świecy NGK dwu elektrodowej ???

Cytat:
pasują tylko jedne, które zresztą mam obecnie zamontowane są to te standardowe

Do mojego 2,5 24v pasuje model NGK BKR6EK, czyżby to były standardowe?? W sklepie płaciłem po 25zł za sztuke, a na allegro są po około 11zł szt.
Musze sprawdzić czy mam jeszcze opakowania od moich świec i czy są to dokładnie te same, bo różnica w cenie jest bardzo duża.

Też mam właśnie NGK BKR6EK i są to raczej na pewno te standardowe, to nawet widać po cenie przecież dobra platyna podejrzewam, że kosztuje ok. 30 zł za sztukę może nawet lepiej. Z tego co pamiętam to ja za swoje w/w NGK płaciłem coś ok. 8-10 zł u hurtownika. A wiesz może czy lepsza będzie świeca BERU jedno elektrodowa od świecy NGK dwu elektrodowej ???

Cytat:
A wiesz może czy lepsza będzie świeca BERU jedno elektrodowa od świecy NGK dwu elektrodowej ???

Niestety nie mam pojęcia. Jak wcześniej napisałem gazownik polecał NGK, wręcz powiedział że BMW+gaz to tylko NGK, takie kupiłem i jest OK.
Ale są przeciwnicy NGK i oni uznają tylko BERU.