Jakie powinny być parametry alusów do Esperaka?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć, Jakie powinny być dokładne parametry alusów i co poszczególne oznaczają:
4x100 oznacza zę są 4 śruby o długości 100 mm?
jakie jeszcze parametry poza tymi są istotnie z punktu widzeniamożliwości montażu felgi?
co oznacza to ET38
Na te i inne pytania chętnie wysłucham(przeczytam odpowiedzi)

4x100 to jest rozstaw śrub, a nie ich długość

no dobra skoro rozstaw to w jaski sposob okresla on ten rozstaw, to oznacza ze sa o 100 mm od srodka umiejscowione?

wyszukiwarka

wyszukiwarke z forum juz maglowalem,niema ani slowa na temat parametrów, a jesli odsylasz mnie na google, to sam podwazasz zasadnosc istnienia tego forum.

Oznacza to, że są one rozstawione na kwadracie o boku 100 mm.

Co oznacza rozmiar 6x14/ 4x100/ et38?
6 - szerokość felgi
14 - średnica felgi
4 - ilość otworów mocujących
100 - Średnica rozstawu otworów mocujących
38 - osadzenie/ offset - odległością pomiędzy płaszczyzną symetrii felgi, a płaszczyzną powierzchni montażowej.

Cytat:
2007-04-02 22:17:43, soop pisze:
Oznacza to, że są one rozstawione na kwadracie o boku 100 mm.

Raczej przekątna tego kwadratu
100 oznacza odległość od środka dziur na śruby po przekątnej

ok, czyli wynika z tego, ze parametr ET jest dosyc istotny. Czy ktos zna zakres, ewentualnie liste ET pasujących do Espero? czy ET jest w jakiś soposób policzalne? chodzi mi o to czy np ET25 oznacza ze odległość pomiędzy płaszczyzną symetrii a płaszczyzną mocowania jest mniejsza niż w przypadku ET 35?
Pozdro

znalazlem takie ogloszenie, jednak wydaje mi sie ze te felgi moglu by byc za duze:
Kliknij mnie
Co sądzicie?

Hmm czy na 6" felgę nałożę 195/50/15 ???

O takie np: Alle drogo !

ET jest duże, więc nie będzie obcierało

opona tania jak barszcz

ja do espero zmiesciłem felgi 15" 7J szerokosci z ET 25. rozmiar opon to 205/55/15.

nic mi nie obcierało ale koles ktory kupił ode mnie felgi musial zalozyc gumy 195/55/15 bo mu sie w jego espero tył obcierał takze auto autu nie rowne.

co do 6 calowych felg to jezdziłem na alusach z vectry 6J ET 49 i nałozyłem na nie opony 205/55/15 takze ze 195 nie bedziesz miał problemow