Dym z gaźnika?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam problem z moją Ladą 2107.

Pewnego pięknego dnia zatankowałem gaz na stacji innej niż zwykle. Dojechałem do miejsca docelowego, ale po ok. 10 km jazdy samochód nie chciał wchodzić na obroty większe niż 3 tys.

Przełączyłem auto na benzynę, przepaliłem i wszystko zaczęło działać prawidłowo.

Jednak następnego dnia, jadąc na uczelnię, 5 minut po odpaleniu samochodu pojawił się dym spod maski.

Otworzyłem maskę i zobaczyłem, że dym wydostaje się spod filtra powietrza, tak jakby z gaźnika. Nie mogłem dokładnie dojrzeć skąd.

Co gorsze, samochód był zimny, a dym leciał jeszcze przez 5 minut od zgaszenia silnika. Na szczęście było to dosyć blisko domu więc odpaliłem autko i z powrotem dojechałem, jednak objawy dokładnie te same.

Co to może być? Spotkał się ktoś już z taką awarią?

Auto oleju nie bierze, płynu chłodniczego jest tyle co było.

Jeżeli to coś pomoże to odpalałem samochód na benzynie, potem przełączyłem na gaz.

Wydaje mi sie ze to nie dym, lecz gaz. Jezeli byl jakis huk pod maska, to moglo cos strzelic w gazniku. Wtedy dym sie zdarza

Mialem tak w Zastavie z gazem czasami zdarzala sie taka historia, ze jak sie "przylala" gazem [kiedy nie wypalila jeszcze calej benzyny] to gasla i nie chciala odpalic. Wtedy tez saczyl sie "jad" z gaznika.

Podjedz do machera na regulacje gaziwa.

No i wszystko się wyjaśniło.

W skrócie rozwalił się gaźnik.

Cała kopułka do której przykręcony jest filtr powietrza lata no i luzy były takie na rurce, do której był podłączony przewód paliwowy, że jak dotknąłem to wyleciała z gaźnika :/

A wcześniej sikała benzyna na lewo i prawo :>

Wie ktoś ile kosztuje naprawa/wymiana gaźnika?

Cytat:
2007-04-25 19:23:56, ReeZ pisze:

Regeneracji nie polecam, a nowy masz za 300zł na wawrzyniaka,chyba ze poszukasz gdzieś używki moze na frezjowej ma .

Cytat:
2007-04-25 19:23:56, ReeZ pisze:

sprawdzimy na UA

Tylko dlatego, że poluzowała ci się mała rureczka przy wlocie do gaxnika chcesz wymieniać cały ? Stary zastanów się nie warto.
wystarczy trochę cyny czy nawet silikonu i ok

właśnie wróciłem z weekendu i jutro będę kombinować.
wezmę podokręcam wszystkie śruby, dokręcę filtr powietrza, wsadzę rurkę zakleję silikonem i odpalę.
może odpali, w końcu to Lada, ona jest niezniszczalna ;P

hmmm z ciekawości:
czy gaz wchodzi tą samą rurką do gaźnika co benzyna?
czy jest to jakoś inaczej rozwiązane?

[ wiadomość edytowana przez: ReeZ dnia 2007-05-06 22:12:20 ]