Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2007-04-13 09:34:28 OIDW to automaty dozują jednoczesnie olej i czynnik, tak ,że powinno być ok. Dla pewności jednak możesz podjechac do fachmana raz jeszcze i spytać, czy dał olej na pewno.
|
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-04-13 09:41:13 w sprężarce był olej.
bez odkręcenia zaworu na korpusie go nie wylejesz. problemem jest ilość która w sprężarce się znajduje: jeśli kupowałeś nową sprężarkę to była ona zalana ilością mniej więcej dwukrotnie większą niż powinna jeśli używkę - oleju powinno być mniej więcej tyle ile potrzeba. Generalnie zasada jest taka: spuszczasz olej ze swojej starej sprężarki, mierzysz jego ilość, potem spuszczasz z nowej i każesz dolać nowego oleju tyle, ile spuściłeś ze starej. Przy wymianie/napełnianiu czynnika nie da się ustalić, czy oleju było dość, czy też nie... Olej można jedynie wypłukać z układu wielokrotnie nabijając/opróżniając układ, ale w spreżarce i tak zostanie duża jego ilość i trzeba by go spuścić odkręcając korek chyba musisz zaryzykować i jeżdżąc liczyć na szczęście... |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-04-13 16:36:49
zbyt mała ilość oleju objawia się m.in. zbyt wysokim ciśnieniem po stronie ssania. Jednak te obserwacje nie muszą być miarodajne, dają tylko orientacyjne dane.... a z olejem ze sprężarki dobrze zrobiłeś - stary się wylewa i zastępuje nowym znalazłem w serwisówce ilości oleju: 1. sprężarka - jeśli ze starej spuszczono mniej niż 30 ml dodać 60ml, jeśli spuszczono więcej niż 30 ml - dodać tyle ile spuszczono 2. parownik - 90 ml 3. skraplacz - 30 ml 4. akumulator - 105 ml |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2007-04-13 23:19:55
Też to widziałem, lecz z tego trudno wywnioskować jednoznacznie ile trzeba wlać oleju w moim przypadku. Myślę jednak, ze ok. 100 ml. Byłem też u magików którzy mi napełniali klime. Gość powiedział że stacja automatycznie wprowadza również olej wraz z czynnikiem, ale w moim przypadku mogła być wprowadzona zbyt mała jego ilość. I zaproponował mi abym przyjechał za parę dni, to jeszcze raz odciągnie czynnik z układu wraz z olejem i ponownie napełni układ, juz z właściwą ilością oleju. I na dodatek to wszystko w ramach już wykonanej usługi, czyli bez dodatkowej opłaty (ewentualnie będzie dopłata za sam olej). A za sprawdzenie i nabicie klimy zapłaciłem w sumie 110 zł. Mam nadzieje że nie ma jakiejś mikro nieszczelności i klima nie padnie po tygodniu. W końcu klima nie działała przez 3 lata ![]() Póki co chłodzi ładnie i na wylocie, w kratce jest miedzy 0 a +3 st C |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2007-04-19 13:06:02 No i klima już nie działa ![]() ![]() Pojechałem wczoraj do serwisu na uzupełnienie oleju w sprężarce. Plan był taki, żeby odzyskać z układu czynnik wraz z olejem i ponownie napełnić układ już z właściwą il. oleju. Okazało się jednak że w układzie zostało tylko ok. 250 gr. czynnika, czyli, że jest nieszczelność. Podejrzewałem że na którejś ze złączek, ponieważ wymieniłem nie wszystkie oringi. Mechanik wpuścił mi więc w układ trochę czynnika z barwnikiem i wieczorkiem przy pomocy diody UV posprawdzałem wszystkie złączki. Okazało się jednak, ze połączenia, skraplacz i przewody są szczelne, a ślady barwnika pojawiły się na korpusie sprężarki ![]() ![]() ![]() Korpus spr. składa się z głowicy i 2 dekli skręconych ze sobą za pomocą długich śrub, i cieknie właśnie na łączeniach tych elementów (tam też są oringi). Jest to o tyle dziwne, że sprężarka nie była nigdy rozkręcana i była wymontowana ze sprawnego, działającego układu ![]() ![]() Czy możliwe, żeby sprężarka rozszczelniła się z powodu zbyt małej ilości oleju ? Zdaje mi się, ze coś o tym pisało w ks. serwisowej. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-04-19 16:00:50 Jesteś pewien, ze nigdzie indziej nie ma wycieku? jakoś mi trudnop uwierzyć że sprężarka puściła na skutek braku oleju.
|
![]() tommi-j Renault małopolska | 2007-04-19 17:24:02
Mnie też, ale bardzo widoczne i świeże ślady były tylko na sprężarce. no chyba że nieszczelność jest gdzieś w miejscu niewidocznym. Skraplacz jest na 100% szczelny(był wymieniony). Myślałem jeszcze że może te ślady barwika na spr. to pozostałości po spuszczaniu oleju przed wymiana, ale to ewidentnie jest świeży wyciek (barwnik zostaje na palcach). Kurcze, myślałem że ze spr. nie bedę miał już więcej problemów, a tu DUPA ![]() |
![]() DeeJay Klubowy Weteran Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2007-04-19 20:33:40 Jak klima była pusta przez 3 lata to WSZYSTKIE oringi trzeba wymienić - nie będą trzymać ! |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2007-04-19 21:24:44
Tyle, że oringi na złączkach "trzymają", a puściły oringi w sprężarce, która nie stała nieużywana. |