MotoNews.pl

Woda w bagażnikiu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Witam!

Czy ktoś z Was miał może taki problem, że po deszczu zbierała się woda w bagażniku? Konkretnie w tym miejscu, gdzie jest trójkąt ostrzegawczy.

Pozdr.,
Wrolo

Witaj,
temat wielokrotnie wałkowany, kilka postów już było.... i z kilku miejsc woda może ciec. W twoim przypadku obstawiam za dolną uszczelką pod klapą bagażnika. Zdejmij ją- nawet częściowo zaczynając od środka - najlepiej po deszczu i zobacz ile jest wody pod nią. Jeśli rant metalowy pod nią będzie skorodowany to już masz odpowiedź. Po odpowiednim zabezpieczeniu elementu osadź uszczelkę najlepiej na silikonie, którego lepiej nie żałuj.

PS Nie wszyscy mają trójkąt ostrzegawczy w tym samym miejscu

Dzięki bardzo - pewnie woda włśnie tam znalazła nieszczelność.

A swoją drogą to zagłębienie wydaje mi się skonstruowane właśnie w celu przechowywanie tam trójkata. A gdzie indziej może on być? Albo co innego można tam przewozić?

Pozdr.,
Wrolo

Mnie tez sie robi mokro w bagazniku po deszczu, ale u mnie winne sa gumy mocowania amortyzatorow - stamtad wlasnie u mnie cieknie

A gdzie jest trójkąt ostrzegawczy? U mnie woda pojawiała się w przestrzeni między tyłem, a styropianową wytłoczką oraz w prawy rogu.

u mojego kolegi ( nie klubowicza ) w Espero ciece spod uszczelki tylnej szyby. Proponuje to sprawdzić.

[ wiadomość edytowana przez: tomazi78 dnia 2004-06-05 19:50:33 ]

NO kurde-mi tez leci -tak jak mówicie-miedzy koncem bagaznika ta styropianowym czyms sie zbiera-ale moim zdaniem leci gdzies przy prawym ostatnim trójkąciku bo wlazłem do bagaznika i kumpel lał a woda sobie spływała na dół i potem boczkiem juz w bagazniku w tamto miejsce-jak udało mi sie zauważyc to mam skorodowana blache zaraz za ostatnim trójkącikiem(od wewnątrz samochodu).Narazie troche posilikonowałem ale niewiem jak to wyszlo-czy sie cos polepszy
Pozdrawiam

moim zdaniem woda z deszczu czy innych opadow moze wplywac przez nieszczelnosci na styku blachy i tzw. blendy czyli odblaskowego pasa na klapie. Sprawdz to miejsce i ewentualnie profilaktycznie uszczelnij silikonem lub tasma powinno pomoc.

Mnie wlasnie cieklo spod uszczelki ktora jest pomiedzy blenda a blacha kufra. Po zdjeciu blendu uszczelka idaca na okolo refektorow przesunela sie ciut i po przykreceniu jej ponownie zaczela sie do kufra dostwac woda.

Temat wody rozpracowałem już jakiś czas temu. Możliwości są 3
1. Śruby którymi przykręcony jest zderzak (4 szt). Wystarczy odkręcić (ale pojedynczo, bo zderzak lutnie na nogi), nawalić sylikonu pod podkładkę i przykręcić
2. Blenda - mało prawdopodobne, acz możliwe
3. Trójkątna szybka. Ściągnij wykładzinę z nadkola, lej wodą (powoli) i patrz. Zwykle wykładzinę będziesz miał suchą, bo nie styka się ona z blachą, a woda scieka do wnętrza błotnika... z wyjątkiem tej która ścieka/skapuje do bagażnika.
Uszczelki nawet jakby ich nie było to i tak są ranty, gdzie woda ma spływać.

Cytat:
2004-06-03 07:54:21, piotr-ek pisze:
U mnie woda pojawiała się w przestrzeni między tyłem, a styropianową wytłoczką oraz w prawy rogu.

U mnie jest to samo, sprawdziłem uszczelkę na około rynienki i jest ok (ale nie ma co się dziwić skoro jest rynienka), polewanie bocznej szybki wodą z konewki nie przyniosło rezultatów, blendę wykluczam bo woda zbiera się w prawym rogu wyłacznie Koledzy co to może jeszcze być ? nie zauważyłem po oględzinach pod tapicerka bagaznika zadnej rdzy. Czekam na sugestie

Cytat:
2005-05-06 10:11:50, nnorbi pisze:
Czekam na sugestie

Śruby zderzaka. A z tym polewaniem to trzeba albo duuużo wody, albo powoli ją lać.

Jest jeszcze jeden pastent...
Jeżeli wózek był nawet walnięty lekko w dupe - o czym mozesz nie wiedzieć to puszczają spawy rynienki od klapy... i zpierdziela woda jak chce....
ja tak miałem zaraz po kupnie auta.

Sprawdź dokładnie spawy.....

Cytat:
o czym mozesz nie wiedzieć to puszczają spawy rynienki od klapy... i zpierdziela woda jak chce

Które dokładniej spawy? Niedługo pracę doktorską z wody w bagażniku napiszę

Cytat:
2005-05-06 10:29:41, piotr_ek pisze:
Śruby zderzaka. A z tym polewaniem to trzeba albo duuużo wody, albo powoli ją lać.

A jak się dostać do tych śrubeczek, od strony bagażnika czy trzeba z kanału. Bo nie wiem gdzie sie znajdują

A rynienki sprawdzę dzisiaj.

Cytat:
2005-05-06 12:48:06, nnorbi pisze:
A jak się dostać do tych śrubeczek, od strony bagażnika czy trzeba z kanału.

Od strony bagażnika. Odginasz wykładzinę znajdującą sie z brzegu bagażnika (trzyma się na kołki do "plastikowego progu załadunkowego" - egh... jak to nazwać i masz 4 narętki na 4 podkładkach.

Cytat:
2005-05-06 12:51:42, piotr_ek pisze:
Od strony bagażnika. Odginasz wykładzinę znajdującą sie z brzegu bagażnika (trzyma się na kołki do "plastikowego progu załadunkowego" - egh... jak to nazwać i masz 4 narętki na 4 podkładkach.

lekko popuszczam (oczywiście śruby) i tam wale silikon ? czy w inną przestrzeń ?

Odkręcasz nakrętki (ale pojedynczo, bo zderzak Ci ujeb***ie palec, albo nogę), ściągasz podkładkę, oczyszczasz, walisz silikon (dużo=zdrowo), zakręcasz.

Ja jako podkladki uzylem kitu samochodowego. Po dokreceniu wyglada prawie jak oryginalny. Oczywisice suchutko i nic nie cieknie (przynajmniej stamtad, bo dalej mam wode w bagazniku )

wydaje się że jedynym rozwiązaniem w przypadku jeżeli woda wali gdzies z góry jest zakup maty gumowej do bagażnika. Widziałem takie po 50 zl na allegro, wygladaja ładnie a jak sie cos wyleje to mozna szybko zetrzec i wykladzinka nie zgnije, a i porzadek lepszy.