Podwyżka cen LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No i stało się. Media podają, że gaz zdrożeje o 27gr na litrze. Może unia zareaguje bo akcyza i tak jest największa - to jest dyskryminacja paliw ekologicznych może jakąś karę na nas nałożą dobrze by było.

Orfeusz ale to dopiero od przyszłego roku planują, a co będzie to i tak jeszcze nie wiadomo. Cały ten projekt wygląda mi na mydlenie oczu, że niby zmiany dotyczą wielu różnych paliw, a tak naprawdę znowu sięgają do kieszeni właścicieli aut. W najgorszej sytuacji są chyba właściciele diesli, bo jak tu podniosą akcyzę to ON będzie droższy niż benzyna.
Tak na marginesie, czy ktoś się orientuje jaka jest w tej chwili wysokość akcyzy na LPG? Wg. projektu MF ma ona wzrosnąć do 1,1 tys. zł za 1000 litrów LPG czyli 1,1 zł za litr, a jaka jest teraz?

Miejmy nadzieje, że większych zmian nie będzie. Obecna sytuacja bardzo mi się podoba.

Witam.
Polska miała zawsze jedną z najwyższych akcyz w europie ale niższa cena wynikała jedynie z innego stosunku propanu i buthanu.
W poplsce jest to z reguly 80% buthanu i 20% propanu a np. w niemczech jest odwrotnie. jeśli i u nas tak bedzie bo takie sa normy europejskie dla autogaz to tażze bedzie drożej ale jakościowo lepiej.

nie ma sie co zoladkowac
i tak gaz mamy tani
na wegrzech litr gazu to 2,60 zl przy porownywalnej do nas cenie benzyny

Ja lubie to uczucie taniości

O tych podwyżkach to słyszę od czasu gdy założyłem instalację w mojej Ladzie (jakieś 6 lat temu). Uwielbiam jak ktoś "zazdrosny" mówi mi, że właśnie zaraz podrożej gaz i już nie będę tak tanio jeździł. A ja zawsze się uśmiecham, mówię, że już dawno mi się instalka zwróciła i... dalej jeżdżę za pół ceny

Cytat:
2007-04-14 22:52:47, Kamil_H pisze:
O tych podwyżkach to słyszę od czasu gdy założyłem instalację w mojej Ladzie (jakieś 6 lat temu). Uwielbiam jak ktoś "zazdrosny" mówi mi, że właśnie zaraz podrożej gaz i już nie będę tak tanio jeździł. A ja zawsze się uśmiecham, mówię, że już dawno mi się instalka zwróciła i... dalej jeżdżę za pół ceny

Mam tak samo i jeszcze mówią że gaż to zło bo silnik niszczy tyle że jakoś na lpg lepiej jedzie heheh
A jak gaż zdrożeje to i paliwo będzie po 4,60zł tak jak już rok temu było