MotoNews.pl

Olej do essiego!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!!! Wczoraj zrobiłem pierwszą wymianę oleju.Poprzednik jeżdził na Shell helix i taki sam olej zalałem.Nie wiem czy to dobry wybór.Co o tym sądzicie?

Skoro zalałeś, to już po ptokach
Olej jak olej, ani lepszy ani gorszy od innych, tyle że nie napisałeś jaki konkretnie, bo Shell helix to marka oleju, są różne i syntetyczne i mineralne, o różnych klasach lepkościowych.
Zależy też jaki silnik w essim.
Bardzo dużo tu na ten temat już napisano, generalnie do silnika o sporym przebiegu (a w escorcie raczej małego nie znajdziesz ) polecany jest olej półsyntetyczny 10W/40. Poszukaj na forum.

lekko OT ale podlacze sie pod watek ... czy mozliwe jest zalanie polsyntetyka gdy wczesniej byl lany mineralny?

Cytat:
2007-04-16 19:19:19, Pre100n pisze:
lekko OT ale podlacze sie pod watek ... czy mozliwe jest zalanie polsyntetyka gdy wczesniej byl lany mineralny?

Możliwe to jest wszystko, tylko raczej nie polecane, wszystko zależy od przebiegu, jak długo był mineralny. Ale raczej nie warto przepłacać, a wręcz nawet można zrobić silnikowi krzywdę.
Bardzo długi wątek: http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=78822&c=45&hq=olej&f=20

Silnik ma 170 tyś.przebiegu,1,4benz+gaz rok prod.1995.SHELL HELIX SUPER 15W40 mineral. Jaki byś kolego ewentualnie kolego polecił na przyszłość?

[ wiadomość edytowana przez: kaczor64 dnia 2007-04-16 19:28:54 ]

Ile ludzi (samochodów) tyle różnych olejów i każdy sobie chwali co widać choćby w tym długim watku który podałem.
Ja osobiście mam drugi sezon Mobil Super S 10W/40 (mechanik mnie namówił, a właściwie zalał bez pytania) i nie narzekam. Jeżdżę głównie po mieście, przebieg niecałe 95kkm.
Nie jestem specjalistą od olejów więc nie chciałbym czegoś polecać, ale wydaje mi się że skoro już przynajmniej drugi raz (albo i więcej) masz tego Helixa to się tego trzymaj, wymiana na inny mineralny raczej niczego nie zmieni, najwyżej cena może być lepsza A zmiana na jakąś wyższą klasę czy na syntetyk/półsyntetyk może (choć nie musi) być ryzykowna.

Moim zdaniem nie ma jak oryginalny fordowski olej... Wcale nie jest droższy, a moim zdaniem najlepszy. Ja, do silnika Zetec 1,6 16V zawsze leję Ford Formula E 5W/30. Raz zalałem inny i silnik zaczął brzydko chodzić, więc wymieniłem. Ale poczytaj forum. O olejach już było tyle, że głowa boli, i praktycznie kazdy ma swoje zdanie na ten temat

Cytat:
2007-04-16 19:19:19, Pre100n pisze:

Lej, nie pękaj W takich przypadkach Castrol High Mileage 10W40

Cytat:
2007-04-16 20:53:55, WilK pisze:
Lej, nie pękaj W takich przypadkach Castrol High Mileage 10W40

hehe ... a po spocie bozocielnym znowu bedziesz mowil ze ci zapchalem filtr powietrza

Cytat:
2007-04-16 20:56:33, Pre100n pisze:
hehe ... a po spocie bozocielnym znowu bedziesz mowil ze ci zapchalem filtr powietrza

Nic takiego nie mówiłem. Poza tym cząstkami stałymi mi zapychałeś, a nie olejem No i będę jechać przed Tobą jakby co