Klimatyzacja - uzupelnianie czynnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

po jakim czasie sprawdzaliscie/uzupelnialiscie plyn/gaz w ukladzie klimatyzacji? czy dwa i pol roku to pora na udanie sie do "klimatologa"?

drugie pytanie: czy klimatyzacja gacka ma zabezpieczenie niepozwalajace uruchomic klime przy zbyt niskim poziomie "freonu"?

pzdr.

ja bylem u klimatologa... gdy klima zaczela znacznie slabiej chlodzic pomimo minimalnej ustawionej temperatury...

po prostu... konczyl sie gaz... a wczesniej napelniana byla chyba przed 4,5 laty... ale nie wiem... sonata jeszcze wtedy nie byla moja...

napelnienie, test szczelnosci, czyszczenie... okolo 250 zl...

jak pojedziesz do serwisu klimatyzacji a nie hultaja to zrobisz za 150

Cytat:
2007-06-04 15:04:20, kws pisze:
jak pojedziesz do serwisu klimatyzacji a nie hultaja to zrobisz za 150

Zgadza sie ja ostatnio wszystko co zwiazane z klimą zrobiłem za 130 zeta.
pozdrawiam

Cytat:
2007-06-04 13:16:27, gniewoj pisze:
Witam, po jakim czasie sprawdzaliscie/uzupelnialiscie plyn/gaz w ukladzie klimatyzacji? czy dwa i pol roku to pora na udanie sie do "klimatologa"? drugie pytanie: czy klimatyzacja gacka ma zabezpieczenie niepozwalajace uruchomic klime przy zbyt niskim poziomie "freonu"? pzdr.

Tak instalacja jest zabezpieczona przed uruchomieniem przy niskim poziomie czynnika. Pierwszym objawem niskiego poziomu gazu jest bardzo szybkie wyłączanie sprężarki (działa krótko i często się włącza). Przy braku gazu - sprężarka się nie włączy. Osobiście uzupełniałem poziom gazu po 3 latach - było go mało i występował ten efekt krótkiej pracy sprężarki.

[ wiadomość edytowana przez: robert_z dnia 2007-06-05 10:01:28 ]

dzieki