MotoNews.pl

Silnik nierowno pracuje na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam od kilku dni problem ze swoim samochodem.Sprawa dotyczy tego,ze jak ruszam z miejsca i przyspieszam,rozpedzam sie na poszczegolnych biegach to auto dusi sie tak jakby nie dostawalo gazu.Szarpie i przerywa.Nie zawsze jest tak samo identycznie,czasem te objawy sa czestsze a czasem rzadsze.Mam skode favorit z 1992 r.z instalacja podcisnieniowa 1 generacji na gazniku.Reduktor elektronik Zavoli.Na tej inst.przejechalem juz 22 tys.km.Wymienilem filterek gazu,wyczyscilem i ustawilem szczeline na swiecach,myslalem,ze moze cos w reduktorze a poniewaz kiedys go juz rozbieralem to i terez tez tak zrobilem i nic.W srodku nawet nie byl bardzo brudny a membrany nie sa uszkodzone,jedynie ta gruba od strony wody chlodzacej miala minimalne pekniecie ale nie jest dziurawa.Potem to zlozylem do kupy zapalilem i nawet dobrze jezdzilo auto ale na drugi dzien znow szarpanie wrocilo i jest nadal.Postanowilem przelaczyc na benzyne i o dziwo na benie chodzi idealnie nie ma zadnych szarpniec.Myslalem,ze moze cos z ukladem zaplonowym(kable, swiece,itp.)ale jak na benie chodzi to chyba to jest w porzadku.Chociaz slyszalem,ze gaz potrzebuje dobrej iskry dlatego zastanawiam sie czy moze tak byc,ze jednak na benzynie bedzie chodzil a na gazie nie-moze cos z pradami?I jeszcze jedno.Jak silnik jest zimny to jest ok.ale jak sie nagrzeje to juz sie zaczyna szarpanie i przerywa.Szarpie tylko na przyspieszaniu jak ruszam z miejsca i przyspieszam.Jak sie rozpedze na trasie to moge jechac i ponad 100 i nic sie nie dzieje.
Prosze o porade i rade co robic.Co to moze byc?Mam stare kable zaplonowe od nowosci tej skody,moze to one ale dotychczas bylo ok.No nie wiem.Pomozcie.

Cytat:
ale jak na benie chodzi to chyba to jest w porzadku

Wcale nie... Gaz jest dużo czulszy na wszelkiego rodzaju uszkodzenia układu zapłonowego... Proponuje zacząć od palca i kopułki a później kabelki i świeczki... Dla pewności Można pożyczyć od kogoś na chwilę i sprawdzić.

Dokładnie tak jak pisze Holland. Objawy typowe dla niedomagającego układu WN.

Moze to rzeczywiscie cos z ta elektryka.Bede musial to sprawdzic.Mysle,ze nie reduktor.Obawialem sie,ze moze gaz chrzczony kupilem bo stalo sie to po tankowaniu,ale potem kupowale na innych stacjach i nic sie nie poprawilo.Palec wymienilem na inny uzywany co prawda ale dobry.Na chwile jakby bylo lepiej ale tylko na chwile.No nic dziekuje za odpowiedzi,bardzo dziekuje i przegladne ta inst.zaplonowa.

Wymienilem dzisiaj przewody wysokiego napiecia na przewody specjalnie do gazu,kopulke rozdzielacza zaplonu i zalozylem nowe swiece tez do gazu.Swiece mialem zmieniac wiec i tak by to mnie nie ominelo bo mialy juz swoj przebieg.Przewody mialy juz 15 lat wiec tez nalezalo je zmienic i coz auto chodzi jak nowe.Silnik nie przerywa i ladnie sie wkreca .Dziekuje wszystkim za porade i moze komus sie jeszcze przyda.Zycze powodzenia