Czyszczenie klimatyzacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!
Mam pewien problem, a mianowicie - kupiłem preparat w spray-u do odkażania klimatyzacji ( taki z rurką do wetknięcia). W instrukcji jest napisane:
Wyłączyć klimatyzację, nagrzewnicę powietrza nastawić na zimny nawiew. Wyjąc filtr antypyłkowy systemu klimatyzacji - czy to ten sam co antypyłkowy kabinowy? . Dalej ... ustawić nawiew powietrza do kabiny na nawiew centralny deski rozdzielczej. Ustawić tryb pracy wentylatora na recyrkulacje wewnętrzną. Uruchomic dmuchawę na maksymalnych obrotach. Umieścić wlot rurki dozującej z preparatem czyszczącym bezpośrednio w środku GŁÓWNEGO KANAŁU DOLOTOWEGO KLIMATYZACJI i rozpocząć rozpylanie. Gdzie jest ten kanał i gdzie to wetknąć

Cytat:
Gdzie jest ten kanał i gdzie to wetknąć

no kanał jest jak widać, ale gdzie masz wetknąć to zależy tylko od ciebie.. byle gdzie się nie wtyka..

Cytat:
W instrukcji jest napisane: Wyłączyć klimatyzację, nagrzewnicę powietrza nastawić na zimny nawiew. Wyjąc filtr antypyłkowy systemu klimatyzacji - czy to ten sam co antypyłkowy kabinowy? . Dalej ... ustawić nawiew powietrza do kabiny na nawiew centralny deski rozdzielczej. Ustawić tryb pracy wentylatora na recyrkulacje wewnętrzną. Uruchomic dmuchawę na maksymalnych obrotach. Umieścić wlot rurki dozującej z preparatem czyszczącym bezpośrednio w środku GŁÓWNEGO KANAŁU DOLOTOWEGO KLIMATYZACJI i rozpocząć rozpylanie. Gdzie jest ten kanał i gdzie to wetknąć

te instrukcje rozumiem tak: wylaczasz klime czyli wlaczasz ECO, nawiewy ustawiasz na dmuchanie zimnego, wyjmuje filtr klimy antypylkowy, w aucie wsrodku ustawiasz nadmuch na srodkowe kratki (obrazek z nadmuchem na twarz), recyrkulacja wewnetrza oznacza obieg powietrza wewnetrzny (przycisk obok ECO: jak pamietam to takie dwie strzalki w okrag ulozone), sile dmuchania dac na max i wsadzasz rurke w okolicy filtra pylkowego...tam jest kanal dolotowy powietrza. to tyle z instrukcji.

Witam kolege ze Swidnicy . Możesz jeszcze wjechał na kanał i rurkę wsadzić w rurkę skraplacza, wsadzić ja na maxa i prysnąć. Możesz tez wlozyć w wyloty powietrza w kabinie i tez prysnąć

Witam kolege z Dzierżoniowa

Co do klimy to wlewalem juz rozne cuda do klimy: plyn z martyna, cos z PLAKa, jakies super cudo z allegro i ostatnio jakis patent z puszka ktora sie stawia za przednim fotelem i samo cyrkuluje i oczyszcza (badziew).
Wrazenia najlepsze mialem po Martynie i Plaku. Martyna na dlugo ladnie pachniala,ale sprzedaja ja bez wezyka (albo ja mialem taki model), Plak mial wezyk, ladnie pachnial.
I Martyne i Plaka pryskalem i do wlotu powietrza, i wszystkie mozliwe wyloty klimy w aucie zapackalem pianka. Kanalu nie mam, a chetnie bym znalazl jeszcze ten skraplacz i przy okazji udroznil i tez zapiankowal antygrzybem.

Podobnież najlepszy do klimy jest WURTH . na allegro cena 60 zl. Ktoś sprawdzał go ktoś i poleca?

Przy okazji pytanie: w podwoziu sa takie specjalne otwory technologiczne zaslepione gumowymi zatyczkami, czy to ma byc szczelne czy nieszczelne ale tylko w kierunku od podlogi na zewnatrz? Ktoś wyjmował dywaniki i widział od tej strony te gumowe zaślepki w podłodze?

Hej
Jak chodzi o dawkowanie preparatu to wyjmij sobie filtr przeciwpyłkowy, odkręć jego obudowę i psikaj do wentylatora - ale uważaj żeby ci wężyka nie wciągło (mi się tak stało) bo trzeba się nagimnastykowac żeby do wentylatora się dostać.
Jak chodzi o preparty to ja kupiłem coś w interCarsie AIRCO CLEANER czy jakoś tak. Zasadniczo byłem zadowolony. Najpierw był ładny zapach, potem jakieś trzy - cztery dni ścierką do podłogi pachniało a potem neutralnie się zrobiło i od wakacji do tej pory jest neutralnie (w zimie przynajmniej raz w tygodniu klima "pracowała" - mam manuala).
Jestem jednak zdania że co jakiś czas to trzeba dać kase DOBREMU serwisowi, żeby porządnei przeczyścili. Spotkałem się już z takim warsztatem, gdzie powiedziano: mozemy robić ale taniej jest kupić spray i to damo zrobić samemu. Takie warsztaty to trzeba szerokim łukiem.

Kup sobie Plaka, podnieś maskę, wyjmij filterek przeciwpyłkowy - pod szybą po lewej stronie patrząc od przodu - zamień oryginalny wężyk na dłuższy bo oryginał jest zdecydowanie za krótki, włóż go w kierunku wentylatora - zobaczysz go golym okiem jak się wysilisz - i załaduj dawkę plaka. Ładnie wszystko złóż do kupy i operację powtórz w aucie. Wszystkie wyloty potraktuj tak samo, czyli wężyk w środek do oporu - śmiało wchodzi ponad 0,5 metra to tak dla orientacji - a potem postępuj zgodnie z instrukcją która jest jasna i czytelna. Ja stosuje ten specyfik już doś długo i jestem pozytywnie nastawiony do niego. Bardzo ładny zapach utrzymuje się dosyć długo. Całość wystraczy na dwie operacje - u mnie - może komuś na 3 Cena u mnie to 19,90zł - ale tu u mnie jest wszystko droższe także gdzie indziej może być taniej

Drogi kolego ze Swidnicy. Wiec ja uzywam Wurta, zapłaciłem coś koło 60 - 70 zł od przedstawiciela, jak chcesz kupie od niego i Tobie przekaże bo pracuje w Świdnicy wiec nie ma problemu, Ten płyn starcza na około 2 razy. Ale mam dla Ciebie rade, było to już poruszane na forum. Przed wyłączeniem autka które pracowało na klimie, wyłącz klimę i nadmuch na maksa by osuszyć parownik, wtedy nie będzie wilgoci na nim a tym samym grzybów

Witam, czyściłem ostatnio klime bo bardzo mi przednia szyba parowała ( co jest jednym z powodów zagrzybionej klimy ) stosowałem środek z allegro AIRCO CLEANER jestem zadowolony, żeby oczyścić klime to musisz dotrzeć do centrum tego całego zamieszania czyli skraplacza czy jak to tam sie nazywa, wejdź pod samochód i po bokach skrzyni biegów z dwóch stron będą takie rórki gumowe jedna długa i jedna bardzo krótka, wepchnij w nie wężyk który masz w zestawie i psikaj nie żałuj, później wyjmij filtr powietrza i oczywiście przy wyłączonym wiatraku wpsikaj tego środka jak najdalej w kanał, co do czasu jaki trzeba odczekaś i sił wiatraka przy suszeniu tej pianki postepuj jak w instrukcji, u mnie zadziałało, szyba nieparuje i zapach w samochodzie też sie polepszył polecam ten środek

http://moto.allegro.pl/item184212880_profesjonalny_odgrzybiacz_odswiezacz_klimatyzacji.html