Awaria aprzegła PONY 1.5i

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich!
Dzis pojawił sie w moim ponym mały, a w zasadzie to ogromny problem. a wiec jak w tytule cos ze sprzeglem, lub czego tez nie wykluczam wysprzeglikiem. A bylo to tak:
w trakcie jazdy przy probie redukcji z 3 biegu na 2gi, okazało sie ze sie nie da .... ale skrzyzowanie sie zblizalo, wiec wyrwalem jakos i na pobocze. na wolnych obrotach probowalem wrzucic jakikolwiek bieg ale bez wiekszych efektow. Po zgaszeniu silnika biegi chodza idealnie!!....Linki OK Płyn w układzie wspomagania sprzegła OK- jest nowy, ma moze miesiąc i jest pełno (układ odpowietrzony), ale pisze o nim bo wymienialem go ze wzgledu na jego kolor.... tzn nie był zółty jak teraz, tylko wrecz czarny, jakby z czyms sie zmieszał.
nie mam pojecia co sie stało wiec pytam Was i z gory dziekuje za pomoc!!!
P.S. pedał sprzegła na wyłaczonym silniku OK, po odpaleniu traci "sprezystosc".
pozdrawiam!

Miałem podobny problem, konieczna byla naprawa pompki sprzęgła. Reperaturka niedroga, robota też nie bardzo skomplikowana

Witam!
No OK, ale jesli "rypnela by" pomka to czy płyn byłby brudny? nie wiem czy wogole wiazac ta akcje z zanieczyszczeniem płynu z unieruchomieniem biegów ale.....
A reperaturke dostane w standartowym sklepie?

Pozdrawiam!

To może być prawie każdy element sprzęgła. U Gadiego była to pompka. U mnie przy dokładnie takiej samej sytuacji rozsypała się tarcza sprzęgła.

Miałem podobny problem.U mnie rozleciała się tarcza sprzęgła (jak się powoli wysypywała to biegi raz wchodziły a raz nie, a jak się już całkiem rozsypała to auto zostało na ostatnio wrzuconym biegu).
Inna sprawa to,że faktycznie może to być pompka sprzęgła (jest przy samej skrzyni- od dołu).Może ona przeciekać na uszczelkach.
Dotyczy to sprzęgła hydraulicznego.

Może to też być łożysko sprzęgła lub "wąsy",które je dociskają (ale te dwie opcje są chyba mniej prawdopodobne).

Reasumując: jeżeli to pierwsza sytuacja to wspólczuję (koszt wysoki)
jeżeli to pompka to reperaturka kosztuje ok.20zł.

Lantra 1.5 93r

Witam i dzieki za Wasze podpowiedzi!

Rozmawialem troche ze znajomymi mechanikami, i co jeden to inna opcja.... ale pojawiła sie tez teoria o uszkodzonym wysprzegliku..... a Wy o tym nie wpomnieliscie... sam juz nie wiem co myslec

i przy okazji kolejne pytanko.... od czego teraz zacząć? czy dowiem sie co padło dopoki nie wyjme skrzyni?
P.S. moze głupie pytanko, ale pompka sprzegła to nie jest gdzies przy pedałach a nie pod skrzynią?

pozdrawiam!

Cytat:
2007-04-22 21:28:38, sotoro pisze:
.... od czego teraz zacząć? czy dowiem sie co padło dopoki nie wyjme skrzyni? P.S. moze głupie pytanko, ale pompka sprzegła to nie jest gdzies przy pedałach a nie pod skrzynią? pozdrawiam!

najlepiej od oddania bryki do mechanika
chcesz sam to naprawić a zadajesz podstawowe pytania