MotoNews.pl

Rozgrzewanie sondy lambda - pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jaki jest sens stosowania funkcji rozgrzewania sondy Lambda lub "opóźnienia odczytu sondy lambda po przejściu na gaz" (tak jest w moim LCS-ie) jeżeli mam czujnik temperatury i na gaz przejdzie dopiero po przejechaniu ok. kilometra ?? Czy będzie jakaś różnica gdy ustawie 5s lub 15s ??

Pozdrawiam
Michał

Witam.
Dosłownie pójdzie Ci o 10 sek. dłużej na sygnale z sondy 0,46 Volta. Tak jakby nie była rozgrzana. Funkcja dobra dla trochę wiekowej sondy.

Mi sie wydaje ze ten czas nagrzewania sondy to taki najmniej ważny parametr raczej. U mnie w kompie STAG 50 nazywa sie to "teoretyczny czas nagrzewania sondy" i tak naprawde niema znaczenia jaki ustawie bo komp czuje kiedy sonda zaczyna działać i sam przechodzi w tryb sterowania z sondy. Mam sonde jednoprzewodową czyli min. jak pisał Danek rozgrzewa sie 2 min. Ten czas ustawilem na 120 sek., czas mija i wyskakuje błąd sondy lambda ( bo czas sie skończył) i po chwili sonda juz dziala , juz żadnego błedu nie ma i komp śmiga z sondy. U mnie poprostu ten bład jest jeśli sonda przez jakiś określony czas stoi w miejscu na ubogo lub bogato. Gdy sonda sie ustabilizuje (nagrzeje) wszystko zaczyna pracować jak trzeba