| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
wr044 Passat 1.8 MPI LPG Wroclaw | 2007-04-29 20:17:26 To jest dokladnie moj parownik
http://www.wrzuta.pl/tag/parownik Zrozumialem ze nie powinien leciec gaz-wiec co jest przyczyna ?? |
wr044 Passat 1.8 MPI LPG Wroclaw | 2007-04-29 21:44:16 U mnie te dwa zawary dzialaja jednoczesnie -czy to tak ma dzialac ???? Zawory otwieraja sie -po przekreceniu kluczyka-bez uruchomienia silnika [ wiadomość edytowana przez: wr044 dnia 2007-04-29 21:49:56 ] |
wr044 Passat 1.8 MPI LPG Wroclaw | 2007-04-29 22:00:18 Czy nie wiesz moze -gdzie mogl bym znalesc schemat podlaczenia takiej instalacji do auta ??? Oraz centralki
|
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-04-30 08:46:20 Chcesz schemat, a nie napisałeś jaka to instalacja. Sam typ parownika nie wystarczy . Poza tym pewnie Masz tam bardzo różne komponenty, nie napisałeś nic o emulatorze, ani centralce przełączającej. Niestety pozostaje tylko "przekopanie" okablowania. Te zawory mogą otwierać jednocześnie, ale tylko w momencie załączenia LPG i przy pracującym silniku. Jedynie opcja awaryjnego odpalenia na LPG umożliwia ich załączenie bez uruchomionego silnika. Może w centralce przełączającej masz zablokowany przełącznik w pozycji "gaz" (pisałeś, że to I gen. więc powinny być trzy pozycje przełącznika, benzyna - 0 - gaz i ewentualne dodatkowe otwarcie zaworu). A jeśli centralka jest z "automatem" to powinna mieć opcję awaryjnego rozruchu na LPG i może być zablokowana na tej opcji. Zresztą co tu gdybać jak nie podajesz szczegółów . |
wr044 Passat 1.8 MPI LPG Wroclaw | 2007-04-30 20:24:11 oto moja instalacja
Parownik Lavato ( dokladnie taki jak na obrazku ponizej) Mikser -zalozony tuz za przeplywomierzem Centralka Lavato ( najprawdopodobiej uszkodzona } Przekaznik rozlanczajacy listwe wtryskiwaczy Auto pracuje tylko na gazie i jest w tej chwili zablokowana centralka w pozycji LPG ( dodatkowy przelacznik podajacy + na zawory LPG Centralka posiada 6 przewodow czerwony-+ czarny - niebieski - zaworow LPG (masa) brazowy + zaworow LP zolto-ziel --- wskaznik poziomu paliwa LPG szary ( niestety nie wiem gdzie jest podpiety) Centralka swieci - nie pokazuje wskaznik poziomu LPG (led) ale rezerwa gazu ( czerwona dioda -dziala ) Jak mi sie uda jutro wstawie fotke centralki |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-05-01 12:44:27 Teraz to nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Pytasz o to czy zawory mają być otwarte w chwili przekręcenia stacyjki, a sam napisałeś, że centralka jest zablokowana w pozycji "GAZ". No to się nie dziw, że elektrozawory się otwierają .
Wskaźnik poziomu gazu może nie działać jeśli czujnik na wielozaworze nie posiada czujnika pomiaru poziomu gazu, a tylko czujnik rezerwy. Jeśli chodzi o schemat to pogooglaj trochę jest tego w sieci sporo. Zresztą po co Ci schemat jak już wszystko opisałeś? |
wr044 Passat 1.8 MPI LPG Wroclaw | 2007-05-01 18:43:25 Chcial bym wiedziec jak dziala taka centralka LPG -bo moja sadze ze jest uszkodzona dlatego jest ten dodatkowy przelacznik.Auto posiadam bardzo krotko i chcial bym zrobic w nim troche porzadku ![]() Jezeli chcial bys rzucic okiem jak to wyglada to posylam Ci link bedzie tam pare fotek i bardzo nieprofesjonalny schemat podlaczenia centraki do auta ,ale rzeczywisty ![]() ![]() ![]()
http://l2p.pl/passat/ Pozdrowionka -dzieki za cierpliwosc ![]() ![]() ![]() |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-05-01 20:14:52 A nie ma tam na niej (centralce) symbolu np. DI-198? Coś mi się wydaje, że kiedyś to była II generacja z kompem Lov-eco i centralką DI-198, a jakiś pan Zenek-Bębenek zrobił z tego I generację. Tzn. wywalił kompa LPG, krokowca (w jego miejsce wstawił register - to ta śruba na wężu), centralkę zostawił tylko dla wskazania rezerwy i sterowania elektrozaworami, a dodatkowo ominął obwód automatycznego przełączania na LPG po przekroczeniu progu obrotów. Totalne druciarstwo . Jak chcesz zrobić z tym porządek (prawdziwy) to kup sobie zestaw (np. na allegro) Bingo S albo lepiej Stag 150 (może nawet wystarczy Stag 100, zapytaj producenta albo kogoś z forum bardziej obeznanego z Twoim autkiem) i wywal to co Masz, a zamontuj porządną II generację. Ktoś to tak zrobił bo prawdopodobnie padła centralka i nie przełączała na LPG. Na Twoim miejscu nie bawiłbym się w łatanie tego co Masz. Koszt to ok. 300 pln.
Co do zasady działania centralki (konkretnie typu DI-19 to spełnia ona dwa zadania: przełącza zasilanie silnika na LPG po przekroczeniu ustalonego progu obrotów silnika (np. 2000 obr/min). W chwili przejścia na LPG powoduje ona załączenie elektrozaworów oraz załączenie przekaźnika odcinającego wtryski benzynowe. Drugie zadanie to wskazanie rodzaju pracy (benzyna/gaz) i w zależności od typu wielozaworu wskazanie poziomu gazu lub samej rezerwy. W Twoim wypadku zasilanie elektrozaworów i przełączenie na LPG jest realizowane tym dodatkowym przełącznikiem, który omija zapewne elektronikę centralki.
|
wr044 Passat 1.8 MPI LPG Wroclaw | 2007-05-01 20:48:53 Mnie jest trudno powiedziec jak dzialala ta centralka wczesniej.z kabelkologi wynika ze jest tak jak mowisz ( czarny przewod na cewce czyta obroty )-wiec chyba przelanczalo sie samo jezeli sie myle to mnie popraw. Optycznie to ta centralka wyglada na sprawna-wyjmowalem ja z auta i podlanczalem na zewnatrz. Po nacisnieciu przycisku dioda znienia kolor i gasnie wskaznik paliwa -ale nie slysze aby przelanczal sie przekaznik Czy po tym mozna sadzic ze jest uszkodzona ???? poza tym dzis dokladnie sprawdzilem gdzie podlaczony jest szary przewod- jest on zwarty z brazowym i bardzo dobrze zamaskowany we wiazsce ![]()
Reasumujac nasza opowiesc ![]() doszedlem do wniosku ze po przekreceniu kluczyka powinna mi sie uruchamiac tylko centralka LPG -nastepnie poprzez czarny przewod podlaczony do cewki centralka dowie sie ze silnik zaczyna sie krecic ![]() i otworzy gazowe zawory Czy dobrze kombinuje ??????? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-05-01 20:57:43 Tak i dodatkowo oprócz tego, że się kręci to jeszcze musi osiągnąć zadany próg obrotów i dopiero wtedy przełączy na LPG.
Ja też kiedyś miałem szopki z tą centralką i do dziś nie wiem co jej dolegało. W końcu wymieniłem cały zestaw na Bingo i było po problemie. |
wr044 Passat 1.8 MPI LPG Wroclaw | 2007-05-01 20:58:10 Mnie jest trudno powiedziec jak dzialala ta centralka wczesniej.z kabelkologi wynika ze jest tak jak mowisz ( czarny przewod na cewce czyta obroty )-wiec chyba przelanczalo sie samo jezeli sie myle to mnie popraw. Optycznie to ta centralka wyglada na sprawna-wyjmowalem ja z auta i podlanczalem na zewnatrz. Po nacisnieciu przycisku dioda znienia kolor i gasnie wskaznik paliwa -ale nie slysze aby przelanczal sie przekaznik Czy po tym mozna sadzic ze jest uszkodzona ???? poza tym dzis dokladnie sprawdzilem gdzie podlaczony jest szary przewod- jest on zwarty z brazowym i bardzo dobrze zamaskowany we wiazsce ![]()
Reasumujac nasza opowiesc ![]() doszedlem do wniosku ze po przekreceniu kluczyka powinna mi sie uruchamiac tylko centralka LPG -nastepnie poprzez czarny przewod podlaczony do cewki centralka dowie sie ze silnik zaczyna sie krecic ![]() i otworzy gazowe zawory Czy dobrze kombinuje ??????? |
wr044 Passat 1.8 MPI LPG Wroclaw | 2007-05-01 21:57:52 W takim razie bede sie musial rozejrzec za jakas centralka Nie zamierzam inwestowac zbyt duzo pieniedzy w to auto gdyz nie jest to reprezentacyjna limuzyna ![]() ![]() Moze cos bys mi polecil abym mogl dopasowac jakas centralke do istniejacej instacji ???
Jeszcze raz dzieki za cierpliwosc Pozdrowiaonka |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-05-01 22:25:23 Jak chcesz. Dopasować można wszystko, może być np. To tutaj klik. Jak widać w zestawie jest wiązka, schemat ogólnodostępny.
|