Syntetyk

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, obecnie moje autko jest zalane minerałem, zastanawiam się czy jest jakaś możlwość zalania autka na nowo syntetykiem?
Rozebrać, przeczyścić?
Jest jakaś możliwość...

Najlepiej na początek skorzystac z wyszukiwarki temat olejów wałkowany był wielokrotnie

Szukałem wcześniej ale znalazłem tylko wymiane oleju z Auto Światem...

ja pomimo posiadania auta od prawie 2 lat (auto z roku 95) jezdze wciaz na syntetyku i jak narazie 0 problemow, 0 wyciekow itp a auto ma juz 142 tys km i w kwietniu znow zalalem syntetyka wciaz w formie

Ja mam auto 16-letnie i nadal Mobil1 5W50

No ale teraz jak juz przynajmniej raz zaostal zalany syntetyk, to już się chyba nie powinno?

Cytat:
No ale teraz jak juz przynajmniej raz zaostal zalany syntetyk, to już się chyba nie powinno?

Chyba minerał małeś na myśli ?

Zelmis dokładnie, sorki za bład

z tego wnioskuje ze lepiej jest jezdzic na syntetyku?
hmm czyli jak mam mineral to na syntetyk juz nie przejde?

Cytat:
2007-04-25 22:39:20, Arden pisze:
z tego wnioskuje ze lepiej jest jezdzic na syntetyku? hmm czyli jak mam mineral to na syntetyk juz nie przejde?

Nie zmieniamy oleju z gorszego na lepszy.
Jeśli silnik samochodu jest zalany olejem mineralnym nie powinniśmy w żadnym wypadku zmieniać go na olej półsyntetyczny lub syntetyczny. Natomiast jeśli silnik jest zalany olejem półsyntetycznym możemy go zamienić na olej mineralny. Analogicznie olej sytnetyczny możemy zamienić na półsyntetyczny lub mineralny

Cytat:
2007-04-25 22:39:20, Arden pisze:
z tego wnioskuje ze lepiej jest jezdzic na syntetyku? hmm czyli jak mam mineral to na syntetyk juz nie przejde?

chyba że pół syntetyk

Ale wiesz ile to na tym minerale jeździło? Jaki masz przebieg i w jakim stanie silnik? Zawsze pozostaje półsynetyk. Powiedzmy 10W40. Ale oprócz tego parametru, sprawdź wybierając olej, czy to półsyntetyk.

Maaaaasa materiałów w wyszukiwarce.

Silnik ma przejechane podobno 100tys. kiedy olej mineralny byl zalany nie mam pojecia, silnik igła(ale mimo wszystko to chyba nie oznacza że mam go zalać syntetykiem)

Wlej 10W40 jak Wojo pisał. Niie powinno rozszczelnić. A minerał dla RSa to morderstwo z premedytacją. Za to powinno się iść siedzieć.

Jak zalejesz pół-syntetykiem jak koledzy Ci radzą. To pamiętaj, że po sprawdzeniu czy niema wycieków skróc znacznie czas wymiany. Pytasz pewnie po co?? Ten olej ma znacznie lepsze włsciwosci myjace co spowoduje umycie silnika i szybkie zabrudzenie oleju.