Regulacja drzwi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś z Was bawił się może w regulację drzwi - kierowcy się nie domykają idealnie, pasażera również; z tyłu domykają się idealnie. Boję się kombinować bez jakiś wskazówek, gdyż wiem, że można spieprzyć zupełnie.

* piotr'ek *

[ wiadomość edytowana przez: piotrek_nowakowski dnia 2003-03-05 08:27:47 ]

Ja miałem regolowane drzwi kierowcy bo były tak "opuszczone" że przy zamykaniu uderzały w róg dzrzwi tylnych.
Niestety nie ja to robiłem tylko mój znajomy lakiernik
...kombinował coś ze sworzniami...

uuuu... a myślałem, że klucz + śrubokręt wystarczy.

zawiasow nie podregulujesz bo sa przytwierdozne na stale :( co mozesz zrobic :
- wymienic sworznie drzwi - koszt groszowy, o ile dobrze pamietam 2,5 zyla za szt, 2 szt na drzwi - jesli masz odrobine zdolnosci manualnych, mlotek, wd-40, kombinerki i kawalek hmm metalowego preta coby wybic ten sworzen to dasz sobie rade sam. zlikwiduje to (choc u mnie nie do konca) luzy na zawiaskach - sprawdzisz je przy otwartych drzwiach lapiac od spodu i podnoczac do gory - nie stuka - jest git, stuka - wymien sworznie....
- podregulowac na sworzniu zamka w słupku - klucz ampulowy 8 jest potrzebny o ile dobrze pamietam, regulujesz po prostu bolec od zamka, ktory siedzi w slupku. w momencie kiedy go poluzujesz bedziesz mogl go przesuwac tak zeby bylo Ci fajnie :) metoda ustawienia - na czuja - jesli wcziagniesz go za mocno do srodka, to Ci sie beda kiepsko drzwi zamykaly
To chyba wszytsko co moge powiedziec w tym temacie...
powodzenia

No i zabrałem się za regulacje. Z 4 sworzni w słupku drzwi udało mi się poruszyć jeden (i drzwi teraz "chodzą" jak w mercedesie 600 z hydraulicznym dociągiem), a przy okazji zajechać imbusa. Macie jakiś pomysł jak odkręcić w domowych warunkach resztę? Cola/WD40 itp nie ma fizycznie gdzie wlać. Stukanie i pukanie nie pomaga.

Pomysłu niestety nie ma, pytaj technicznych
U mnie natomiast drzwi stukały - charakterystyczne dla większości espero - kierując się wczesniej udzielanymi na forum radami, podbiłem sworznie i potem je znów umiesciłem właściwie, na razie pomogło, jest cicho także na większych dziurach i przy ruszaniu, wiem że to nie załatwia problemu, ale moze jakiś czas wqytrzyma.