MotoNews.pl

Fiat 126p Rozruch

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam taki malutki problemik z rozrusznikiem.
Problem wygląda następująco:
Podczas odpalania silnika rozrusznik kręci ale tylko do momętu kiedy zaczyna się sprężanie. Chciałbym nadmienić że mam planowaną głowice 2 mm ale rozmawiałem z pracownikiem OBR-u W Bielsku i on twierdził że z planowaniem głowicy właśnie do 2mm nie powinno być takiego problemu. Akumulator ładowany więc to nie jego wina. Czekam na podpowiedzi. Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: techman dnia 2007-04-05 21:01:38 ]

chyba nie ten dzial kolego :/

Może być tak, że przewody na zaciskach (klemach i oczkach) są poluzowane i przy obciążeniu jest duży spadek napięcia. Sprawdź dokładnie połączenia przy akumulatorze, połączenie masy w bagażniku, na belce i alternatorze, oraz przewód plusowy (gruby) przy rozruszniku. jeśli tam jest OK to będzie problem z rozrusznikiem.

Jak wyżej, odkręć też wszystkie masy i przeczyść. Dobrze jest troche powazelinować

i mieć pewność ze sam rozrusznik jest ok bo tez raz tak "przejechałem"

Sprawdź czy nie masz za bardzo wyprzedzonego zapłonu - iskra podczas sprężania może dawać takie objawy. Jeśli masz rozrusznik na linkę, to możesz pokręcić bez włączonego zapłonu i będziesz wiedział czy to to.

Kompresji na bank nie masz za dużej, ludzie mają po 6mm głowice planowane i są w stanie ciepły silnik uruchomić. Poza tym przy dłuższych czasach otwarcia zaworów (nieseryjne wałki), kompresja na wolnych obrotach jest mniejsza niż w serii.

Dzieki za porady. Coś jeszce pokąbinuje z prezwodami ( może faktycznie nie ma masy?) bo przewód od akumulatora do rozrusznika jest wymieniony na ganc noje.