Jazda na felgach 8X17 z oponami 215/45

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam założone felgi 8X17 z oponami 215/45 i wpadając w koleiny muszę kontrować dość mocno kierownice - z tego co wiem dość wiele osób ma ten sam problem w tym modelu i zakładają "16"lub nawet jeżdżą na "15" felgach.W mojej E30 miałem koła o niższym profilu 215/40R16 i jeżdziło mi się o niebo lepiej!Jakie są Panowie Wasze doświadczenia na ten temat bo już nie wiem czy szukać "16" czy zostać przy tych kołach!

Pozdrawiam

Robert

[ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2007-04-26 18:12:07 ]
[ powód edycji: nic nie mówiacy temat... ]

Podejrzewam, ze nic nie poradzisz. takie mamy drogi. Mi nawet w maluchu jak zalozylem leciutko szersze opony z tylu na 5 calowych zamiast 4 felgach zaczelo rzucac tylem jakby bylo wyrwane zawieszenie. Zbadaj czy nie masz jakich dramatycznych luzow ale jak na moj gust po prostu laczki masz za szerokie.

-----------------
http://plepleple.pl

Witam ja mam u siebie fele 17 M-powera z oponami przodu 7,5 mam opony 205/45/17 a na tyle 8,5 i opony 215/45/17 i musze powiedzić ze jak wpadne w koleine to trzeba kierownice trzymać mocno ,wiec nie masz czym sie przejmować tylko zwolnij na nich ,pozdro.

Znajomy tez miał takie przypadłosci, działo sie to przez luzy w układzie wspomagania (zuzycie materiału), no a swoją drogą powyzej szer 215 to juz w ogóle czuc wyraźnie te luzy z przodu.

Luzy w zawieszeniu mogę wykluczyć ponieważ całe jest nowe- ale co do tego wspomagania to muszę się przyjrzeć!
Motokoles czy ten twój kumpel miał jakieś inne objawy które świadczyły by o awarii tego wspomagania?

Cytat:
2007-04-26 00:01:33, ROBIM3 pisze:
Luzy w zawieszeniu mogę wykluczyć ponieważ całe jest nowe- ale co do tego wspomagania to muszę się przyjrzeć! Motokoles czy ten twój kumpel miał jakieś inne objawy które świadczyły by o awarii tego wspomagania?

Nie, tyle ze przy wiekszych predkosciach ciezko utrzymac kierunek jazdy na wprost

Przy wiekszych prędkościach auto nawet lepiej się prowadzi niż przy mniejszych,ponieważ jadąc ok. 50kmh w koleinach to moge śmiało puścić kierownice BM-ka będzie prowadziła się sama! No cóż pozostało mi chyba zmienić koła na numer mniejszy czyli "16"felgi ponieważ taka jazda mnie stresuje-a BMW powinno przecierz dawać "Radość z Jazdy"!Gdyby był ktoś zainteresowany kupnem moich felg lub też ich zamiana to zdjęcia można obejżeć w dziale ogłoszeń!
Pozdrawiam

Koleiny to tragedia na naszych drogach. Ale przecież jazda na światłach przez cały rok zwiększy bezpieczeństwo na naszych dziurawych drogach
Niedawno zmieniłem kapcie (niestety musiałem zakupić dwie nowe oponki bo dziura w jezdni mi jedną załatwiła) z zimowych 15ek 205 na 16tki 245x45 felga 10 cali szerokości, to jest dopiero przeżycie jak się wpadnie w koleine.

Ostatnio leciałem na trasie, pierwszy odcinek nowej fajnej drogi, poezja fura jak przyklejona, a potem zabrakło chyba funduszy na dalszy odcinek, bo koleiny jak wielki kanion, nie dało się jechać szybciej niż 90km/h.

[ wiadomość edytowana przez: BeeMWe dnia 2007-04-26 13:24:55 ]

Ja jezdze na oponkach z przodu 225/45/17 i z tylu 245/40/17
felga M Double Spoke 68 i można smialo powiedzieć że mam auto pilota

już sie przyzwyczailem. Jak nie ma luzów to naprawde nie ma tragedii

Pozdro 4 all

ja jeżdze na 225/35/19 i na 235/35/19 - do momentu gdy nie ma luzów w zawieszeniu i przy dobrze ustawionej zbieżności i geometri kół nie ma tragedi ani różnicy między jazdą na zwykłych kołach - dopiero gdy któraś z tych spraw się pojawi zaczyna się gonitwa na drodze

No ja ostatnio sprawdzilem przekładnie kierownicza i okazało sie ze jest na niej mały luz, objawia sie on przy szybkim kreceniu kirownicą w prawo i lewo! no ale czy to może być przyczyna mojego tanczenia na drogowych koleinach?