Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2007-04-19 23:11:40 Panowie, decyzja została podjęta, zmieniam auto. Nie jestem zbyt sprecyzowany, ale powiedźmy: najlepiej 5 lat (max. 7), najlepiej 80tys. przebiegu (max.120 tys.), cena max 30tys. (najlepiej o wiele mniej ![]() Jak narazie idealnie moje założenia spełnia ta Lega (tylko wstawić xenony i zbić cenę) Lega Mocno mi się podoba ta C5tka (tylko pls, bez komentarzy, że francuskie auta są be, bo jakoś nie miałem z nimi problemów i raczej nie będą gorsze od DU). Jeśli C5 to tylko kombi, sedan mi się nie podoba. C5kombi I teraz nieco pojadę... XG, ktoś go kiedyś polecał na forum, kawał fury, bardzo ładny, tylko ten silnik za duży (ale zawsze marzyłem o V6)... cena i rocznik super ![]() XG A może macie jakieś inne pomysły...może jakiś Grand Cherookie (ale w tej cenie chyba nic sensownego nie znajdę) |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-04-20 01:10:13 z tych co podałeś to XG albo Lega... XG trochę egzotyczne chyba.... ale ładniejsze od leganzy....
po lekturze autokącika C5 bym w życiu nie kupił.... naprawy są strasznie drogie... na forum nuby jeden gość zmienił na C5.. padło mu coś w zawieszeniu poleciał na ponad 3 kzł..... żałował jak cholera zamianty.. a z innych może to?? klik1 klik2 klik3 klik4 klik5 klik6 klik7 klik8 klik9 klik10 klik11 klik12 pozdro |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2007-04-20 12:29:16 Mając do wydania dwie dychy lub ciut więcej:
- legę bym odrzucił. To auto w kategorii do 15 tys., jeśli będziesz wybierał z 2000 lub wyżej , to jest ich tyle co kot napłakał. Poza tym wiele więcej pisał nie będę, w ocenie legi chyba zajmuję miejsce piotr'ka w ocenie esperaka - raczej nie pakowałbym się w wynalazki, bo trudno będzie znaleźć taki w dobrym stanie a i porównania nie będzie - omegi mi się podobają, ale wieść gminna niesie, że to najgorszy opel. Może jednak audi, mercedes, vectra ?? |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-04-20 12:53:11
Ja Ci powiem, że my po nubirze nie myśleliśmy o żadnym wynalazku typu mercedes, VW itp.... chcieliśmy kolejną nube albo leganze.... ale wystarczyło jedno oglądanie passata i mercedesa... potem jazda próbna meśkiem i A6... ja się zakochałem w audi , ojciec nie chciał słyszeć o niczym innym tylko mercedes.... Omega odpadła bo w naszych funduszach tylko przed liftem wchodziła w grę a ojcu się wnętrze nie podobało.... vectra miała ten sam silnik co w nubie (2.0) więc po naszych problemach ojczulek nie chciał wchodzić znów w to samo.... Weź sobie gdzieś podjedź pooglądaj i sam oceń co Ci się podoba ![]() Mercedesem natłukliśmy juz 26 tys. km prócz wymiany przepływomierza, który był spier. jak kupowaliśmy auta, elementów zawieszenia i oleju nie robiliśmy nic.... od wymiany do wymiany nie wziął ani grama oleju (wymienialiśmy po 17 kkm) odpada Ci też problem z paskiem rozrządu bo zamiast niego jest łańcuch, który ponoć bez problemów pół miliona km wytrzymuje.... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-04-20 13:33:09
Z plasteliny były i się roztopiły? |
![]() sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2007-04-20 14:38:04 ja bym brał C5.. za rok ja swojego pogonie , to narazie widze c5 ewentulanie jakieś volvo...
mesie, paski i audi - no cóż nikt nie sprzedaje dobrego niemca, a jeśli nawet to idzie po rodzinie , albo znajomych... owsze zdarzają się wyjątki , ale duze ryzyko.. poza tym w tej cenie to zawsze jest kilka lat starszy.. C5 ... no cóż różne opinie słyszałem..., staruszki mają xantię i powiem szczerze, że stosunkowo bezawaryjna, wygodna i miła w dotyku, a zawieszenie ... nawet nie ma skali porównawczej ( wyobraź sobie najwygopdniejszy samochód jakim jechałeś i dodaj jedną ocenę wyżej)- podbne wrażenia są z XM, z tym ze miejsca jeszcze więcej |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2007-04-20 14:40:36 ale co Panowie myślicie o tym XG? |
![]() kylos Klubowy Weteran Audi A4/Opel Corsa C ... Katowice/Piekary Śląskie | 2007-04-20 14:53:11
Mam podobną opnię z tym że Audi to dobre modela jak dla mnie kończą się na 80 B4 1.9 tdi bo A4 ma zawieszenie z aluminium drogie i zawodne, a co do A6 kumpel miał dwie z rzędu 2.5tdi i miał porblemy z głowicami ale to są osobiste odczucia, Vectra B jak dla mnie odpada bo choć ładna to mniejsza w środku od Espero, dużooo mniejsza, Omega i Mesiek jak zadbane są ok ale to jak kto lubi a Hyundai to jak wiadomo jak Daewoo, może lepsze blachy(troche) ale to jak każde "żółte auto" dobrze wyposażone ale nie koniecznie nie zawodne, a C5 bomba tylko elektronika do niego raczej tania nie jest ![]() ![]() |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2007-04-20 14:58:05
Tak. Kup XG. Tego chyba oczekiwałeś? ![]() |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2007-04-20 16:00:43 a ja za ta kaske kupil bym mondeo po 2001...bo mi sie podoba ![]() pozdrawiam |
marcin2 gdynia | 2007-04-20 16:17:14 ile czasu masz zamiar pojeździć tym nowym wozem?
czy utrata wartości ( większa dla marek koreańskich czy francuskich) ma dla Ciebie znaczenie? |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2007-04-20 16:41:46
szczerze... Podoba mi się, ale raczej na bank bym nie kupił... zbyt mało popularne auto.... zresztą jak piszesz 3 chłodnice do wymiany... na bank miało jakiegoś lepszego dzwona.... tak samo silnik 3.0 będzie nieźle żłopał znając życie.... ciekawe, że ma tyle samo koni co w toyocie camry... może to to samo??? Kumpel jeździ taką toyotą... spalanie 15-20 l LPG to norma..... co do ubezpieczenia to powyżej 2 l bodajże w PZU nie ma żadnej różnicy w opłatach.... Co do zawieszenia w A4, to jest identyko jak w passacie (też aluminiowe wahacze), mój mechanik ma jakiś knif na to i daje gwarancje na 80 kkm... Co do TDi, fajny silnik, tyle tylko że znaleźć niezajechanego graniczy chyba z cudem (mi się nie udało) pozdro |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2007-04-20 17:34:00 Spalaniem się nie przejmuję, akceptuję to spalanie które ma Espero i nie sądzę aby XG miał większe (choć silnik 3.0). Więc ten dylemat odpada.
Co do utraty wartości - każde auto traci, a najwięcej nowe - tutaj chyba nie będzie to aż takie problematyczne. Kupię za 25k założę gaz i zrobię te chłodnice będzie 30k, a za 3-4 lata sprzedam może za 15k - mam to wkalkulowane. Co mnie natomiast martwi - właśnie nie popularność auta, brak ew. części, napewno go nie będę serwisował w ASO. Nie bardzo wiem o co chodzi z tym automatem, dla mnie to akurat duży plus. Co do dźwona - nie trzeba mocno walnąć aby załatwić chłodnice, poduszki są ok - atrapa jest lekką pęknięta, więc może wjechał komuś w hak... najelpiej byłoby zobaczyć samemu, ale to za Poznaniem więc jak jechać to z naszykowaną kasą już. Trochę słabe ma wyposażenie, bo nie ma parktronica, sensorów deszczu i zmierzchu oraz xenonów - to wszystko jest w C5. Czytałem też opinie o C5 na autocentrum i faktycznie nie są najlepsze, mam nadzieję, że chodzi o auta produkowane w 2001 (początek serii). |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-04-20 17:50:41 C5, XG = Wynalazek = Problem
W C5 zacisk ham. kosztuje 1500 zł ![]() |