Carina 1,6 pomocy !!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WTAM
Koledzy auto zgubiło moc tak z dnia na dzień. Na zielonym economy niebardzo chce iść do przodu najbardziej jest to odczuwalne na piątym biegu. Na pomarańczowym economy zbiera się ale to nie jest to co było przedtem. Oleju autko nie łyka więcej niż łykało (ok 1l na 15kkm 10W40 mobil) i przy przepustnicy coś zaczyna piszczeć. Ostatnio na trasie wrabała mi 8,3 l / 100km. Kontrolka od komputera nie sygnalizuje żadnego błędu. Byłem na serwisie jak ją kupiłem 1,5 roku temu , była podłączona i było ok, powiedzieli mi że nie na sensu przyjeżdzać jeżeli kontrolka się nie pali. Silnik 1,6 4AFE uboba mieszanka.Przapustnica była czyszczona.Może ktoś z kolegów spotkał się z czyś takim i podpowie co sprawdzić.

Moze zbieglo sie z tankowaniem?

a moze katalizator sie przytkal...

Witam
Tankuje zawsze na tej samej stacji na shellu i nigdy na nich się nie zawiodłem, katalizator jest ok.
Tak myślałem że może mi tu miesza czyjnik przepustnicy albo silniczek krokowy.

A gazior masz?Na wolnych obrotach pracuje rowno?

Gazu nie mam, obroty ma w granicach 650.

A co piszczy przy przepustnicy ?

Trdno powiedzieć. Przepustnica była czyszczona łącznie z kanałami od wolnych obrotów, przypuszczam że to może być czujnik przepustnicy , raz coś piszczy raz nie i ma to miejsce na wolnych obrotach lub na biegu jałowym kiedy spadają obroty, w momencie dodanie gazu pisku nie ma.A tak w ogóle ile przewodów powinno iść do czujnika ? kostka jest na cztery a znalazłem trzy czyżby jeden zniknął , wykruszył się ?

Miłem dzisiaj troche czasu i pogrzebałem przy niej. I tak rozgrzałem silnik i odłączyłem sąde LB to zapaliła się kontrolka od komputera po podłączeniu zgasła czyli ok, odłączyłem czujnik podciśnienia zasysanego powietrza - silnik zacząl gasnąć podłączyłem i chodził normalnie. Ma troche niskie obroty - wg mnie - między 550 a 600 , odłączyłem kostke od silnika krokowego - obroty podskoczyły do 1400 po włożeniu spowrotem spadły do poprzednich. Ddłączułem kostke od czujnika przepustnicy i obroty podskoczyły do 750 i zapaliła się pomarańczowe ekonomy - czyż by to mieszało i miało taki wpływ na spalanie ?

A filtr paliwa sprawdzales??? Albo pompe?? Moze masz cos przytkane? Pozdrawiam!