Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Ania-MaxCarAudio Profesjonalista Audi A3 Bydgoszcz | 2008-03-21 18:10:39 pytanie jaką gotówką dysponujesz ![]() ![]() ![]() jakby miało być porządnie to na pewno 2 x vibe mono box IV -ka ale jeden taki mono to jakies 2200 pln, 2 x JL Audio 500/1 - koszt jednego to jakies 2600 pln ogólnie najlepszym rozwiązaniem byłby zakup dwóch osobnych wzmaków i najlepiej mono, pytanie czy efekt będzie wystarczający jak zastosujesz jakies "budżetówki" za 300 pln - z doświadczenia wiem ze róznie z tym wypada, ale... warto zainteresować się -magnat RX mono - kolo 700 pln sztuka -hifonics ZXi4006 (2-kan) - koło 800 pln sztuka można też pomyśleć o bardzo mocnej 4 kanałówce, i na pewno o kondensatorze ![]() sprecyzuj sie co do finansów to pomyslimy pozdrawiam |
![]() Rookie1984 Car-Audio Golf III Tomaszów Lubelski | 2008-03-22 16:54:08 Witam
To kolega wdepnął w niezłe ... problemy ![]() Odnośnie tych głośników to strasznie dziwna sprawa jest, ciężko znaleźć ich dokładna specyfikację, mówisz że mają po 800watt rms i skuteczność na poziomie 91dB, na oficjalnej stronie dystrybutora nie ma podanej mocy rms ale skuteczność jest, 84,3 dB ( mogłem się pomylić ale napewno nie więcej niż 85dB ), na allegro też są, 700watt rms i 84dB - wszystkie to jednocewkowe Lanzar MAX 124 Pro ( 1600watt max ). Mam pewne wątpliwości co do mocy jaką naprawdę są w stanie przyjąć, po pierwsze cewka 2", Lanzar pakuje do 16stek srii OPTI cewki 3" a tamte głośniki maja po 200watt RMS, ale to jeszcze nie przsądza o sprawie, dedykowana tym głośnikom dwukanałówka z serii MAX PRO ST ma po 300wat RMS na kanał ( przy 4Ohm'ah ) chyba że trzeba takie dwie zmostkowane żeby zasilić dwa głośniki wtedy to może i miałoby ręce i nogi - TUTAJ KLIKNĄĆ, chociaż koleś na allegro który sprzedaje taki sam wzmacniacz za 1100zł twierdzi, że ten sam model ma po 980watt rms na kanał, elektryk to sprawdzał ![]() Moje zdanie jest takie: -opcja numer 1, wierzysz zapewnieniom producenta i kupujesz dwa wzmaki Lanzara ( 2x890zł ), albo HiFONICSA BRUTUSA 2000zł, nawet tego Crunch'a, bądź jakikolwiek piec który przy dwóch ohm'ach da z siebie conajmniej 1200watt RMS - po czym łączysz wszystko i banan nie znika Ci z buzi, do czasu aż podliczysz ile wydałeś, bo tak mocne sprzęty to zazwyczaj drogie zabawki...oczywiście mocny kondensator 1,5 - 2 Farady - opcja numer 2, nie wierzysz danym producenta, podpinasz je pod jeden wzmak lanzara, przyjmując że realnie maja po jakieś 400watt RMS, co w sumie dawałoby 800watt więc i tak bardzo dużo, tutaj można sie juz zastanowic nad, jak wspomniała moja przedmówczyni, mocna czterokanałówką, np. HiFonics Olympus albo jakims tańszym MONOBLOKIEM, ewentualnie pojechać na grubo i zakupić Oriona albo DLS'a, ten ostatni byłby najfajniejszy dźwiękowo ale bezsensem byłoby dopłacanie do wzmaka klasy SQ żeby podłaczac go do budżetowych głośników... - opcja 3, sprzedaj te lanzary jeśli dużo na nich nie stracisz i kup jeden głośnik o rozsądnej mocy - udokumentowanej, ok300- 400 watt RMS przy jednej cewce 4Ohm, 500-600watt RMS przy dwóch 4Ohm'owych cewkach, na allegro można wyłapać mase perełek, np. Orion P10D2 albo Alpine SWR-1242D naprawdę świetne głośniki które sprawią wiele frajdy przy odsłuchu i zdecydowanie mniej problemów w temacie zasilenia ![]() 1400 watt RMS w aucie brzmi dumniej niż 400 watt ale moc bez odpowiedniej kontroli potrafi zamienić przyjemne słuchanie muzyki w nieznośny hałas, poza tym zastanów się jak przyjęłaby to elektryka w Twoim aucie, 1,5kW - zakładam, że z przodu tez coś gra, pewnie przdałby sie nowy alternator i drugi akumulator ![]() Pozdrówka PS. Sorki za ewentualne błedy i literówki... |
![]() davidos88 A4 B5 1.8T Piaseczno | 2008-03-22 17:29:14 Jeżeli mógłbym się wtrącić to opcja numer 3 jest najbardziej sensowna ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() davidos88 A4 B5 1.8T Piaseczno | 2008-03-23 17:26:41 Właśnie ja tak szczerze to też jak już kupiłem swój głośnik to obejrzałem się że za pińćset złociszy go nie napędze ![]() Jak kolega zauważył grunt to preferowana muzyka, bo niestety mając ograniczony budżet, to nie skompletuję się zestawu uniwersalnego pod każdym względem. Ja słucham czarnych rytmów i zaczynałem od STX AP ![]() ![]() Reasumując niech sam zainteresowany się wypowie i napiszę czego słucha, jakie są jego wymagania i co najważniejsze jakie fundusze ![]() |
![]() Grinch27 E30 Ełk / Białystok | 2008-03-26 11:50:27 Witam serdecznie.. po świętach! ![]() ![]() Pozdrawiam! ![]() |
tmq Chobendza | 2008-04-06 16:40:07 do d..y że te lanzary mają po 4 omy; moc rms niejest podawana przez producenta, a moge dać sobie głowe obciąc że nie ma nawet 600w możesz kupić: http://allegro.pl/item337183171_boschmann_pch_990atx_mega_moc_1800w_2_1_kanaly.html
(troszke słaby, ale powinno już je ruszyć) lub http://allegro.pl/item336353995_sinuslive_sl_1500_sklep_kielce.html i podpiąć głośniki na 2 omy jest jeszcze jedna opcja: http://allegro.pl/item340059717_carpower_hpb_1502_24_gwarancja_wysylka_free_rca.html dwa takie po jednym na głośnik, przy takim rozwiązaniu byłbyś w pełni usatysfakcjonowany ps. szukaj lepiej w urzywkach ps2. za tą cene mogłeś kupić lepsze głośnik/i |
![]() Pablodevil BMW e34 K-ce | 2008-04-07 20:20:30 Witam na początek sorry że sie nei odzywalem ale bylem zagranicą i niestety padł mi laptop wiec nie miałem dostepu do neta. Na dzień dzisiejszy sprawa wygląda nastepująco udało mi sie kupic w sumie za neiwielki pieniadz bo za 100 euro własnie takiego lanzara http://www.allegro.pl/item330100590__lanzar_mxa282_wzmacniacz_2_kanalowy_warszawa.html
Natomiast z subami sprawa wygląda nastepująco kupiłem je defakto okazyjnie bo zapąłciłem 400zł za dwie sztuki miesiąc używane a ceny na allegro widziałem od 250 w góre są jednak na chwile obecną jeden sub jest uszkodzony bo synek siostry sie bawił i usiadł sobie w jednym ;/ uległ totalnemu zniszczeniu;( więc w gre wchodzi zmiana głosników wzmak wiem ze niema napewno tej mocy którą deklaruje producent ale mysle ze i tak bedzie dosc mocny kumpel miał go zapiety pod 2 rockfordy 400rms przy 4ohm i moge szczerze stwierdzic ze był za mocny na te głosniki muza jakiej slucham to głównie amerykanski rap choc czasem tez polski. W prezencie od kuzyna dostałem gotowa zabudowe do mojegto autka w której są dwie skrzynie Bass refleks po 42litry każda więc teraz pytanie jakie suby by do tego dokupic zeby było fajne brzmienei pod tym wezmakiem i skrzyniami Z góry dzieki za pomoc ![]() |