Szukam schematu instalacji elektrycznej Carina e 2.0 benz.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
poszukuje schematu instalacji elektrycznej do cariny e 2.0 benzyna z '93r.
poprzedniemy właścicielowi jakiś domorosły elektryk wykonywał przeróbli i teraz nie wszystko działa jak powinno, a ja jestem taki że u mnie musi działać wszystko ::
a nie działa :
wicieraczka i zraszanie szyby tył
antena elektryczna
światła przeciwmgłowe przód
ogrzewanie lusterek wstecznych
oswietlenie wnętrza
zaczyna szwankować wentylator ogrzewania wnętrza
oraz prawdopodobnie został rozmontowany układ ABS, piszę prawdpopdobnie ponieważ jak wyczytałem na jednej z stron wersja GLi posiadały takie układy a mi się nawet kontrolka nie zapala i jie ma harakterystycznego kliknięcia po uruchomieniu zapłonu

[ wiadomość edytowana przez: c_4 dnia 2007-04-25 17:03:02 ]

Szukaczka Twoim przyjacielem.
Wspomniane schematy znajdziesz w czerwonej księdze albo Haynesie, chociaż w czerwonej są dla mnie bardziej czytelne.
Pozdro.

książka dostępna w pdf dotyczy wersji 1.6 2.0D i 2.0TD a elektryka w 1.6 i 2.0 będzię się różnic bo u mnie są 2 wentylatory chłodnicy a w 1.6 jest 1

1,6 też ma dwa wiatraki pod warunkiem że ma klimę
Korzystam z tych schematów przy każdej potrzebie i jeszcze się nie zawiodłem. Nawet jak musiałem przepinać druty we wtyczce żeby zaadaptować wiązkę od RHD do LHD.
Jak wszystko naraz Ci się zaczyna sypać to poszukaj i podokręcaj podłączenia masy. Głównie na przednich słupkach pod osłoną plastikową.
Pozdro.

faktycznie przy klinie są 2 wentylatory przejżałem kilkukrotnie schematy i zgadzało by się elektrycznie wszystko z jednym małym wyjątkiem na schematach nie ma schematy podłączeń przednich świateł przeciwmgłowych rył jest ładnie opisany lecz przodu nie mogłem znaleźć, wycieraczkę tył zrobiłem poprostu nie było wyłączników (2 3-pozycyjne wyłączniki załatwiły sprawę ) i wszystko jest cacy

Pozdro THX

W Haynesie są przednie aczkolwiek schemat jest nieco g...niany
Zobaczysz tam najwyżej od czego są zależne, bo kolory przewodów mogą nie pasować do kontynentalnej wersji.
Jak to nie miałeś wyłącznika tylnej wycieraczki ???
Przecież jest zintegrowany z wyłącznikiem przedniej... :-O
Może masz zespół przełączników przy kierownicy od sedana ???
Pozdro.

dokładnie tak zespół przełączników przy kierownicy od sedana ale ze lubie dłubać w elektronice i elektryce to sobie zrobilem
a przy ogrzewaniu wnętrza wystarczyło wyczyścię szczotki i komutator silniczka, i teraz działa bez zarzutu

ze schematem było by prościej działać przy przeciwmgłowych, ale i bez niego dam rade

czy w przypadku braku czujników prędkości obrotowej kół kontrolka ABS będzie coś sygnalizować bo u mnie niema żadnej reakcji i sygnalizacji

[ wiadomość edytowana przez: c_4 dnia 2007-05-02 20:08:37 ]