Stacyjka?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć,
Mam problem z odpaleniem auta. Przekręcenie kluczyka w stacyjce do położenia uruchamiającego rozrusznik jest ok. Silnik startuje. Puszczam kluczyk i klops. Silnik natychmiast gaśnie. Zauważyłem, że po przekręceniu kluczyk w pozycji II nie zawsze powoduje połączenie obwodu (nie działają szyby, nawiew, nie podświetlają się kontrolki na desce).

Napsikałem do zamka WD40 bo tylko to miałem pod ręką. Parę minut później po kilkunastu próbach udało mi się w końcu auto odpalić i wrócić do domu.
Pod domem wyłączyłem silnik i spróbowałem odpalić samochód. Znowu gaśnie choć teraz elektryka działa tak jak powinna. W pozycji II wszystko to co powinno działa tylko silnik gaśnie.

Mam rozbierać stacyjkę czy raczej szukać gdzieś indziej? Niestety wyszukiwarka nie wypluła nic co mogłoby sugerować rozwiązanie.

Pomocy!

Wymień kostke stacyjki!!

Cytat:
2007-04-26 20:32:14, Adam4302 pisze:
Wymień kostke stacyjki!!

,typowe objawy

Dzięki za radę
Wiesz gdzie można coś takiego tanio dostać?

Cytat:
2007-04-26 20:39:48, ogotay pisze:
Dzięki za radę Wiesz gdzie można coś takiego tanio dostać?

w sklepie z czesciami do daewoo..mozesz szukac i kombinowac ale najwyzej pare zl oszczedzisz...szkoda zachodu..to nie powinno wiecej jak 30zl..a uzywki sie nie oplaca

np tu jest ale to wawa..nie sadze zeby u ciebie bylo drozej

Kostkę wymieniłem, silnik zapala już bez problemów. Za to radio przestało działać .

Sprawdz bezpieczniki

Cytat:
2007-04-27 17:07:12, ogotay pisze:
Kostkę wymieniłem, silnik zapala już bez problemów. Za to radio przestało działać .

Kolego mialem takie same objawy jak ty kostke wymienilem i radio nie bedzie ci odbierac trzeba podlaczyc na ostro tzn. zeby sie wlaczalo i wylaczalo bez wlaczania kluczyka. W nowych kostkach prawdopodobnie nie ma jakiegos przejscia na radio prubowlaismy podlaczac 5 roznych kostek i to samo robilismy reklamacje i w hurtowni odpisali ze maja wszystkie takie kostki takze zaden bezpiecznik tylko sobie podlacz radio tak jak mowilem pozdrawiam

Witam serdecznie.Miałem ten sam problem po wymianie kostki stacyjki.Okazało sie że pręcik wkładu stacyjki który steruje kostką jest zbyt krótki aby załączyć styki w kostce które są odpowiedzialne za włączenie radia.Przedłużony pręcik załatwił problem.Pozdrawiam

Cytat:
2007-05-01 10:58:57, Depo pisze:
.....Okazało sie że pręcik wkładu stacyjki który steruje kostką jest zbyt krótki aby załączyć styki w kostce które są odpowiedzialne za włączenie radia.

To nie pręcik (bębenek stacyjki ) jest za krótki,tylko kostka jest nieprawidłowo zamontowana .