MotoNews.pl

Kompatybilność płyty i procka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie!
Czy procesor Duron 1600 jest kompatybilny z płytą asusa a7v133?
Po włożeniu go windows uruchamia się tylko w trybie 1200 Mhz, przy 1600 jest zwiecha. Przy czym pamięć chodzi tylko na 100Mhz.

Pozdrawiam

Bo pewnie w BIOS szynę FSB masz ustawioną na 100 a nie na 133. Mostek North Bridge VT8366A umożliwia taktowanie FSB na 133 MHz, choć setup BIOS jest dość niezdarny. Można zmieniać częstotliwość szyny procesora po trochu (co 1 MHz) i mnożnik procesora można zmieniać w zakresie x5 do x12.5 też w BIOS.
Płyta jest przeznaczona dla Athlona a więc to taki sam procesor jak Duron (taka sama podstawka).
Zwiechy to raczej problem innych podzespołów niż procesor, pamięć musi być przystosowana na PC133 i inne zespoły też. Dla pamięci złe ustawienie CL np 2.5 zamiast 3 spowoduje natychmiastową zwiechę kompa.

problem w tym, że bios widzi durona 1600. szuna fsb ustawiana na 133. testy biosu są pomyślne. zwiecha następuje przy uruchamianiu windy. cl na 3.

[ wiadomość edytowana przez: werkid dnia 2007-04-28 19:11:44 ]

Upgrade biosu.. no i moze sie okazac ze procek jest padniety.
Przy 1200 nie grzeje sie tak jak przy 1600 a i dodatkowo moze byc tak ze przy taktowaniu 100MHz flagowanie konkretnych zadan dla procesora jest wykonywanie wolniej i nie ma bledow.

Jesli sypie Ci blue screanami windows to powod jest jeden: pamiec a tej sa 4 rodzaje

od najmniejszej do najwiekszej -
- cashe Level 1 (w procesorze)
- cashe Level 2 (w procesorze)
- RAM
- plik wymiany na HDD (mozna go wylaczyc)

Jesli chodzi o "stawanie deba" przy windowsach to powodow moze byc kilka:
- przegrzanie procesora
- zla interpretacja zadan przez procesor
- bledne flagowanie kolejki
- popsuty chipset

przy padnietej pamieci windows albo sie nie podniesie albo bedzie sypal blue screanami - ale nie powinien sie zawiesic.

TU może jest odpowiedź
I jeszcze jedno...czy jak zmieniłeś procek to system przeinstalowałeś od początku, czy system pozostał po starym procku (co to było). Jaki system?

[ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2007-04-30 08:17:20 ]

Windows xp professional.
Nie zmieniłem systemu na początku.

Potem przy 1200 jak już udało się włączyć kompa to zainstalowałem jeszcze raz system.
Niestety przy zmianie na 1600 wszystko stoi i sie nie rusza.
Nawet beepcode się odzywa tak jakbym nie miał albo procka albo pamięci.

Pozdrawiam

Wystartuj system z ERD Commandera , jak pójdzie to przeinstaluj system.

Win NT 4.0 miał 4 różne jadra w zależności od płyty głównej i procka.
Win 2000 i XP (czyli 5.0 i 5.1) nie wiem ile miały ,ale na pewno nie mniej.

Bez reinstalacji po zmianie płyty i procka działały 98 i 95 (no i Me jeśli ktoś ten wynalazek używał)

Cytat:
2007-05-01 14:20:44, werkid pisze:
Windows xp professional. Nie zmieniłem systemu na początku. Potem przy 1200 jak już udało się włączyć kompa to zainstalowałem jeszcze raz system. Niestety przy zmianie na 1600 wszystko stoi i sie nie rusza. Nawet beepcode się odzywa tak jakbym nie miał albo procka albo pamięci. Pozdrawiam

Wg mnie masz jakieś problemy ze sprzętem, a nie z systemem.
Beep code świadczy o niemożliwości pracy któregoś z elementów płyty głównej w ustwionych przez Ciebie warunkach.
1) na początek do testów pamięci, nie wiem jakią masz konfigurację w bankach z pamięciami, ale jak jest ich kilka to prawdopodobne jest że króraś jest za wolna
2) odłącz wszyskie HDD, CD, DVD z taśm na płycier głównej
3) jak masz jakąś kartę graficzną na PCI to wartą wyjąć tą na złaczu AGP i w złącze PCI włożyć tą druga kartę.
4) warto zrobic permanentny reset BIOS'u, czasami coś nam umyka w ustawieniach
5) Mam bliźniaczą płytę (A7V, nie A7V133) i trzeba dokładnie sprawdzać mnożniki ustawione przez BIOS, jak sa zła to trzeba przejść na "ręczne sterowanie."
6) po uruchomieniu (jak płyta się uruchomi) wejdź do BIOSU i przez jakiś czas monitoruj temp. procka.
7) czasami jak wiatrak z procka nie zwraca informacji o swoich obrotach dzieją się cuda.

Jakby co to wal śmiało.

[ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2007-05-02 10:11:31 ]

Witajcie!
Dziękuje za porady!
Asteriksie: za linkiem który podałeś kryło się to czego szukałem, mianowicie: płyta obsługuje Durony do 1300, potem wchodzą Athlony XP.
Chociaż dziwi mnie to trochę, bo przy mnożniku 12 i FSB 133 daje 1600 to wszystko się wiesza. Przy mnożniku 12 i FSB 100 czyli 1200 jest ok. Może faktycznie płyta nie obsługuje jako takiego procka 1600?!
Szkoda

Thx i pozdrawiam!

Cytat:
2007-05-01 15:30:57, slawekk pisze:
Wystartuj system z ERD Commandera , jak pójdzie to przeinstaluj system. Win NT 4.0 miał 4 różne jadra w zależności od płyty głównej i procka. Win 2000 i XP (czyli 5.0 i 5.1) nie wiem ile miały ,ale na pewno nie mniej. Bez reinstalacji po zmianie płyty i procka działały 98 i 95 (no i Me jeśli ktoś ten wynalazek używał)

XP tez dziala - wystarczy tylko podmienic sterowniki kontrolera dyskow i jedziemy

Na procku zobaczyłem naklejkę: Duron 1600.
Windows i programy testujące widzą Athlon 1900+.
Jeżeli to Athlon to musiałbym uaktualnić bios!!!!!
Czy to możliwe?

płyta: a7v133 acpi bios revision 1010 beta 001-b, 2003-02-11
wersja SMBios 2,3

[ wiadomość edytowana przez: werkid dnia 2007-05-04 17:43:53 ]

A może warto sprawdzić dokładnie co to jest za duron i jak jest zasilany...może trzeba mu napięcie dobrać- to jeszcze tak na marginesie.

Nowszego biosu do tej płyty raczej nie znajdziesz...przynajmniej na stronie producenta.

W jaki sposób to definitywnie sprawdzić?

Cytat:
2007-05-04 20:45:55, werkid pisze:
W jaki sposób to definitywnie sprawdzić?

Jeśłi chodzi o procek to musisz posłużyć się nazwami kodowymi umieszczonymi na procku, a nie na naklejkach naklejonych przez niewiadomo kogo.