Oleje z allegro

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie. Za kilkaset kilometrów czeka mnie wymiana oleju. Kusi allegro bo oferuje dobre oleje przeważnie z niemiec w dużo nizszej cenie. No i nasuwa sie pytanie czy warto, czy aby te oleje nie są "przestrzelone" lub w jakiś inny sposób przekombinowane??
Z góry dzięki za odpowiedź

pozdrawiam: sawi

Roznie bywa jak z wszystkim co na allegro. U jednego kupisz Oryginal a u drugiego podrubke. Ja tam zawsze kupuje w normalnym sklepie.

w sklepie też nie masz gwarancji że kupujesz orginał znam takich gigantów co przelewali dobre oleje a opakowania zalewali lotosem albo innym badziewiem . mieli sposoby żeby przy odkręcaniu nie zerwać plomb .

gadałem ze znajomym co prowadzi hurtownie olejów w oświecimiu i jak mu podałem ceny to sie wcale nie zdziwił ,wozą oleje bez akcyz i temu sa tańsze,on drozej kupuje nieraz niz mają na allegro

był już taki temat.................

Cytat:
2006-12-18 06:53:58, driver215 pisze:
w sklepie też nie masz gwarancji że kupujesz orginał znam takich gigantów co przelewali dobre oleje a opakowania zalewali lotosem albo innym badziewiem . mieli sposoby żeby przy odkręcaniu nie zerwać plomb .

Mysle ze w Macro gdzie kupuje raczej nikt by sie nie bawil w takie numery Przewaznie takie przekrety robia w malych sklepach motoryzacyjnych. A tam nie kupuje bo drogo

Cytat:
Mysle ze w Macro gdzie kupuje raczej nikt by sie nie bawil w takie numery

kiedyś w Media M. podmieniali atramenty w nowych drukarkach na ładnie opakowane i oznakowane podróby - duży sklep a chciało się im....

moze nie tyle sam sklep, co pracownicy, bo woleli oryginaly, a wsadzali w zamian podroby? Jak dla mnie bardziej realne.

Ja kupiłem olej opel półsyntetyczny za 59zł chyba z allegro. Potem pojechałem z tym baniakiem do ASO opla i porównywałem z tym sprzedawanym tam. Wszystko było takie same, sprzedawca powiedział że jest oryginalny. Czyli oleje z niemczech są tańsze niby, ale pamiętam że 2 lata temu jak sprowadzałem samochód i musiałem kupić w niemczech litr oleju na stacji to musiałem zaplacić kosmiczne pieniądze, i napewno był droższy jak w polsce.

pozdrawiam

Nie wiem co sprzedają na allegro, ale wiem na pewno że Castrol GTX5 Magnatec 10W40 opakowanie 5 litrów mają na Allegro za ok 90 zł natomiast w niemczech muszę za to samo opakowanie w sklepie (markauft) zapłacić ok 120 zł, podobnie sprawa wyglądała z żarówkami OSRAM. Albo mają super rabaty albo to są jakieś podróby. Ja wolałem kupić w niemczech.

Cytat:
2006-12-18 18:22:24, Krzysiu1981 pisze:
kiedyś w Media M. podmieniali atramenty w nowych drukarkach na ładnie opakowane i oznakowane podróby - duży sklep a chciało się im....

Cytat:
2006-12-19 03:45:00, fatboy82 pisze:
moze nie tyle sam sklep, co pracownicy, bo woleli oryginaly, a wsadzali w zamian podroby? Jak dla mnie bardziej realne.

Tak, czy owak widać, że się nie znali.
Zamienniki mają przeważnie o wiele więcej tuszu, co oznacza że drukują wiele więcej kopii niż oryginały, a jakość wydruków jest taka sama jak na oryginale, więc czy to MediaMarkt, czy jego pracownicy, to działali na swoją niekorzyść w tym przypadku, bo jak ktoś ma więcej tuszu w kartridżu, to mu starcza na dłużej lub więcej wydruków, a tym samym rzadziej prychodzi kupić następne lub później kupi zestaw do samodzielnego uzupełnienia. Kto na tym traci?? MediaMarkt!!! Kłania się ich znane hasło z idiotami, ale jak widać nie musieli daleko tego słowa szukać...

kiedyś był ten temat wałkowany nawet wypowiadałem sie na temat jak rozlewa sie oleje do pudełek. Miałem możliwośc obejrzenia fabryki Mobila przy granicy w niemczech we Frankfurcie. maja 3 baniaki oleju mineralny, syntetyczny, połsyntetyk. Raz sie nazywa GM drugi raz mobil następnym razem do bY Ford czy Mercedes.
Przecież jakość oleju nie polega na tym w jakiej jest cenie tylko jakie ma klasy czy spełnia wymagania producentów, no i w toku produkcji dodawane srodki uszlachetniające (spedziłem 2 dni na instrukcjach i technologii produkcji, sam zastanawiam sie ze jakbym mial płacić za te szkolenie to zeby nie nocne biby cały czas nudno i pier... bzdur)

Dlatego uważam ze każdy olej jest dobry tylko zależy kto do czego chce stosowac, najlep[iej zawierzyć producentowi i sprawdzac jakie wymagania spełniaja dane oleje, a nie pisanie pytań pod tytułem : czy olej z Allegro nie wyżre dziury w denku tłoka?
czy na oleju z allegro usmażę tylko frytki?
czy na oleju z allegro zrobię również sałatke do obiadu?

POwiem tak jeżeli ktoś wymienia olej zgodnie ze wskazaniami producento to przysłowiowo naleje niech oleju rzepakowego też pojedzie i nie zatrze silnika, a jeżeli używasz kluski do rajdów kup sobie olej do wysilonych silników.
pozdr

WojtGda dzieki za odpowiedź, troche wniosla do tematu, ale chodzi mi o to czy na allegro nie sprzedają przestrzelonych olejów(np. opakowanie po Castrolu GTD Magnatec, ładnie zapakowane a tam w środku jakiś kujawski pomieszany z ch.. wie czym, lub jeszcze jakiś inny mix). Czy ktoś sie z takim czyms spotkał ( bo wiadomo, że 100% pewności o jakości olejów z allegro mieć nie można).

jak chcesz to za taką sama cene jak na allegro sprzedają oryginał GM mogę również załatwić Tobie ten olej z hurtowni z czesciami samochodowymi bedziesz miał wtedy pewnośc ze nie jest swiecony ten olej ceny w detalu sprwdz sobie na stronie www.autopartner.pl

a to są moje ceny
55 zł za 15W40 5litrów
65 zł za 10W40 5 litrów
85 zł za 5W30 5 litrów

dolicz przesyłke i moge w każdej chwili wysłac paczką prosto do domciu
pozdr

Cytat:
2006-12-19 13:15:06, zbiczek1 pisze:
Nie wiem co sprzedają na allegro, ale wiem na pewno że Castrol GTX5 Magnatec 10W40 opakowanie 5 litrów mają na Allegro za ok 90 zł natomiast w niemczech muszę za to samo opakowanie w sklepie (markauft) zapłacić ok 120 zł, podobnie sprawa wyglądała z żarówkami OSRAM. Albo mają super rabaty albo to są jakieś podróby. Ja wolałem kupić w niemczech.

właśnie kumpel przywiózł mi z niemiec Castrola Magnatec 10/40 opakowanie 5litrów, kupiony w serwisie Nissana, cena 24,5e, czyli 95zł. Jak byłem u niego w zeszłym roku, to taki sam w markecie był po ok120zł. Mobila 10/40 5l. kupiłem wtedy po 99zł, tyle że mobil był rozlewany w Polsce, a ten castrol w niemczech (kod na etykiecie ma 4).
Te z allegro wyglądaja identycznie jak mój castrol. Być może ta firma kupuje hurtowo w niemczech i wtedy opłaca im się sprzedawać te oleje za 95zł.Dodam,że u nas w hurcie Castrol10/40 4l kosztuje ok 115zł, detal ok 137zł

Cytat:
2006-12-17 22:06:30, sawi pisze:
Kusi allegro bo oferuje dobre oleje przeważnie z niemiec w dużo nizszej cenie. No i nasuwa sie pytanie czy warto, czy aby te oleje nie są "przestrzelone" lub w jakiś inny sposób przekombinowane??

Kupowałem Oleje i różne części w Opel Shopie z Allegro. Mogę ich polecić. Zawsze dostawałem zamówiony towar, oleje dobrze się sprzedawały. A czy np. Castrol, Mobil czy inny Valvoline jest dużo lepszy??? Wątpię. Jesli ktoś lubi dawać kupę kasy za naklejkę to owszem mozna. Osobiście kupuję Oplowski olej i zadowolony jestem.

Panowie odgrzewam wątek z zapytaniem, czy ktoś leje TAKI OLEJ do swojego silnika?? Czy to dobry olej i warto go kupić??

Sewciu o oleju GM jest wątek z opiniami. Ja osobiście pierwszą wymianę po zakupie zrobiłem przy użyciu Castrola RS 10W60. W tym tygodniu mam drugą wymianę od chwili zakupu i tym razem po doświadczeniach z Castrolem wracam do tego co lali szkopy zgodnie z książką serwisową czyli GM 10W40. Nie zauważyłem żadnych nadzwyczajnych objawów przy zastosowaniu Castrola a cena 250 zł za 6,5 litra. Także w zeszłym tygodniu zakupiłem na tej aukcji Olej GM właśnie ten olej. Do eksploatacji w trybie jakim ja używam samochód jest w pełni przydatny.

Cytat:
2007-05-08 05:10:37, gieroy pisze:
Do eksploatacji w trybie jakim ja używam samochód jest w pełni przydatny.

Bardzo cenna uwaga.

W innym przypadku polecam montaż czujnika temp oleju i wyjazd na przejażdzkę pod 200. Wtedy się szybko okaże że mobil 1 i S to super syf jakich mało.

ale to zależy co komu potrzeba.

Piotrze, mój bolid to raczej nie nadaje się do sprintów pod 200, no chyba że na próbę albo do normalnego rozpędzenia się na trasie, żeby go nie przegrzać przy sprincie.
Zrobiłem niedawno taką, na prostej około 2-2,5km, na każdym biegu do 4500obr, fakt że miałem 200 po "niedługim" czasie, ale co z tego, jak kontrolka temp. się zaświeciła na końcu sprintu...

Racja, że zdanie, które wychwyciłeś ma kluczowe znaczenie przy tych silnikach i sposobie ich eksploatacji

Ja mam wlany Castrol Magnatec 5W40, co o nim sądzisz??
Jaki olej polecasz w takim układzie??

Zaraz pewnie ktoś napisze, że jestem nienormalny...
W sumie to jestem chyba...ale co tam...

[ wiadomość edytowana przez: sewcio dnia 2007-05-08 10:00:50 ]