MotoNews.pl
1 Krótkie przebiegi (184037/26) - PT

Krótkie przebiegi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam pytanie czy krótkie przebiegi ok. 1km (po czym samochód stoi pare godzin) szkodzą silnikowi oraz zużywaniu oleju oraz płynu chłodzacego.

z poważaniem
markus

Witam!!

Jak najbrzdziej szkodzą silnikowi. Oprócz tego, że silnik zimny pracuje w skrajnie niekorzystnych warunkach(zimny się najszybciej zużywa), to część niespalonej benzyny miesza się z olejem co wpływa później napewno na smarowanie.

Kiedyś chyba Auto Świat robił test ile % benzyny jest w oleju w aucie co jeździ tylko na krótkich odcinkach - wyniki były szokujące.

Cytat:
2007-05-07 22:32:21, Pepton pisze:
Witam!! Jak najbrzdziej szkodzą silnikowi. Oprócz tego, że silnik zimny pracuje w skrajnie niekorzystnych warunkach(zimny się najszybciej zużywa), to część niespalonej benzyny miesza się z olejem co wpływa później napewno na smarowanie. Kiedyś chyba Auto Świat robił test ile % benzyny jest w oleju w aucie co jeździ tylko na krótkich odcinkach - wyniki były szokujące.

szkodzą to fakt ale na LPG to chyba nie ma się co mieszać i smarowanie nawet ponoć lepsze jest niż na benzynie.

Olej.

Auto jest dla Ciebie.

Chociaż dla 1 km, wolałbym rower...

Cytat:
2007-05-08 00:03:43, Zoltar pisze:
Olej. Auto jest dla Ciebie. Chociaż dla 1 km, wolałbym rower...

powiedz to zima albo w mega ulewe ja jestem juz wykoslawiony i jezdze samochodem wszedzie po za tym espero nikt normalny ci nie ukradnie a rower napewno

Mowa o ładnej pogodzie

Cytat:
2007-05-07 22:22:48, markus pisze:
...czy krótkie przebiegi ok. 1km (po czym samochód stoi pare godzin) szkodzą silnikowi ...

Szkodzą i to bardzo...

PS: Zresztą nie tylko silnikowi... szkodzą również kręgosłupowi i sercu... Dla lepszego zdrowia samochodu i Twojego proponuję spacer

Cytat:
2007-05-07 22:22:48, markus pisze:
Witam Mam pytanie czy krótkie przebiegi ok. 1km (po czym samochód stoi pare godzin)

JEJKU!!! Tyle to ja jeżdżę jak jest nawałnica, albo minus 20! Lepiej/szybciej/taniej/przyjemniej jest na butach.

Witam

A jak to sie ma do zuzycia oleju oraz płynu chłodniczego. Bo zauwazyłem że jak własnie robie takie krótsze dystanse to widze ze mam troche mniej płynu chłodniczego, a jak jade na dłuzszych trasach to jest wszystko OK.

pozdrawiam
markus

Cytat:
2007-05-08 12:47:41, markus pisze:
Witam A jak to sie ma do zuzycia oleju oraz płynu chłodniczego. Bo zauwazyłem że jak własnie robie takie krótsze dystanse to widze ze mam troche mniej płynu chłodniczego, a jak jade na dłuzszych trasach to jest wszystko OK. pozdrawiam markus

plynu mozesz miec malo bo nie zwieksza on az tak swojej objetosci i dlatego nie wraca do zbiorniczka. jak zrobisz wiekszy odcinek to sprawdz czy jest dobry poziom

A ja zauważyłem, że jak jeżdżę 100 km to szybciej ubywa mi paliwa niż bym jeździł 2 km. Chyba gdzieś paruje.

Nie bądź śmieszny! Co kilometr zaglądasz pod maskę i sprawdzasz wszystkie płyny.