Szarpie przy hamowaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam w mojej lantrze 1.5 już od dłuższego czasu przy delikatnym hamowaniu zaczyna szarpać kierownicą tarcze i klocki wymienione, myślałem może że to wina końcówki drążka kierowniczego bo miała luz ale po wymianie szarpanie pozostało przy kręceniu kołami nie wyczuwam żadnego luzu ani skoku nic z tych rzeczy tylko klocki ocierają. Przy mocniejszym hamowaniu nic się nie dzieje a i jak przy prędkości 140 tez czuć drgania ale to może być wina opon bo już przejechały kilka tys km bez wyważania. Może ktoś mi pomoże zanim wybiorę się na szarpaki.

Pozdrawiam Mati

Sprawdz czy nie masz luzu w prowadnicach zacisku hamulcowego

Ja stawiam na opony, na 90%

jeśli chodzi o elementy układu hamulcowego to juz sprawdzalem wszystko szczeki klocki czy tam nie ma luzów i tam wszystko ladnie to pozostaje sprawdzic mi opony

jest duzo promocji na darmowe przeglady... jedziesz i za free wszystko sprawdzaja... hamulce... zawieszenie... wydruk sil hamowania.. amortyzatorow... etc.. warto sie przejechac...

ja tak robilem ostatnio...

szarpalo przy hamowaniu okrutnie... oczywiscie krzywe tarcze...

ale nie tylko to...

sworzen wahacza... ale jaki ma to wplyw na szarpanie nie wiem....
i z tylu oba laczniki stabilizatorow...

Cytat:
2007-05-10 08:25:50, proxonic pisze:
... sworzen wahacza... ale jaki ma to wplyw na szarpanie nie wiem....

przy krzywych tarczach luźny sworzeń powiększa drgania

Jedź sprawdzić opony i felgi

ja kiedys w corsie mialem taki problem i okazało sie ze to przez zle wywarzone koła ;]
pozdro

Byłem dziś na stacji diagnostycznej ustawic zbierznosc bo mi troche ciaglo auto i przy okazji sprawdzilem hamulce i sa dobre rowno biora. A po wyjezdzie z diagnostyki na dwupasmówkę i jazda zobaczyc czy juz nie ściąga, wszystko dobrze a co sie jeszcze dziwnego stało to szapranie sie zmniejszyło jest takie delikatne (a co ma zbierznośc z tym wspólnego) a z kołami pojade dopiero jak opony dostane (mam nadzieje ze w przyszłym juz będą)

Dzięki za uwagi i pomoc