| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Gufo 126p SWAP Lędziny | 2007-04-19 18:26:55 Prorzbieraj motor, po układaj sobie częsci w jakiejs logicznej kolejnosci, srubki do różnych kartoników co by sie nie pomieszały przy składaniu, jak juz wszystko bedziesz mial w czesciach zobazc co i jak w nim nie gra, posprawdzaj czopy wału, jak mowileś pierscienie, itp, wszystko co mogło ulec jakiemus zuzyciu, a jak bedziesz miał jakis problem to sie odezwij.
Pzdr |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2007-04-19 18:33:08 Silnik generalnie jest bardzo prosty w budowie. Najwiecej problemów może sprawić wałek rozrządu bo jest tam brok któy trzeba dobrze ustawić. Zwracaj uwage na o ile dobrze pamietam przesuniecie swożnia w tłoku, na denku tłoku są chyba strzałki a jak nie ma to sobie zrób abyś miał znaki jak z powrotem zamontować, Spamietaj napisy na bokach korby i stopki, od której strony idą (1,2,3,4) , z tego co pamietam korbe zakładasz napisami do rozrządu. Kup sobie woreczki strunowe albo jakieś torebki i kompletuj tłok->korbowód->stopka (skrecone ze sobą) każdy zestaw do jednej torebki, abyś panewek nie pomieszał . Skladaj kluczem dynanometrycznym, nawet takim najprostszym. Kupuj uszczelke pod głowice Goetze (około 80 zł) , zwróć uwage na uszczelke pod miske (i kup taką samą , albo jak w dobrym stanie załóż tą z powrotem, były tam rózne typy uszczelek ze wzgledu na ciut inne zakola w miskach 127p-> cc/sc. |
HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2007-04-19 18:52:12 I nie zapomnij o podstawowych narzędziach jak np.klucz dynamometryczny,ściągacz pierścieni czy też tuleja do montażu tłoków w tulejach.
Istotną sprawą jest też dokręcanie śrub z odpowiednim momentem,jeśli znajde w książce te wartości to zapodam skany. |
Gufo 126p SWAP Lędziny | 2007-04-19 19:51:36 Głowa jakies 6kg i 90stopni, stopy korbowodu ok 3kg -podstawowe wartości, reszte dociagaj tak bys po prostu ich nie przekrecił tudzież urwał |
Gufo 126p SWAP Lędziny | 2007-04-19 20:05:08 1kg->10Nm czyli jak pisałem, głowa 6kg-->60Nm, jak dokrecisz na ta wartość to przeciagnij sobie jeszce o 90 stopni. |
HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2007-04-19 20:07:23 Pierścienie z dużym problemem ale może dasz rade bez przyrządu zmienić a przyrząd do mocowania tłoków w tulejach zrobisz samemu z cieniutkiej blaszki i opaski zaciskowej |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2007-04-21 08:22:01 Świtna sprawa byłoby pomierzenie średnicówka otworów pod tłoki sprawdenie owalów wyliczenie luzów pomięcy blokiem a cylinrdem i chociażby wyhonowanie powierzchni bloku. Kupisz pierścienie które sa idealnie w sumie okrągłe a blok jeslibędzie w owalu to olej i tak ssac będzie....Ja kiedys robiłem taki silniczek w ten sposob. Pelny remont kapitalny, bez wymiany tłoków bo kosztuja około 250zł za sztukę. Po wyhonowaniu luzy wynosiły 11 setek, tylko w jednym miejscu widoczne było większe zurzycie odpierścienia uszczelniającego. Silnik do tej pory lata i grama oleju nie bierze;] (prawie 3 lata.....) |
Radass Fiat 126p Brodłej | 2007-04-21 11:19:12 Simon, luzy pomiedzy blokiem a cylindrem? honowanie powierzchni bloku tez można rozumieć dwojako
ps. dawno twojej facjaty nie widziałem, pozdro! |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2007-04-21 11:31:18 gdzie ty cylindry po 250 złoty sztukę widziałeś??
niezłe ceny w trójmieście macie... u mnie komplet 4 sztuk ze sworzniami i pierścieniami 420 złoty. |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2007-04-21 20:09:45 aktualnie jestem w trakcie remontu jednostki 903
no i walka idzie całkiem dobrze, fajnie że ten temat założyliście jak będe miał jakieś ale to jest gdzie patrzeć, a teraz jedno z ciekawszych fotek z remontu
jak ktoś chce lepsze fotki to w moim temacie na bieżąco postęp w pracach będę dokumentował |
Pat_kdb F&F MEMBER Fiaty 126p i Fiat 126 Bytom | 2007-04-21 23:04:28 no ja przepraszam ale pomalowana pokrywa to nie remont;] |
CEHU F&F MEMBER Duży Kropek Iserlohn/Niemcy | 2007-04-21 23:15:50 no ja przepraszam ale to nie jest malowane |
HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2007-04-24 21:17:16 Muszę podpiąc się pod ten temat ponieważ moje 903 nie jedzie. Otóż autko powyżej 3,5tys. ma spalanie stukowe jakby ktoś walił młotkiem po silniku.Przy ostrym dodaniu gazu słychać takie same stuki nawet przy 1,5tys. obr.
Dzisiaj został ustawiony zapłon,świece są nówki champion,przewody przejeździły dopiero 1tys.km. Kopułka zapłonu i palec są dokładnie wyczyszczone i nie wyglądają na wypalone. Przerywacz dzisiaj również został wyregulowany ale jest już lekko wypalony. Moje pytanie jest takie-czy zbyt duży filtr powietrza(ze skody 105)może być tego przyczyną czy może szukać zonka przy zapłonie? Autko zepsuło się podczas kręcenia motoru do max obrotów i właśnie wtedy padła jedna świeca ngk ale po zmianie świec i w/w regulacjach autko nie chce jechać jak wcześniej. |