Kontrolka abs

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
świeci mi ciągle kontrolka od ABSu ale wszystko działa chamuje jak potrzeba poziom płynu jest ok. oco może chodzić?????

ABS czy hamulca -jezeli to kontrolka ABSu to brak zasilania centralki ABSu

ale czy wtedy nie powinien przestać działać ABS? jak centralka nie ma zasilania?
a u mnie wszystko działa

Odświeżam temat. Zaskoczył mnie dzisiaj mój abs. Odpalam, nie gaśnie kontrolka ????? jadę 3 km a tu nic dalej świeci..... Gaszę przekręcam kluczyk gaśnie, kilka prób i gaśnie, słychać pykający przekaźnik, tylko przy kręceniu rozrusznikiem na ułamek dosłownie ułamek sekundy się zapala. Kto miał podobne objawy i jak to rozwiązał????

Witam!
Sprawdz sobie czujnik to jest podobno cos takiego jak fotokomórka i jak sie zabrudzi to trzeba ja wyczyścić. Więcej powie Ci na pewno Kleszczak bo mi cos kiedys na ten temat mówił. Wyslij mu priv-a. Pozdro

heh. to ja mam cos takiego:

czasami jak jade rano po dziewczyne to jadac do niej czasami po drodze zapala sie kontrolka od abs-u, wczesniej czasem przed tym przy lekkim hamowaniu jest takie chrobotanie na pedale(jak wtedy jak sie mocno wciska hamulec i abs dziala) i jade sobie tak z zapalona kontrolka, oczywiscie kontrolka sie swieci caly czas, ale abs sprawny

podjezdzam pod dom gasze silnik, ona wsiada i zaczynam jechac i po chwili kontrolka gasnie (zawsze w tym samym miejscu, przy drzewie )i pozniej sie juz nie zapala, do nastepnego ranka

Cytat:
2007-05-08 20:44:14, pawfordRS pisze:
Witam! Sprawdz sobie czujnik to jest podobno cos takiego jak fotokomórka i jak sie zabrudzi to trzeba ja wyczyścić. Więcej powie Ci na pewno Kleszczak bo mi cos kiedys na ten temat mówił. Wyslij mu priv-a. Pozdro

no dobre - jednak tu nie fotokomórka a prądnica !!!
i takk - koło sie krecie- indukuje napiecie - i system wie ze kolo sie kreci - napiece zanika - - kolo stoi to system wie ze trzeba mu dać luzu - i ot co- to sie nie brudzi raczej - czesciej pada po prostu
jak pisza przedmówcy - moze bezpiecznik , a moż e czujnik - świecenie ciagłe kontrolki abs oznacza niesprawność systemu i koła sie blokują
a to że sie zapali w czasie jazdy to uszk jednego z czujników, lub kiepskie połączenie np na tylnej belce - u mnie jest to samo ( po naprawie uszkodzonego czujnika)
to ze w tym samym miejscu (po resecie (wyłaczenie zapłonu) i pokazaniu sie napiecie (ktore indukuje zestaw czujnik + wychwytnik) z czujnika system odbiera stan OK - proponuje jechać poooooooooooowoli i za drzewem przekroczyc 20-40 km/h
- objawy u mnie identyczne - - napewno u ciebie działa abs gdy swieci kontrolka ???? sprawdź

Cytat:
2007-05-08 22:12:53, le-mar pisze:
to ze w tym samym miejscu (po resecie (wyłaczenie zapłonu) i pokazaniu sie napiecie (ktore indukuje zestaw czujnik + wychwytnik) z czujnika system odbiera stan OK - proponuje jechać poooooooooooowoli i za drzewem przekroczyc 20-40 km/h - objawy u mnie identyczne - - napewno u ciebie działa abs gdy swieci kontrolka ???? sprawdź

wlasnie jade powoli ( bo wycofuje, i ruszam a za pare metrow jest to miejsce w ktorym gasnie)

abs sprawdzony z zapalona kontrolka, dziala naszczescie

Ja tylko tak dla scislosci - czujnik ABS to zadna pradnica, a raczej kontaktron.

U mnie to róznie bywa, raz sie swieci caly czas, raz gasnie, ale gdy sie zapala kontrolka to ABS nie dziala.

Cytat:
2007-05-08 23:34:23, toradek pisze:
Ja tylko tak dla scislosci - czujnik ABS to zadna pradnica, a raczej kontaktron.

kontrakton nie podaje napięcia a czujnik abs ( bynajmniej w moim fordzie tak) polecam sprawdzić ok 30 V przy obracaniu kołem oczywiscie

[ wiadomość edytowana przez: le-mar dnia 2007-05-09 08:06:43 ]

Cytat:
kontrakton nie podaje napięcia a czujnik abs ( bynajmniej w moim fordzie tak) polecam sprawdzić ok 30 V przy obracaniu kołem oczywiscie

hmmmmmmm

fakt prądnica to za dużo powiedziane - bardziej induktor
ale miernikiem wlasnie i obracaniem kola sprawdzalem czy polutowanie czujnika daje efekt czy nie