MotoNews.pl

Wentylator.. działa jak chce i kiedy chce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
przekopałem forum o termostatch i juz mam mentlik powiedzcie mi co jest odpowiedzialne za wlaczenie sie wentylatora "termostat" czy "czujnik temperatury" generalnie problem polega na tym że wentylator właczy sie raz wtedy kiedy czeba a nieraz gdy jest juz kolo Czerownego pola
Co wymienic

za włączanie odpowiada włącznik termiczny wentylaora

Cytat:
2007-05-11 21:58:27, GrZ3 pisze:
Witam, przekopałem forum o termostatch i juz mam mentlik powiedzcie mi co jest odpowiedzialne za wlaczenie sie wentylatora "termostat" czy "czujnik temperatury" generalnie problem polega na tym że wentylator właczy sie raz wtedy kiedy czeba a nieraz gdy jest juz kolo Czerownego pola Co wymienic

Termostat otwiera obieg cieczy(na chłodnicę) gdy wzrasta jej tempratura, a czujnik temperatury reaguje na wzrost temperatury cieczy włącając wentylator

a jaka cena tego cuda ?? czyli rozumiem że to nie czujnik temperatury ,ani nie termostat sie zj... tylko "wlacznik termiczny" podaj jakiegos linka zebym sie zorientował jak on wyglada, jutro bede musial go poszukac, tylko gdzie on moze byc w 1.3CL

napisz czy masz silnik EFI, bo jeśli tak to sprawa w tym silniku wygląda inaczej

ok,czyli to "czujnik temperatury" jest do wymiany
po podpowiedzi "slawas1"myslem ze oprócz niego jest osobny czujnik"wlacznik termiczny"który musze wymienic
poprawcie mnie jak sie myle sory za glupie pytania

Cytat:
napisz czy masz silnik EFI, bo jeśli tak to sprawa w tym silniku wygląda inaczej

1.3 CL 1996rok produkcji

ale czy jednopunktowy wtrysk czy wielopunktowy??

Cytat:
ale czy jednopunktowy wtrysk czy wielopunktowy??

Jednopunktowy

czyli masz:
temostat
czujnik temperatury wody
włączik termiczny wentylatora (ten wg opisu może byś padnięty)

ok dzieki jutro sie odezwe do ciebie w sprawie ceny

a dlaczego w efi ma byc inaczej?tez jest termostat czujnik temp. i termowlacznik wentyl. przy wezu idacym z termostatu do chlodnicy wiec jest podobna sprawa i za wentyl.on odpowiada,a czujnik temp.za kontrolke w kokpicie wraz z termostatem do 1.6 16v koszt 36zl termowlacznika wiec do 1.3 bedzie cos ok 20-25 zeta

Cytat:
2007-05-12 00:10:40, krzysiek23 pisze:
a dlaczego w efi ma byc inaczej?tez jest termostat czujnik temp. i termowlacznik wentyl. przy wezu idacym z termostatu do chlodnicy wiec jest podobna sprawa i za wentyl.on odpowiada,a czujnik temp.za kontrolke w kokpicie wraz z termostatem do 1.6 16v koszt 36zl termowlacznika wiec do 1.3 bedzie cos ok 20-25 zeta

masz czymś podparte te teorie czy tak sobie wymyśliłeś??

w 1,3 efi nie ma termowłącznika

a pisanie że jak do 1,6 kosztuje 36zł to pewnie do 1,3 z 20zł - to jak bym miał 1,1 to by kosztowało jeszcze mniej??