MotoNews.pl

Ściąganie samochodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pytanko co zrobić na zimowych oponach ściągało mi mojego esperaka na lewo po zakupie nowych felg i opon na lato teraz ściąga mi go na prawo dziś bylem na geometrii kół tam stwierdzili że wszystko mam w porządku, w prawdzie to ściąganie nie jest duże ale podczas dłuższej drogi troszke denerwuje.

Jak masz nowe kółeczka , spróbuj je pozamieniać miejscami i obserwuj zachowanie woza...
Gdyby było identycznie ...jedź na KONKRETNY zakład od geometrii..

Cytat:
2007-05-05 00:43:50, bogdan1 pisze:
Jak masz nowe kółeczka , spróbuj je pozamieniać miejscami i obserwuj zachowanie woza... Gdyby było identycznie ...jedź na KONKRETNY zakład od geometrii..

.. albo przeczyść sobie zaciski hamulcowe z rdzy i nalotu pyłu hamulcowego i przesmaruj tłoczek w zacisku pastą do cylindrów

Oczywiście dwa koła

Może moja rada będzie idiotyczna, ale sprawdz cisnienie w oponach, bo brat miał Tico które znosiło na lewo. Po wizycie u paru "speców" wpadlismy, ze trzeba wyrównać ciśnienie w oponach

Pozdrawiam
Robert

ja kiedyś wyczytałem, że espero ma skłonności do delikatnego ściągania w prawo, czego nawet się nie da zlikwidować po ustawieniu zbieżności, jedynie co, to tylko na specjalistycznych przyrządach w serwisie daewoo

Wg mnie przyczyna jest taka:

masz źle wyważone koła...
kwestia opon zimowych lub letnich i stron ściągania w lewo-prawo może być czystym przypadkiem... wtedy też miałeś źle wyważone koła tylko odwrotnie niż teraz... być może masz zużyte felgi i mechanik nie umiał/nie dał rady prawidłowo wyważyć kół...

inną przyczyną (ale ja obstawiam na 98% tą pierwszą) może być zwykły brak równomiernego ciśnienia w oponach... nie pamiętam który ale jeden z polskich kierowców rajdowych kilka lat temu przeklepał przez nierówne ciśnienie w oponach któryś z oesów bo mu auto przez to "źle szło"...

Cytat:
2007-05-08 17:01:10, lothaar pisze:
Wg mnie przyczyna jest taka: masz źle wyważone koła... kwestia opon zimowych lub letnich i stron ściągania w lewo-prawo może być czystym przypadkiem... wtedy też miałeś źle wyważone koła tylko odwrotnie niż teraz... być może masz zużyte felgi i mechanik nie umiał/nie dał rady prawidłowo wyważyć kół... inną przyczyną (ale ja obstawiam na 98% tą pierwszą) może być zwykły brak równomiernego ciśnienia w oponach... nie pamiętam który ale jeden z polskich kierowców rajdowych kilka lat temu przeklepał przez nierówne ciśnienie w oponach któryś z oesów bo mu auto przez to "źle szło"...

A odkiedy to wyważenie ma wpływ na ściąganie auta?
Chyba chodziło Ci o geometrie.

Wina raczej jest po stronie ciśnienia, lub złego kąta (niestety brak regulacji).

ustawienie katów w espero to poraszka, ale mi się udało po wielkich trudach

Cytat:
2007-05-08 17:44:54, majkel2420 pisze:

Słyszałem, że kąty można ustawić poprzez popuszczenie 3 śrub dolnego przegubu kulowego i wtedy mozolnie próbować ustawiać. Generalnie w Estero kąt pochylenia koła i wyprzedzenia sworznia zwrotnicy nie mają regulacji.
Zbieżność regulujemy śrubami przy drążkach kierowniczych.

Cytat:
2007-05-08 17:44:54, majkel2420 pisze:

10 kilowy młotek i suwmiarka

Chyba zostawię to tak jak jest geometrie bylem ustawiać w dużym profesjonalnym warsztacie ogumienia Ciśnienie tez mam oki wydaje mi sie ze będzie to przez opony. Znajomy w polówce 2 tygodnie temu założył letnie opony i zaczęło go ściągać na lewo a na zimówkach wszystko miał dobrze

Cytat:
2007-05-08 21:54:18, Elberos pisze:
Chyba zostawię to tak jak jest geometrie bylem ustawiać w dużym profesjonalnym warsztacie ogumienia Ciśnienie tez mam oki wydaje mi sie ze będzie to przez opony. Znajomy w polówce 2 tygodnie temu założył letnie opony i zaczęło go ściągać na lewo a na zimówkach wszystko miał dobrze

mi tez mówili ze przez opony kierunkowe ale w sumie jak załozyłem niekierunkowe tez sciagało tyle e mniej, wiem tylko ze mam chyba cofniete koło o jakies mm od uderzenia z kraweznik tylko niewiem czy wyregulują zaczyna mnie to powoli wkur....

Mnie też delikatnie ściąga ...w prawo.

Zauwazyłem u siebie taką zależność, że ściąga zawsze kiedy jadę sam. Podczas jazdy z pasażerem ściąganie ustaje. Kiedyś podczas jazdy samemu na niedopompowanej zapasówce też zaobserwowałem, że sciąganie jakby ustało ...???

Przy jeździe solo i po upuszczeniu powietrza z przodu od strony pasażera też nie ściąga, ale na dłuższą metę tak jeździc się nie da.

Jeżeli zaobserwowaliście u siebie to samo, to pewnie "te typy tak mają"

a ja zauwarzyłem ze po spodkaniu z krawedziem jakis czas temu mam prawe koło cofniete o ok 0.5-1 cm przez co sciaga mi w prawo i pytanko czy szpece od zbierznosci beda wstanie dorowadzic koło na swoje miejsce ? i dla sprostowania sciaga ale opon nie rznie