Brak spryskiwacza (przód/tył) plus głośna praca wentylatora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,
moj essi po roku bezproblemowego działania postanowił przypomnieć o sobie,
- pierwszy problem dotyczy braku spryskiwazca przód/tył- pompka jest sprawna, zmiana kierunek zasialania powoduje prawidłowa pracę, niestety przez zespolony to juz tak nie działa, podejrzewam ze sa tam dwa przekazniki polaczone do masy, wymuszenie opcji spryskiwacza przód/tył powoduje dołaczenie do "+" jednego z nich, niestety nie wiem gdzie je mozna znalezc i które to sa, zespolony byl juz wymieniony wiec raczej wykluczam tę opcje
- druga sprawa to wentylator chłodnicy, ostatnio zacząć głośniej chodzić (jak sie rozpędzi jest cicho, start i hamowanie jest dość "efektowne"), podejrzewam że może zacierac sie łożysko- czy mozna je kupic i czy ktos probowal je wymienic?
jak tak prosze o instrukcje i pomoc
- ile kosztuje w Krakowie odgrzybieni i nabicie klimy w Krakowie- może coś polecicie?

moj essi to zetec, kombi, ghia, "97

pozdrawiam

Co do wiatraka - sądzę że nie jest oparty na łożyskach a na tulejach ślizgowych, choć pewności nie mam bo nigdy nie rozbierałem, ale podobne silniki są właśnie na tulejkach ślizgowych. jeśli mam racje to regeneracja jest trudna, żeby nie powiedzieć niemożliwa. Przynajmniej o takim przypadku nie słyszałem. Polecam rynek wtórny - nie powinien być drastycznie drogi.
Pozdrawiam i powodzenia.

Według mojej skromnej wiedzy nie ma żadnych przekaźników.

A co do wiatraka R_O_Y ma rację. Choć zdarzyło mi się regenerować

oki, a mozesz przeslac mi schemat jakie przewody i jak sa poprowadzone od zespolonego do spryskiwacza?
Miałem schemat ale nie był kompatybilny z moim essim, ku przypomnieniu "97 Ghia kombi 1.6 16V