Prawy 3 na szuter, k**** nie mamy dwojki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tytul najlepiej oddaje moj problem. W zeszly czwartek skonczylem przygotowania samochodu do pierwszego w zyciu startu, przetestowalem autko na 2 godzinnym ostrym treningu i wszystko bylo super. W koncu nadszedl wyczekiwany "wielki dzien" tj. niedziela przejazd treningowy - wszystko ok, ale... na drugim zakrecie pierwszego przejazdu okazalo sie ze:
- nie ma drugiego biegu: tzn. jest, ale tylko w tedy kiedy z calej sily trzymam dzwignie zmiany biegow w miejscu dwojki, gdy puszcze - wypada na luz. Co zrobic? Wymienic skrzynie? Wyremontowac? Jestem zdolowany, bo nie za bardzo mnie juz stac...

- hamulce: ostatnio wymienilem wszystkie przewody, tarcze na mikody, klocki EBC green, plyn na DOT 5.1 i.. mniej wiecej na 4 zakrecie odcinka pedal nagle stal sie twardy jak beton i hamowal tylko tyl. Po ok 2h wszystko sie uspokoilo i wrocil przod. Dzis rano podczas drogi do pracy, przy lekkim hamowaniu znow to samo. Co sie dzieje?!

samochod, jak w profilu: Samara 1300

z gory dziekuje za wasz poswiecony czas na przeczytanie tego posta i mam nadzieje ze rowniez jakas pomoc

Cześć !
Nie łam się - skrzynie do samary możesz w miarę tanio wyrwac na jakimś szrocie w okolicach krakowa. Z tego co wiem niestety większośc z nas miała problemy ze skrzyniami. Ja miałem taki problem w felicji po dośc ostrj jeździe przez tatry słowackie. skrzynia po prostu się "rozkręciła" . Jesli chodzi o hamulce- czy nie masz czasem tzw"rantu" na tarczach????może klocek o niego haczyć i to jest taki efekt. wystarczy moze przetoczyć albo wymienić tarcze jesli sa już z byt cienkie
Fajnie wiedziec,że startujesz samarką-mam nadzieję,że pozostaniesz z nami i jesli tylko masz jakieś pytania lub problemy z autem- wal smiało po to mamy forum i paru naprawdę doświadczonych użytkowników samarek.
Paweł

na skrzyni to sie nie znam, ale przy hamulcach - to sprawdz tez przewody elastyczne. Moze po prostu cos blokuje cisnienie?

Cytat:
2007-05-14 17:07:12, Pawel_66 pisze:
Cześć ! Nie łam się - skrzynie do samary możesz w miarę tanio wyrwac na jakimś szrocie w okolicach krakowa. Z tego co wiem niestety większośc z nas miała problemy ze skrzyniami. Ja miałem taki problem w felicji po dośc ostrj jeździe przez tatry słowackie. skrzynia po prostu się "rozkręciła" . Jesli chodzi o hamulce- czy nie masz czasem tzw"rantu" na tarczach????może klocek o niego haczyć i to jest taki efekt. wystarczy moze przetoczyć albo wymienić tarcze jesli sa już z byt cienkie Fajnie wiedziec,że startujesz samarką-mam nadzieję,że pozostaniesz z nami i jesli tylko masz jakieś pytania lub problemy z autem- wal smiało po to mamy forum i paru naprawdę doświadczonych użytkowników samarek. Paweł

wlasnie przez ta skrzynie zrazilem sie do szrotow - wczesniej mialem 4 z padnietym synchr. 2 biegu - wiec zalozylem ta, (5) kupiona na szrocie. sprzedawca zarzekal sie ze jest w idealnym stanie - po zalozeniu okazalo sie ze walniety jest synchr. 2 i 3 biegu a teraz jeszcze to co opisalem... co to tarcz, to nie sadze bo maja jakies 2 tyg

Cytat:

2007-05-14 17:20:50 adasco pisze:
ale przy hamulcach - to sprawdz tez przewody elastyczne. Moze po prostu cos blokuje cisnienie?

hmm... sprawdze.

dzieki za odzew, moze ktos ma jeszcze jakis pomysl co do skrzyni? oplaca sie remontowac? czy ... po prostu szukac nowej?

Z hamulcami obstawiam ze to pompa...jesli spuszczales caly plyn to syf ze zbiorniczka mogl poprostu poprzytykac sekcje..jesli nie to mozliwe ze serwo .

Jak masz ta skrzynie 4ke to mozesz przeciez przelozyc z niej wybierak,sprzeglo i synchronizator 2go biegu . Jak bym znalazl czas to ci moge pomoc bo 5ke w samarce kilka razy rozkladalem..

Hej ! widziałem dziśTwoją ładzię z rana na Dietla w Kraku fajnie wygląda- jestem pewien ,że to Twoja- poznałem po hlaogenach, czarnej masce i numerze startowym 49 na tylnej szybie
pozdrówki Paweł

Cytat:
2007-05-16 20:03:13, Pawel_66 pisze:
Hej ! widziałem dziśTwoją ładzię z rana na Dietla w Kraku fajnie wygląda- jestem pewien ,że to Twoja- poznałem po hlaogenach, czarnej masce i numerze startowym 49 na tylnej szybie pozdrówki Paweł

tak pracuje na dietla;] po weekendzie musze pomyslec co zrobic ze skrzynia.. jak nie znajde zamiennika w dobrej cenie to sprobuje rozgrzebac obecna..

Jutro jadę do Rzeszowa - jesli trafięna jakiś szrot z ładziankami- poytam o skrzynię - jaka to ma być??czwórka czy piątka???
Paweł