MotoNews.pl
3 Omega 2,5TD automat- przegrzewa się !!!! (185308/72) - PT

Omega 2,5TD automat- przegrzewa się !!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Temat rzeka ale idzie lato i....
moja omesia jest świeżo po wymianie wiska i grzeje się dalej jak głupia czy ktoś moze juz to kiedyś przerabiał i wie co jest grane?
O głowicy wolę nawet nie mysleć!!!!!

Brudna chłodnica, |zawór nagrzewnicy|, pompka wspomagania ogrzewania, termostat, uszczelka/głowica, źle ustawiona dawka/zapłon paliwa, korek zbiorniczka, czujniki temperatury, EGR.... i pewne inne, które w mniejszym lub większym stopniu wpływają na temp. silnika.

Tak jak napisal Beny_2_5_TDS. Jednak, jakbys podal jakies szczegoly tego grzania sie, to moze udaloby sie zawezic poszukiwania. Opisz dokladnie co i jak, jakie predkosci i jakie temperatury, co sie dzieje w korkach, czy sie szybko nagrzewa z rana, czy weze twarde/miekkie/kamien?

A ja przypomne ze temat ten jest dosc szczegolowo rozpracowywany w innym temacie, gdzie jest mnostwo wyjasnien.

Temperatura dochodzi powolido 92 stopni i w miarę się utrzymuje ,nagle przychodzi moment -nie wiedzieć skąd ani czemu i zaczyna powoli i majestatycznie pnąć się do góry, i ani mysli w dół!!
No chyba, że wyłącze klime i światła wtedy spada o jakieś 2 stopnie i po krótkiej chwili znów do góry, ostra przygazówka też na zbyt długo nie pomaga.
Póki co rozważam opcje termostatu

Wyglada mi to na termostat. Tak jak chemik333 slusznie zauwazyl, watek o tej tematyce juz jest i to calkiem spory. Polecam dokladne przeczytanie go.

Pozdrawiam