Astra 1.6 16v Gaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, posiadam astra kombi 1.6 16v 2000r przebieg 150tys i zastanawiam sie nad włożeniem do niej gazu i mam małe pytanie czy ma ktoś może już gaz w takiej astrze założony i mógłby mi powiedzieć jak sie sprawuje i czy wogole opłaca sie włożyć gaz do takiego silnika licze na jakis porady i gdzie najlepiej zalozyc gaz w WLKP pozdrawiam

Witam.
Ja osobiście nie mam Opla, ale ma mój szwagier, w wersji htb 3-d właśnie z silnikiem 1,6 16V. Prawie miesiąc temu zainstalował IG sekwencyjną za prawie 2500 zł. Jeździłem trochę przed założeniem tej instalacji jak i po jej założeniu i muszę przyznać że praktycznie nie można wyczuć różnicy na jakim paliwie się jedzie. Zużycie gazu nie przekracza 10 l/100 km średnio. Niedawno szwagire zrobił trasę do Szczecina i tam gdzie mógł to cisnął i 160 kmh ale generalnie mówił , że jecjał tak do 120.... Średnie spalanie wyszło mu ok. 9l/100 km. Wynik dobry jak na taką jazdę z zapakowanym autem. Instalacja sama się przełącza na gaz po osiągnięciu odp. temp. i odwrotnie, gdy nie ma gazu - na paliwo...
Co do miejsca tudzież firmy by polecić to nie wskaże dokładnie, gdyż szwagrowi zakładano w Koninie, którego mieszamy niedaleko... A nie wiem gdzie i jaka firma jak zakłada i za ile...

Dziekuje bardzo..za info... ktos jeszcze cos doradzi? :>

Ja również nie wyobrażam sobie żeby takie autko gazować czymś poniżej sekwencji. Pamiętaj, że równie ważny (o ile nie ważniejszy) jest dobry warsztat bo nawet najlepszą instalkę można sp... . Niestety co do wyboru warsztatu Ci nie pomogę - nie te okolice.
Co do opłacalności to musisz sobie zdać sprawę, że sekwencja wymaga do przełączenia na LPG odpowiedniej temp. silnika/reduktora i jeśli robisz bardzo krótkie odcinki (zwłaszcza zimą) to prawdopodobnie połowę dystansu i tak będziesz pokonywał na benzynie, a więc czas zwrotu kosztów instalacji mocno się wydłuży.

dzieki dzieki.. no to teraz czekam na kogos kto doradzi jakis fajny i dobry warsztat z moich okolic.. Pozdrawiam