| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Ziele Opel Vectra Lublin | 2007-05-16 00:59:10 Hejka!
Mam dziwne zachowanie temperatury i wentylatorow. Zaczelo sie od tego, ze strzelila mi chlodnica i musialem wymienic na nowa. Przy okazji wymienilem oba czujniki temperatury. Po wymianie niby wszystko ok ale palil sie bezpiecznik od wentylatorow klimatyzacji (bezpiecznik w skrzynce kolo kompa samochodu). Nastepnie samochod stal przez 3 dni, bezpiecznik przestal sie palic i wszystko wrocilo do normy. Wentylatory chodzily jak trzeba a temperatura oscylowala pomiedzy 90C a 95C. Dzisiaj zrobil sie taki myk, ze temperatura nie spada ponizej 100C i waha sie pomiedzy 100C a 103C. Na pracujacym silniku nie chodzi prawy wentylator klimy. Po wylaczeniu zaplonu zalacza sie i pracuja wszystkie. Bezpiecznik ok. Czary jakies? |
BartekMV6 OMEGA A 2.0 & B(FL) ... Głogów | 2007-05-16 01:09:21 prawdopodobnie uszkodzony jest rezystor od wiatraków...takie podozne cus...no obu koncach zakrecone sa kabelki..sproboj odlaczyc te kabelki...wentylatory beda wtedy chodzic na najwyzszym biegu zamias stopniowo sie uruchamiac...ja tez juz tego rezystora nie mam bo bezpiecznik mi co chwile palil..i wszystko chodzi jak trzeba |
egoon LOB MEMBER omega B carawan lublin | 2007-05-16 12:36:30 Widzisz Ziele jak byś raczył zawitać do "Fabryki" w niedzielę to byś miał sprawę z głowy i to od ręki |
Ziele Opel Vectra Lublin | 2007-05-16 17:02:02
Nie moglem bo bylem w Wawie na I Komunii. A cos o wiatraczkach wiesz? |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2007-05-16 17:34:21 możesz mieć złe czujniki, wystarczy że masz klimatronika a sprzedali ci od zwykłej wersji, to moga być takie jaja, miałem bardzo podobnie.no ale to tylko gdybanie |
Ziele Opel Vectra Lublin | 2007-05-17 09:40:04
Gdzie tego rezystora szukac? |
BartekMV6 OMEGA A 2.0 & B(FL) ... Głogów | 2007-05-17 13:05:44 u mnie nie byl do niczego przykrecony i wisial sobie na kablach w okolicy miedzy akumulatorem a wiatrakiem chlodnicy...ale podejzewam ze powinien on byc przykrecony do obudowy wiatraka chlodnicy...zerkne dzisiaj u kolegi w aucie i zrobie fotke |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2007-05-17 18:43:01 Na podłużnicy pod aku.
A tak na marginesie, nie chcesz słuchać dobrych rad to już twój problem. Cały ten układ ( V6 )mam w małym palcu u lewej nogi i dlatego pozwalam sobie doradzić. Rezystor jest od wiatraka na chłodnicy wody, a na klimie chodzą razem w szereg na I biegu a na drugim razem, ale równolegle.!!!!! Jesli nie masz pojęcia o czytaniu schematów i elektryce to znajdź kolegę elektronika, na bestiales jest schemat i do dzieła. |
Ziele Opel Vectra Lublin | 2007-05-17 19:48:02
Nie zalapalem tej czesci. Nie jestem elektronikiem ale nie widze roznicy miedzy praca rownolegla a szeregowa wiatrakow? |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2007-05-17 20:12:44 Jak zadziała czujnik na chłodnicy wody ( ten górny, ma trzy wyprowadzenia i dwa obwody na dwie temp. )
w zalezności od rocznika samochodu były rózne temperatury właczenia i wyłaczenia. Przy wymianie dajemy nowszy 100-95, 120-110- o ile dobrze pamiętam, to mają się właczyć ( w trybie eco czyli bez klimy) trzy wiatraki. Dwa z przodu - przekażniki łącza jak lampki na choince ( w szereg) co skutkuje powolna pracą. Wiatrak na chłodnicy , przez rezystor co daje także wolną pracę ( I bieg) , Jesli temp silnika przekroczy 120 st. to załacza się drugi styk w tym właczniku na chłodnicy i 3 wiatraki ida pełną parą do 110st i dalej na I biegu do pełnego schłodzenia. Jeśli wyłączysz stacyjkę to dodatkowo włacza się pompka wody na chłodnicy, ale wszystkie wiatraki pracują jak pracowały. Przy włączonej klimie w zasadzie wszystko działa j.w. tyle że non stop pracują dwa wiatraki w szereg ( I bieg)na skraplaczu klimy. |
Ziele Opel Vectra Lublin | 2007-05-17 21:20:17
No to teraz kumam. Jedynie zastanawiam sie co jest nie tak skoro nie dzialaja oba ale tylko jeden. Jakis przekaznik? Raczej nikt nie dlubal przy instalacji, chyba ze mechanik mogl nie podlaczyc lub zle podlaczyc podczas wymiany chlodnicy. |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2007-05-18 11:05:53 Tak mi przyszło do głowy - zobacz czy wtyczka na czujniku chłodnicy jest prawidłowo założona. Jak się bawiłem zwierając kabelki to jakoś dziwnie mi chodziło. Może wtyczka jest obrócona- niby nie mozliwe, a może? |
Ziele Opel Vectra Lublin | 2007-05-18 14:05:46 No i znowu zagwostka bo dzisiaj sprawdzalem i wentylatory chodza wszystkie. Cos sie wybitnie psuje albo jest zle (czytaj slaby styk) podlaczone. Bede jeszcze obserwowal aby jakies prawidlowosci wylapac. |