| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
slonio79 lublin | 2007-05-20 10:38:01 Witam,
Postanowiłem w ubiegłym tygodniu założyć sobie instalacje gazową z Roverze 414. Instalacja Sequent 24 BRC. Problemy zaczęły się już po wyjechani od gazownika. Samochód szarpie podczas przyspieszania głównie na 2 i 3 biegu, na biegu jałowym same zmieniają się obroty silnika. Po powrocie do zakładu który zakładał instalacje dowiedziałem się że muszę wymienić świece. Jednak to nic nie pomogło. Umówiłem się więc z gazownikami którzy sprawdzili mieszankę i powiedzieli ze wszystko jest ok i że prawdopodobnie jest to wina przewodów wysokiego napięcia - wymieniłem ale nic się nie poprawiło. I tak trwa odbijanie piłeczki między mechanikami - gazownicy twierdzą ze to ma związek z zapłonem a elektrycy ze z gazem. Pozatym objawy o których piszę pojawiają się jedynie podczas jazdy na gazie, na benzynie jest ok. Być może ktoś spotkał się z podobnym problemem - będe wdzięczny za informacje ponieważ jestem w tych sprawach laikiem a dosyć dużo już mnie kosztowała wymiana w samochodzie rzeczy które były sprawne. Czy to jest wina źle zrobionej instalacji czy też powinienem szukać przyczyn w elektryce??? Pozdrawiam ppietruk@o2.plnull |
slonio79 lublin | 2007-05-21 11:07:24 Witam,
Dzięki za informacje. Samochód jest z 1999 z czrewca, nie ma klimy, pojemność 1,4. Być może jest to właśnie kwestia kopułki lub cewki - tak też mówią gazownicy. Ale czy jest jakaś możliwość żeby to sprawdzić - generalnie wszyscy chcą wymieniać a nikt nie chce sprawdzić co może być przyczyną - a już okazało się ze bez większej potrzeby wymieniłem przewody i świece... pozdrawiam. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-05-21 12:16:45 Kopułka i palec to nie majątek . Wymiana przewodów i świec też nie zaszkodziła. Mając LPG trzeba dużo bardziej dbać o układ WN. Np. świece (zwykłe 1 elektrodowe) dobrze jest wymieniać co 10-15 kkm. Dopóki nie wymienisz kopułki i palca to się nie przekonasz. Sprawdzenie polega na zdjęciu tych elementów i ich dokładnym obejrzeniu. Jak są ślady wypaleń w okolicach styków kopułki, a na palcu Masz czarny, chropowaty nalot i wyraźne ślady starcia części roboczej (styku) to tylko wymiana. Doraźnie - podkreślam DORAŹNIE - można palec i styki kopułki przeczyścić bardzo drobnym papierem ściernym o ile ich stan jeszcze na to pozwala. |
glocek NISSAN PRIMERA P11 Płock/Wawa | 2007-05-21 23:07:40 Witam,
Jak najlepiej sprawdzić czy kopułka i palec są sprawne? Moim zdanie to najlepiej poszukać na forum w twoim przypadku użytkowników Roverów kogoś kto w twojej okolicy ma takie auto jak ty (znaczy się model silnika taki sam) i pogadać czy nie da rady zrobić przekłdaki wybranych elementów na sprawdzenie czy to w kopułce i palcu rozdzielacza leży wina. |