MotoNews.pl

Przepływomierz lub coś innego Accent

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Byłem w serwisie 700km temu bo palił się check, dopiero co kupiłem auto, z komputera odczytali że to przepływomierz.

Po przejechaniu 300km kupiłem przepływomierz zamiennik ( 1 rok gwarancji) za 220zł, po zamontowaniu check zgasł, pojechałem do serwisu na wykasowanie błędów.

Po przejechaniu 180km zapalił się check, odłączyłem akumulator, check zgasł. Po przejechaniu kolejnych 180km check zapalił się ponownie.

Na starym przepływomierzu po odłączeniu akumulatora check zapalał się po 10km.

Co to może być? Czy napewno przepływomierz?

Słyszałem, że może to być sonda lambda, ale śą dwie przed i za katalizatorem. Czy iść w tą stronę?

Gdzie w Warszawie można tanio podpiąć auto pod komputer?

[ wiadomość edytowana przez: kpawel dnia 2007-05-20 13:40:17 ]

napisz coś więcej o aucie, przebieg, gaz/benzyna itp łatwiej będzie szukać usterki

te lampki check czasem zapalają się w całkowicie sprawnym aucie

wg mnie powinni przestać je montować bo czasem zwyczajnie ogłupiają ludzi

Hyundai Accent 1,3 automat 2000r. 60800km
Przejechałem nim 700km.

Auto kupiłem dwa tygodnie temu w komisie przy salonie Hyundai z przebiegiem 60100km.

Następnego dnia po zakupie pojechałem do salonu na komputer, bo check się palił i dzień wcześniej auto zaczęło gasnąć na wolnych obrotach ( tego samego dnia ustało). Na komputerze wyszło że to błąd przepływomierza i nie dał się skasować.

Pierwsze 300km zrobione po mieście, krótkie trasy,... spalanie 10L /100km.

Następnie wymieniłem przepływomierz. Pojechałem do serwisu na kasowanie błędów, były 2 od przepływomierza.
I w trasę 330km spalanie 7L/100km, prędkość 110-120km/h, jeden strzał do 165km/h.
Po przejechaniu 180km zapalił się check, odłączyłem akumulator i zgasł na kolejne 180km.

Gdzie w Warszawie / Radomiu (czasem w sobotę) można podpiąć auto pod komputer?

[ wiadomość edytowana przez: kpawel dnia 2007-05-20 21:18:36 ]

Cytat:
2007-05-20 21:15:27, kpawel pisze:
.... Auto kupiłem dwa tygodnie temu w komisie przy salonie Hyundai z przebiegiem 60100km. Następnego dnia po zakupie pojechałem do salonu na komputer, bo check się palił i dzień wcześniej auto zaczęło gasnąć na wolnych obrotach ( tego samego dnia ustało).

o Radomiu zapomnij

jeśli dobrze rozumiem to kupiłeś auto w komisie prowadzonym przez salon Hyundai'a, pewnie ktoś go zostawił w rozliczeniu albo coś koło tego, wg mnie powinna być jakaś rękojmia za taki zakup i serwis powinien się jakoś poczuć do odpowiedzialności, dlatego wyjątkowo w tej sytuacji (bo omijam z daleka wszelkie serwisy) proponuję najpierw podjechać do serwisu i spróbować u nich reklamować auto, a nie szukać rozwiązania na własną rękę, jak nic nie załatwisz będziemy myśleć
powodzenia

Byłem w komisie i się do tego nie poczuwają.
Byli skłonni anulować tranzakcie, ale auto mi się podoba.

Mówią przyjedzie Pan na przegląd po 60000km, zawsze się coś znajdzie do roboty. Powymienia się wszystko tzn. rozrząd, płyny, paski oraz przepływomierz za 1200zł, czyli zostawi się trochę $$$.

A czy rozwiążą problem to do końca nie wiadomo, wiem tylko, że lubią eksperymentować na aucie i wymieniać różne niepotrzebne części.

Przeplywomierz albo sonda... jakis sredni serwis...

Podjedz w Warszawie na Ul.Krasińskiego 41 B tu znajdziesz dobrego specjaliste od tej marki (byle ASO).
Uczciewie podchodza do sprawy szukajac usterki nie pretesktu do wystawienia faktury. Niech go podebna pod komputer i powinno byc wszsytko jasne. Moze poprostu jakis problem ze stykami np. z przeplywomierzem.

Co do Pana Sitnika na ul.Krasinskiego 41 B to ja bym podchodził z rezerwą. Fakt,że maja komp.i mogą Ci sie podpiąc,ale czy to taki fachowy i nie drogi warsztat to ja bym juz polemizował!! Ja ost byłem u nich na tym przeglądzie za 150zł z wymiana oleju,i oprocz podpiecia pod kompa i po ogladani auta z kazdej strony to nic wiecej nie zrobil!!! Od kiedy wróciłem od nich fura mi sie zaczeła sypac....choć to raczej myśle przypadek Ale jesli chcesz sie podpiac pod komp.to wal do nich bo mysle ze zrobia Ci to taniej niz w ASO

Ja bylem u nich kilka razy zawsze pomogli znalesc problem i to wskazujac usterke i nikt nawet nie namawial zeby naprawy dokonywac u nich. Zreszta ti chyba najbardziej polecany na tym forum warsztat w Warszawie - byl taki topic

Musisz najpierw odczytać kody błędów. W modelach z tego rocznika przepływomierze często sie psują, ale powtarzam jeszcze raz - niech ci podadzą kod lub kody błędów.
Jeżeli wymieniasz prepływomierz to tylko na oryginalny, a takie są w zasadzie tylko w ASO. Jak dobrze poszukasz to możesz taki dostać za ok. 600 zł.

Ja szukałem przepływomierza oryginalnego i nie było w ASO za 1200zł na zamówienie, u Boscha też nie ma 950zł.

Stwierdziłem, że używki nie ma co kupować, bo może wystąpić ten sam problem.

Kupiłem zamiennik za 220zł z roczną gwarancją.

Chłopie oddaj to auto komisowi.
Kup sobie inne bez tego checka.
Salon leci w bambuko.
Żądaj anulownia transakcji oraz poniesionych kosztów dodatkowych.

Jeśli zapala Ci się chec a silnik pracuje normalnie - sprawdź,czy nie masz gdzieś dziury w układzie wydechowym. Ja po wymianie łacznika elastycznego (plecionki) przestałem mieć problemy z zapalaniem się kontrolki chec.