MotoNews.pl

Wykręcenie świec zapłonowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam pytanie, dzisiaj zamówiłem nowy komplet przewodów zapłonowych, z nudów do czasu przysłania tych przewodów wykręciłem świece w celu ich wyczyszczenia, czy zostawienie pustych otworów po świecach na 1 dzień będzie miało jakieś skutki w pracy silnika ??? słyszałem o jakimś ciśnieniu komorowym ale niewiem czy ma ono cos z tym wspólnego, proszę o porady, z góry dziekuje, pozdrawiam.

Jak tam cos wpadnie to moze byc zonk, a po co Ci te swiece wyjete? Nie mogą tam sobie spokojnie lezec wkrecone?

a co sie ma stac? nic sie nie stanie, moj motor stal tydzien bez glowicy.

Cytat:
2007-06-04 16:45:37, maciek701 pisze:
a co sie ma stac? nic sie nie stanie, moj motor stal tydzien bez glowicy.

To chyba przed jej zalożeniem byla przeczyszczona, nie?
A jak cos wpadnie do do silnika i zrobi kuku? Zastanow się.

Witam!
W Zetecu przed wykręceniem świec warto przedmuchać po wyjęciu przewodów głowicę. Najlepiej srobić to powietrzem pod ciśnieniem. Dookoła świec gromadzi sie zazwyczaj sporo różnego rodzaju zanieczyszczeń, jak wyjmiesz świece i to wpadnie do środka to może być nieciekawie. Jak już chcesz czyścić świece to wkręć je od razu w głowicę i czekaj na przewody. Pozdrawiam!

Cytat:
2007-06-04 16:55:14, Jacekm_ pisze:
To chyba przed jej zalożeniem byla przeczyszczona, nie? A jak cos wpadnie do do silnika i zrobi kuku? Zastanow się.

blok nie byl czyszczony przed bezposrednio montazem. caly silnik byl wczesniej rozkrecony na czesci z powodu remontu i przy okazji oczyszczony, ale po tym tygodniu stania bez czapki nic nie czyscilem,normalnie auto stalo w garazu z zamknieta maska, po zalozeniu czapki zrobilem kilka tys km i wsio oki