MotoNews.pl

Kąt Wyprzedzenia Zaplony (SAMARA)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chciałbym znać dokładny kąt wyprzedzenia zapłony jaki powinien być ustawiony w silniku 1300 z 90roku.

Jest taki problem, cały czas narzekałem na spalanie (ponad 13l przy spokojnej jeździe) A okazało się że miałem zapłon ustawiony na 27stopni, lampą stroboskopową zmniejszyłem go na 12,5 stopnia (jeszcze nie znam wyników spalania) Ale wydaje mi się że jeździ o wiele lepiej.

Z tego co wiem to właśnie w starych pojazdach winno się ustawiać zapłon na "słuch" a nie wedle książki.

Pozdrawiam
DEx

Ja mam ustawiony zapłon za pomoca lampy stroboskopowej i silnik pracuje świetnie.

W sumie są tam regulatory wyporządzenia zapłonu, jest ktoś kto w samarze 1300 bawił się z ustawieniami zapłonu?

Cytat:
2008-12-01 19:04:45, MYSHA pisze:
Chciałbym znać dokładny kąt wyprzedzenia zapłony jaki powinien być ustawiony w silniku 1300 z 90roku.

to podaj wszystkie dane silnika (lacznie z wszystkimi luzami wyksztalconymi przez te 18 lat) to sie policzy. dane jak ustawic zaplon sa dla okreslonych parametrow. wg mnie mozna ustawic wg ksiazki, ale potem najlepiej chyba i tak sobie metoda prob i bledow dokladnie dopasowac... to moje obserwacje... i nie tylko moje

pzdr

No to zrozumiałem, czyli zostanie te 12,5st wydaje mi się ze tak jeździ najlepiej.