śruby dolnego mocowania amortyzatora w ponym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
skąd wziąc i jakie zastosowac sruby zamiast orginalnych (dwóch)na dolnym mocowaniu amortyzatora przedniego w ponym. one mają inny skok gwintu, a podobno zwykłych nie można założyc bo słabe. te orginalne są utwardzane. prosze o porade
moje jutro bede wybijał agresywanie (trzecie podejscie) wiec przygotowuje sie na to ze gwint dostanie

nie pociesze Cię; tydzień temu próbowałem odseparować zwrotnicę od amortyzatora w Swifcie 96' i...

wynik: jedna śruba ukręcona, pękła (wcześniej straciłem jeden klucz - a taki dobry był);
druga śruba, nakrętkę ruszyłem ale śruby za cholerę nie dało się wybić.
Polewane przez kilka godzin czym tylko się dało ale bez efektu :/

Na szczęście moim celem nie był wymiana przednich amorków ale odciągnięcie zwrotnicy żeby przegub wyszedł więc miałem alternatywę w postaci odkręcenia zwrotnicy na sworzniu wahacza - o dziwo poszło gładko.

Tobie radzę spróbować podlewarować nieco wahacz żeby zmniejszyć prężenie na śrubach dolnego mocowania amortyzatorów, może łatwieć wyjdą (+oczywiście dużo penetratorów).

Plan B

podgrzać dolne mocowanie amorka lutlampą lub czymś podobnym.

Powodzenia

takie śruby można dostać w sklepach moto lub w sklepach/hurtowniach ze śrubami, często są pokrywane antykorozyjnie, zmierz dobrze średnicę, nie pamiętam dobrze ale chyba mają fi 12 , oczywiście ta część śruby przechodząca przez ucho ma być bez gwintu , jak będzie nieco dłuższa to dasz dodatkową podkładkę

WARUNEK !!!!: kupione śruby muszą mieć wycechowane na łbie minimum 8.8

przybliżone wyjaśnienie tu:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Klasa_w%C5%82asno%C5%9Bci_mechanicznych

i tu:

http://sal-pol.com.pl/it/2.html

[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2007-07-13 03:00:25 ]

tak jest , mają fi 12 i o ile mi sie wydaje to skok gwintu 1,2 czy jakoś tak.mam nakrętke to wpadnedo sklepu z nia i cos może sie znajdzie. dzieki

Cytat:
2007-07-13 09:35:50, pioter2647 pisze:
tak jest , mają fi 12 i o ile mi sie wydaje to skok gwintu 1,2 czy jakoś tak.mam nakrętke to wpadnedo sklepu z nia i cos może sie znajdzie. dzieki

Z tego co pamiętam to 1,25. Zmierz dokładnie długość śruby i obszaru bez gwintu.