Wymiary soczewki H1

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, czy ktoś mógłby mi podać wymiary soczewki H1 (szerokość, długość, średnica, rozstaw otworów montażowych)??

przymierzam się do przeróbki lamp na xenon i chciałbym wiedziec jakie soczewki kupić

znalazłem takie

o wymiarach:
SZEROKOŚCI 10,5 cm
DŁUGOŚĆ 15,5 CM
ŚREDNICA 7cm

Z góry dziękuje.

Z tego co widze to nie sa soczewki xenonowe. W takim razie (jak rozymiem odpada oryginalny xenon) nie lepiej kupic nawet soczewki Depo (cale lampy) i je przerobic?
Zwylke lampy przerabiac, jak mozesz dostac soczewkowe, nie ma zbytniego sensu.

Cytat:
2004-12-15 13:53:09, Filipo pisze:
Z tego co widze to nie sa soczewki xenonowe. W takim razie (jak rozymiem odpada oryginalny xenon) nie lepiej kupic nawet soczewki Depo (cale lampy) i je przerobic? Zwylke lampy przerabiac, jak mozesz dostac soczewkowe, nie ma zbytniego sensu.

Mam włśnie soczewki zamontowane i chce rozciąć lampę i wymienic soczewkę na xenon-ową ale żeby nie kupic złej soczewki (nie pasującej) chcę znać wymiary tych co mam zamontowane, więc może (napewno) ktoś rozbierał lampy i może zmierzył te soczewki. Zakładam że u mnie będą takie same wymiary.

Hmm - i co dalej po wymianie tych soczewek?

Będziesz sam ustawiał światła? Regulacja w pionie jest jedna: razem dla mijania i krótkich, czyli soczewka musi być idealnie przykręcona do elementu który jest jedną całością z lustrem drogowych H7, tak aby stumienie świateł z obu były w jakimś tam stosunku do siebie.
(To samo dotyczy zresztą regulacji w poziomie).

Jakoś tego w warunkach "domowych" nie widzę - wsadzałem w to rączki.

Nie prościej kupić całe lampy?

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Cytat:
2004-12-15 14:14:25, Prowo pisze:
Hmm - i co dalej po wymianie tych soczewek? Będziesz sam ustawiał światła? Regulacja w pionie jest jedna: razem dla mijania i krótkich, czyli soczewka musi być idealnie przykręcona do elementu który jest jedną całością z lustrem drogowych H7, tak aby stumienie świateł z obu były w jakimś tam stosunku do siebie. (To samo dotyczy zresztą regulacji w poziomie). Jakoś tego w warunkach "domowych" nie widzę - wsadzałem w to rączki. Nie prościej kupić całe lampy?

nie zagladałem do środka lampy ale wydaje mi się że są wyznaczone miejsca do przykręcenia soczewki (np te od H1) i jeżeli się tam przykreci to będzie ok - ale chyba się myliłem

Korcą mnie xenony ale 2000zł to sporo więc zaczełem kombinować.

Tak - miejsca są. Tylko, że są tam gumowe rurki - podkładki, które są ściskane i umożliwiają właśnie przykręcenie soczewki w danej, wyregulowanej pozycji. Około (tak z pamięci) 4 mm możliwości na każdym gwincie.

Jak nie zapomnę i reflektujesz, to jutro wstawię zdjęcie bebechów - mam rozebrane takie.

A co do ceny - znam dwóch takich którzy za ok. 1550 kupili orginalne, kompletne, od "C" - podłączyć i świeci.

-----------------

Cytat:
2004-12-15 14:29:37, Prowo pisze:
Jak nie zapomnę i reflektujesz, to jutro wstawię zdjęcie bebechów - mam rozebrane takie.

fajnie by było

Cytat:
A co do ceny - znam dwóch takich którzy za ok. 1550 kupili orginalne, kompletne, od "C" - podłączyć i świeci.

pomyślimy, może coś się wyskrobie

Usunąłem, bo jak widać w następnym poście zaczeła się dyskusja na temat pochodzenia itd. - jeszcze okaże się, że podając linka do czyjejś aukcji czerpię z tego jakieś niecne zyski. Każdy sam sobie znajdzie jak chce.

A jak znajdzie i będzie chciał moją opinię i doświadczenie z tym sprzedającym, co zapyta na priv / gg.

-----------------

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2004-12-15 15:36:37 ]

Pytanie tylko, skąd on je ma. Lepiej nie napędzać rynku lewego towaru. Dzisiaj kupisz, jutro Ci ukradną i ktoś inny kupi.

Nie musi tak być w jego przypadku, lepiej jednak uważać, od kogo się kupuje...

Taaa - fajna uwaga. Taka jakby uniwersalna bardziej. Bo czyż nie można jej zastosować do każdego zakupu poza sklepami? (chociaż, na przykładzie np. wódki nawet to nie gwarantuje pewności ).

Dobra - każdy sam wybiera.

Ty jak rozumiem kupujesz wszystko w sklepie - precz z aukcjami, giełdami itd.

Ja pozwolę sobie być odmiennego zdania.

-----------------

Mam konto na allegro i zdaża mi się kupować. Jednak staram się nie kupować, jeśli istnieje podejżenie, że sprzęt jest lewy. Wolę nie mieć ksenonów, niż napędzać rynek.

Poczytaj wątek o skradzionej niedawno Omie A. Ciekawe na co poszła... Z takiego też źródła mogą być te światełka Oczywiście można gościa sprawdzić. Chciałem Was tylko uczulić na te zjawisko.

Tak w ogóle to już OT, więc się zamykam

[ wiadomość edytowana przez: miklo dnia 2004-12-16 09:37:28 ]

Gumki "oporowe" ściśnięte sporo:

i mniej (druga strona):

-----------------

ja w podobnej sprawie ale troszke inaczej, czy soczewki z lamp helli pasowały by do depo ????, bez przerubek wywalam depo a wkładam helle ??????

Tak, na 99%. Robię właśnie takie cóś
Mam dwie soczewki helli do omegi oczywiście i depo w kartonach.

Tylko zanim spowrotem je skleisz to ustaw soczewkę.
W helli pomiędzy lustrem długich a soczewką H1 na śrubach są takie podkładki gumowe. Mozna je ściskać dokręcajac śrubki. W depo tego nie zrobili.
Jak będziesz kupował soczewki helli to obadaj lustro H1 od góry nad żarówką.
Mi trafiło się jedno do D i musiałem oddawać do metalizacji.

dzięki za odp, jak to nie tajemnica ile daleś za soczewki ????????

i czy te poniżej są z lamp helli czy depo bo koleś który je sprzedaje nie wie

[ wiadomość edytowana przez: tutrus dnia 2007-05-17 20:11:34 ]

Duposoczewka wygląda tak

to na to wychodzi że te z moich fotek są helli , koleś za nie chce 100 zeta drogo ??????? chyba że ktoś ma taniej w bdb stanie , a jeszcze jedno pytanko czy winą dziwnego rozpraszania swiatła miejscami bardziej doświtlone placki są właśnie soczewki czy może klosz lampy ??? chociaż jest przezroczysty może ma jakiś wpływ na promień światła ?????

[ wiadomość edytowana przez: tutrus dnia 2007-05-17 23:26:57 ]

Takie z " krzyżem " na grzbiecie sa helli, poza tym hella ma ruchomą przesłonę, a dupo NIE.
100zł to kosztuja pod Xenon, ale jak są ładne to czemu nie.
Ale koniecznie zobacz jak wyglada lustro nad zarówką!!!!

Klosz nie powinien mieć znaczenia.

fjuczer masz może doswiadczenie w rozbieraniu lamp, widze że jesteś z wrocka to mam do ciebie 50 km, bo chce zamienić te soczewki a boje sie je sam rozbierać

ja rozbierałem. podgrzej miejsce połączenia klosza z lampą opalarką, ten temat jest opisany gdzieś na forum, proste jak drut, tylko pamietaj żeby nie usówać starego kleju tylko podczas klejenia też go podgrzej i zaciśnij, ja zmieniłem same soczewki depo na orginalne hella i dodałem do nich palniki h1 i przetwornice efekt super, porównywałem do orginalnych świateł xenon w omedze i niema różnicy nawet w przewadze na mój wynalazek, rozabranie jest proste