Czujnik położenia wałka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, mam pytanko, od jakiegoś czasu zaczeła mi mulić omega, ale tylko czasami przez jakiś tydzień , raz odpaliłem było ok a innym razem lipa wkręcała mi się na 4000obr max, dziś kichneła mi w filtr ( jechałem na gazie ) sprawdziłem kody błedów i oprócz38 i 52 co jest normalne przy gazie pokazało mi 19 czyli położenie wałka, moje pytanko, czy powodem tego wcześniejszego mulenia tez był ten czujnik, czy może byc jakaś inna przyczyna która mi właśnie ten czujnik zepsóła, czy może czujnik uszkadza sie i koniec a nie raz jest dobrze a raz źle jak było przez tydzień??

52 normalka przy gazie???? Wg mnie masz przekaźnik odcinający czika przy pracy na lpg, a to trochę fuszerka.

tryb awaryjny do 4000rpm wywołuje błędny/zniekształcony sygnał czujnika położenia wałka rozrządu, było o tym dużo na forum. Tylko kod nie pasuje...... masz 19, ato jest wał korbowy....

i to by się zgadzało, przewód do czujnika wałka korbowego był sparciały,przeizolowałem go taśmą tero i jest git, dzięki za odpowiedź bo niewiedziałem gdzie szukać czy w czujniku wałka rozrządu czy wałka korbowego, narazie pośmigam na takiej prowizorce ale musze kupić drugi i wymienić, patrzyłem na allegro 175 ziko, sa też za 90 ale maja troszke inną kostke,( 2,0 16v ecotec )

jednak znów lipa, pojeździłem troche i znów to samo, czy uszkodzony czujnik połozenia wałka korbowego też będzie odcinał przy 4 tysiach??

Tak.

dzięki za odpowiedź zamówie na allegro i wymienie , o efektach dam znać, jescze raz dzięki, pozdro